Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Valma skrivet 11 nov-05 kl 17:22

Titel: Prinskorv!
Skrivet av: Valma skrivet 11 nov-05 kl 17:22
Startar en ny tråd i hopp om hjälp med prinskorvssmeten....

Någon som har ett bra recept?


/Valma
Titel: Re:Prinskorv!
Skrivet av: Skytten skrivet 31 jan-06 kl 10:29
850 g oxkött
850 g fläskkött
850 g späck
850 g halvkokt potatis
1,3 liter skummad mjölk

4 msk salt
2 tsk stött kryddpeppar
1 tsk stött vipeppar

8 meter fjälster


Köttet tvättas med duk i kallt vatten. Köttet skäres i bitar, senor och hinnor borttages. Köttet köres minst tre gånger i köttkvarn och bultas väl. Späcket hackas fint och drives tillsammans med potatisen en gång genom köttkvarnen.

Mjölken kokas upp och får kallna.

Arbeta tillsammans inredigenserna manuellt en timma eller ordentligt i matberedare.

Stoppa fjälsterna ej allför hårt, så att de kan flätas till prinskorvar.

Då konserveringsmedel inte används, bör de ätas ganska snart eller frysas in, de kan också gnidas med salt och förvaras svalt en tid. En lätt rökning är inte fel.

Övriga recept på prinskorv( och de är rätt olika), skiljer sig lite från olika recept på t.ex lunch och wienerkorvar, förutom att man försöker ha mer andel kött och  även då ox.

Moderna prinskorvar i handeln har med tiden blivit allt mer lik billigare sorter, det enda som skiljer är storlek och kemiska tillsatser. Gammaldags prinskorv är svår att hitta i handeln, och då kostar de uppemot 100 kr/ kg.