Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Acleja skrivet 10 mar-09 kl 22:55
-
Jag har tre björkar som ska huggas ner - tänkte ta lite sav dessförinnan. Jag bor i Skåne, så det är väl dags nu snart? Är det någon här som använt björksav till något? Till vad i så fall?
Har för mig att det fanns en tråd här på forumet om just björksav - men kan nu inte hitta den.
// Acleja
-
vi gjorde champange förra våren, den blev riktigt fin.
-
Har för mig att det fanns en tråd här på forumet om just björksav - men kan nu inte hitta den.
Kanske det var någon av dessa?
http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=17661.0
http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=6859.0
http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=34261.0
http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=40494.0
http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=218.0
http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=3540.0
-
hej,
jag gjorde vin... frukt o bär kokt i saven filtrera sen jäsa
mycket bra
-
Tack så mycket för tipsen! Det ska spännande!
// Acleja
-
träden dör efter tappning va?
-
träden dör efter tappning va?
Nej då, en måttlig tappning klarar trädet varje år. Det hela regleras med storleken på tapphålet. Hur det pluggas efter tappningen kan nog också spela in, speciellt om man borrat stora hål. Men en alltför stor tappning, eller stora tappningar alltför ofta, kan mycket riktigt döda ett träd. Jag har valt att experimentera på en stämgaffelformad eländesbjörk jag inte är rädd om, bara utifall att... En tappning gjord med utrustning liknande denna: http://www.cybis.se/craft/birch/tappning.htm gav ingen synbar effekt på trädets hälsa. Men om du inte pluggar hålet efteråt rinner den sista saven ner och missfärgar stammen på ett mycket fult sätt.
-
Nej då, en måttlig tappning klarar trädet varje år. Det hela regleras med storleken på tapphålet. Hur det pluggas efter tappningen kan nog också spela in, speciellt om man borrat stora hål. Men en alltför stor tappning, eller stora tappningar alltför ofta, kan mycket riktigt döda ett träd. Jag har valt att experimentera på en stämgaffelformad eländesbjörk jag inte är rädd om, bara utifall att... En tappning gjord med utrustning liknande denna: [url]http://www.cybis.se/craft/birch/tappning.htm[/url] gav ingen synbar effekt på trädets hälsa. Men om du inte pluggar hålet efteråt rinner den sista saven ner och missfärgar stammen på ett mycket fult sätt.
mycket intresant sida,,
-
Jag tror lönnar är känsligare för savtappning, dom verkar ha svårare att hålla svamp och annat otyg borta från skador
-
Jag tror lönnar är känsligare för savtappning, dom verkar ha svårare att hålla svamp och annat otyg borta från skador
mapel sirap?
-
http://http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article36643.ab
-
mapel sirap?
Japp. Våra svenska lönnar skall visst vara nästan lika bra som dom amerikanska
-
Japp. Våra svenska lönnar skall visst vara nästan lika bra som dom amerikanska
menar du detta? trodde det bara gick hos kannadickerna?
-
menar du detta? trodde det bara gick hos kannadickerna?
Det har gjorts försök att få svenska folket att börja producera och konsumera maple syrup, men det föll oss tydligen inte på läppen
-
Det har gjorts försök att få svenska folket att börja producera och konsumera maple syrup, men det föll oss tydligen inte på läppen
är ju smakligt till pankakor,,, nån svensk länk?
-
Det har gjorts försök att få svenska folket att börja producera och konsumera maple syrup, men det föll oss tydligen inte på läppen
nja,efterforskning har gjorts, ska visst vara en speciell sort, sockerlönn? eller går det med svenska vanliga lönnar?
-
Här är en länk som visar och berättar hur det kan gå till att göra lönnsirap...
http://morsefarm.blogspot.com/2008/04/maple-syrup-idag-tnkte-jag-visa-er-hur.html (http://morsefarm.blogspot.com/2008/04/maple-syrup-idag-tnkte-jag-visa-er-hur.html)
och enligt en annan blogg går det bra med de svenska lönnarna...
http://delsbo.blogspot.com/2006/01/sirap.html (http://delsbo.blogspot.com/2006/01/sirap.html)
-
nja,efterforskning har gjorts, ska visst vara en speciell sort, sockerlönn? eller går det med svenska vanliga lönnar?
Det går även att göra från den svenska lönnen. Den är nära släkt med den amerikanske sugar maple, men det blir inte riktigt lika bra sirap. Sök lite här på forumet, jag har för mig att det är någon här som testat
-
hur gör man borrhålet då? har läst allt från plastelrör till sugrör, funkar det med så litet hål som till sug rör? vore väll bäst för trädet med så litet hål som möjligt.
-
Sugrör borde fungera utmärkt, björksav är nästan lika lättflytande som vatten.
Det borde gå att ta sav från körsbärsträd också tycker jag, men det är ju ömtåliga träd som säkert inte skulle tåla det
-
Sugrör borde fungera utmärkt, björksav är nästan lika lättflytande som vatten.
Det borde gå att ta sav från körsbärsträd också tycker jag, men det är ju ömtåliga träd som säkert inte skulle tåla det
i morgon så ska jag prova , tror det är rätt tidpunkt nu i söder, ska prova med sugrör å pet flaska, åter kommer med rapport.
-
i morgon så ska jag prova , tror det är rätt tidpunkt nu i söder, ska prova med sugrör å pet flaska, åter kommer med rapport.
Jag tänker också prova imorgon, men jag tar elrör och petflaska.
-
Bli inte besvikna om ni inte tycker om det bara. Man kanske kan tro att det smakar sockerdricka, men så är det inte ;D
-
Bli inte besvikna om ni inte tycker om det bara. Man kanske kan tro att det smakar sockerdricka, men så är det inte ;D
I så fall kan man väl alltid ge bort det som en exklusiv present...
Borrade hål för ca en timme sedan men det har inte börjat droppa än. :-\ Men det kanske tar längre tid än så. Kanske är det lite tidigt också.
// Acleja
-
Här är en liten uppsats om tappning av björksav.
http://www.tracentrum.se/files/publikationer/BJORKSAV.PDF
// Acleja
-
kan medela att björkarna i blekinge är snustorra , ingen sav än så länge :'(
-
det droppar ca en halv dl per dygn och det smakar bara vatten,det är inte heller "simmigt" när man tittar på det som det ska va? kanske väta eller prova annat träd?
-
Jag har inte testat någon björk, men jag blev tvungen att kapa ett par små grenar på en lönn igår. Resten av dagen droppade det så illa från stumparna att jag fick dåligt samvete. Så här i Bohuslän savar det i alla fall. Smakade gott gjorde det också.
-
Någon nämnde sav från körsbär. När jag tänker på det ska jag ner ett körsbärsträd ocskå (väldigt söta körsbär) - kunde man dricka den saven också, väl?
// Acleja
-
Någon nämnde sav från körsbär. När jag tänker på det ska jag ner ett körsbärsträd ocskå (väldigt söta körsbär) - kunde man dricka den saven också, väl?
// Acleja
Det var jag som nämnade körsbär. Jag vet inte om saven går att dricka, men körsbär är en "blödare", alltså ett träd som savar mycket från skador. Du kommer alltså troligtvis få mycket sav, men om den går att dricka vet jag inte
-
Uäääk! Nä verkligen ingen sockerdricka! :'(
Saven flödar för fullt - dricker man den färsk (men kall) alltså bara någon timme gammal eller så - är det som att dricka vatten men med någon mycket (mycket!) svag smak av något obestämbart. Kanske ska man ha i lite citron eller så.
Står flaskan en hel dag vid trädet smakar det ju illa.
Något besviken är jag... :-\
Faktiskt godare att göra något av de färska löven (både vin och saft). Då blir det ju lite smak av björk dessutom.
//Acleja
-
Faktiskt godare att göra något av de färska löven (både vin och saft). Då blir det ju lite smak av björk dessutom.
Hm... det lät spännande. Har du recept att dela med dig av?
-
om man tar ordentligt med sav 20+liter så kan man ju koka sirap utav den.
bara koka bort allt vatten.
gott att ha i bröd och sånt, bra för tänderna. men inte för magen, eller beror på. brottom till toan får man vart fall.
-
Hm... det lät spännande. Har du recept att dela med dig av?
Jag har flera recept och resultaten har varit varierande...
Tror detta fungerade bäst:
10 l vatten
1 hink pressad m färska björklöv
2 kg strö
1/2 kg farin
ca 30-40 g jäst
Slå kokhett vatten över löven och låt stå ett dygn.
Sila och lös upp och blanda jäst och socker. Skaka ordentligt och gärna 1 gång/dag.
Jag har för mig att det inte tålde någon längre lagring. Men det var gott och alla kände väldigt väl igen smaken men ingen klarade av att gissa på just björk...
Antar att man kan göra den lite mer lik enrisdrickan genom att bara ta 1 kg socker och typ 20 g jäst. Efter att ha silat av det, låt det stå svalt i några dagar såpass att det bara börjar småbubbla lite - då är det bara att börja dricka. Jag har aldrig gjort "björkdricka" men väl enrisdricka många gånger. Inga garantier lämnas på resultatet ;D
// Acleja
-
Smaksatte snaps med inte-utslagna björklöv häromåret. Jo, det smakade bra. Gjorde en liten sats med utslagna boklöv också. Grönt och gott. Tror inte jag skulle vilja plocka en hel hink med björklöv faktiskt. Men ni som testar kan väl säga hur det smakade.
-
Jag tycker att björksav är gott.
Smakar inte så mycket, men ändå inte bara vatten.
Mest ungefär vad man kan tänka sig av vatten som "silats" genom en björk.