Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Despierto skrivet 23 mar-09 kl 22:46

Titel: Konsevera ost i vattenbad?
Skrivet av: Despierto skrivet 23 mar-09 kl 22:46
Jag vet att ost inte behöver konserveras utan lagrar fint i flera år under rätt betingelser. Tyvärr har inte alla möjligheten att erbjuda dessa, den kan mögla ändå och framför allt, den blir starkare, till slut så stark att den blir oätlig för oss med lite känsligare smaklökar.
Jag har läst att ost går att konservera i vanliga sylt burkar med vattenbad. Tydligen ska det inte vara någon risk för botulism på grund av att mjölksyran ger osten ett tillräckligt lågt pH.
Är det någon som kan något om detta eller som har provat?
Titel: SV: Konsevera ost i vattenbad?
Skrivet av: Gruff skrivet 24 mar-09 kl 14:46
Nä, varken läst eller provat. Ange gärna referens till källan  ;) Det låter intressant.
Titel: SV: Konsevera ost i vattenbad?
Skrivet av: Despierto skrivet 24 mar-09 kl 22:29
Jag läste det på Backwoods Home Magazine. De har en frågespalt, "Ask Jackie", där hon berättar om sina experiment med detta. Kolla rätt långt ner på sidan, typ sista 15%. (http://www.backwoodshome.com/advice/aj92.html)
Titel: SV: Konsevera ost i vattenbad?
Skrivet av: Gruff skrivet 26 mar-09 kl 00:11
Aha, hon smälter och konserverar i konserveringsapparat. Ok, inget för mig. Osten är ju död då.