Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: kasuni skrivet 18 mar-09 kl 12:30

Titel: Äggande pecept tack!
Skrivet av: kasuni skrivet 18 mar-09 kl 12:30
Någon som har bra pecept på vad man kan göra med ägg? Jag har slut på ideér! Tycker vi äter ägg på tvären och längden, men dom kommer i en aldrig sinande ström de där äggen     ;D Våra höns har fått värpfnatt.  ;D
Titel: SV: Äggande pecept tack!
Skrivet av: LillaSophie skrivet 18 mar-09 kl 13:31
hundar älskar ägg. sen gjorde min mammas mormor en citroncrème till efterrätt som innehöll 14 ägg ... kanske mamma vet receptet. soufflé innehåller mycket ägg också, jag kan återkomma med ett recept på en jättegod ostsoufflé om du vill.
Titel: SV: Äggande pecept tack!
Skrivet av: färnevik skrivet 20 mar-09 kl 07:55
ett recept på en jättegod ostsoufflé

Tycker jag låter som en bra ide!  ;D
Titel: SV: Äggande pecept tack!
Skrivet av: kasuni skrivet 20 mar-09 kl 11:29
hundar älskar ägg. sen gjorde min mammas mormor en citroncrème till efterrätt som innehöll 14 ägg ... kanske mamma vet receptet. soufflé innehåller mycket ägg också, jag kan återkomma med ett recept på en jättegod ostsoufflé om du vill.

Jag är tacksam för alla äggrecept! Kul att prova på nya man är rätt skulkörd på alla de "vanliga".
Titel: SV: Äggande pecept tack!
Skrivet av: LillaSophie skrivet 20 mar-09 kl 13:22
ok, ur min första vegetariska kokbok. jag presenterar: ostsoufflé.

en tysk kokbok, måtten är därefter.
för fyra små souffléer behöver man (man blir INTE mätt på en, så räkna 2 - 3 st per person):

150g medelgamal gouda
4 ägg
4 matskedar mjölk
4 matskedar kallpressad solrosolja
40 g malen dinkel
1 tesked ädelsöt paprikapulver
salt
till formerna: smör

1400 KJ/ 330 kcal per person
17 g protein
29 g fett
5 g kolhydrater

förberedningstid: 15 min
baktid: 20 min

- sätt ugnen på 220 grader, varmluft 200 grader
- stryck botten på 4 souffléformar eller 4 eldfasta soppkoppar med smör
- riv osten, skilj äggen
- vispa äggvitorna styv, blanda äggulorna med mjölk och olja
- blanda ner dinkeln och osten i äggulemassan
- krydda med paprikapulver och ev. salt
- lyft äggvitemassan under degen väldigt väldigt försiktigt!!!!
- fyll formarna med massan och grädda i mitten på ugnen i ca 20 min tills ytan är gyllenbrun
- de första 10 min får man ABSOLUT INTE öppna ugnsluckan, då souffléerna annars sjunker ihop
- till souffléerna passar sallad
Titel: SV: Äggande pecept tack!
Skrivet av: LillaSophie skrivet 20 mar-09 kl 21:18
citroncrème. MASSVIS med ägg i:

8 ägg
160 g socker
2 citroner
3 paket gelantine

mjuka gelantinen, skilj äggen, blanda äggulorna med socker och citonjuicen och mixa tills det blir skum. slå äggvitorna styva. smält gelantinen och blanda i äggulorna. lyft under äggvitorna och ställ kallt i 2 timmor.
Titel: SV: Äggande pecept tack!
Skrivet av: Suss i Sannum skrivet 22 mar-09 kl 20:35
Recept på äggost:

8 ägg
2 liter standardmjölk
3 dl gräddfil

Värm mjölken under omrörning till ca 50 grader. Blanda ägg och gräddfil. Häll i äggröran i mjölken och fortsätt värm under omrörning tills allt "delar" sig. Ställ av från värmen och låt stå ca 30 min. Häll äggostmassan i äggostform (eller durkslag) och låt rinna av några timmar. Om ostmassan blir för lös och rinner igenom formen, häll tillbaka den i kastrullen och värm mer.
Servera med god sylt, bär (och socker) eller socker blandat med kanel.
Titel: SV: Äggande pecept tack!
Skrivet av: Skytten skrivet 22 mar-09 kl 20:41
Har man några saltade ankägg kan man göra en variant av mooncake, de kan göras väldigt avancerade, men det går att förenkla oxå, skall ätas om hösten under det att fullmånen betraktas.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mooncake