Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: H-K skrivet 07 mar-09 kl 19:03
-
jag har börjat förbereda mig för slakten här både mentalt och omentalt ;) pratade med en guube i dag som kände en annan gube som kanske kan visa mig kaninslakt,ja jag har släppt i hop honan å hanen så om dom gör det som kaniner gör bäst så väntar jag snart smått ;D jo redskapen var det frågan om, kollade i nima efter bra knivar men hu vad dyra,,vad har ni för kaninslaktar knivar? funkar det med det som man har i knivlådan i köket? buköppnare? är det en bra sak? kom med era redskapserfarenheter tack 8)
-
Jag brukar använda en gammal mora kniv en sån med rött träskaft till all slakt. Den funkar jätte bra för mig iallafall.
-
Jag brukar använda en gammal mora kniv en sån med rött träskaft till all slakt. Den funkar jätte bra för mig iallafall.
ja jag har faktiskt ett par sånna "nygammla" med trä skaft ,det är klenoder i dag man minns dessa med värme å glädje.
-
Jag använder huvudsakligen rostfria "moraknivar".
Edgar
-
Jag använder huvudsakligen rostfria "moraknivar".
Edgar
ska vi reda ut detta? morakniv i kol stål blir vassare men håller skärpan kortare
rostfritt eggen håller skärpan längre men blir inte lika vass?
är det rätt eller fel?
-
Morakniv med kolstålsblad och plastskaft tycker jag är bra. Kolstål för att det är lätt att slipa och få ordentligt vasst. Plast för att det tål att diskas.
-
fördelen med de nya är att de känns lite säkrare de har ju lite parersskydd di i plast.
-
åå vad jag är trött på att slipa med bryne,vill ha riktig slipsten.
-
Jag slaktar med vilka knivar som helst, bara dom är sylvassa, en filékniv av modell mindre, en grövre pikékniv och en liten mirabello till detaljstycket.
minst en av dessa bör vara smalspetsig för att lätt gå igenom leder och ner mellan kotor...
Visst kan man kapa ur ett par köttbitar ur en kaninkropp med en morakniv oxå, men ska man göra mer än omkring 20st djur så är det verkligen skönt med riktiga grejer...
-
Jag använder sånhär
-
Och en sånhär
Bladet på stick kniven är dock lite långt. Ska snart ha en ny den börjar bli sliten.
-
Jag använder sånhär
härligt, vi använder samma sorts knivar.. ;D
har du oxå köpt dom i Norge eller är det bara jag ???
fungerar även perfekt på större djur..
-
härligt, vi använder samma sorts knivar.. ;D
har du oxå köpt dom i Norge eller är det bara jag ???
fungerar även perfekt på större djur..
Fungerar även på större djur, just min tanke när jag köpte dem.
Mina är faktiskt beställda genom Granngården. Man får dock vänta ett tag på dem,vet inte var de beställs ifrån.
-
Den krokiga kniven.. vad är det? Vad använder man den till?
Å hur stora är dina knivar Kimma?
Det känns rätt bökigt att ha lika stora som till andra djur, eller vilka djur menar du? Jag tänker ju gris.. Skulle nog inte kunna hantera en så lång kniv till en kanin.
-
Den krokiga kniven.. vad är det? Vad använder man den till?
Å hur stora är dina knivar Kimma?
Det känns rätt bökigt att ha lika stora som till andra djur, eller vilka djur menar du? Jag tänker ju gris.. Skulle nog inte kunna hantera en så lång kniv till en kanin.
De krokiga är en buköppnare.
Mina är 150mm långa och inte så bökiga somman kan tro fast det är små djur som kaniner. Man vänjer sig.
-
Vad är fördelen med buköppnaren jämfört med vanliga knivar? Vad ska man tänka på när man använder den?
-
Buköppnare finns att köpa i varenda jaktbutik.
Själv öppnar jag buken med hjälp av 2 fingrar och en morakniv.
-
Vad är fördelen med buköppnaren jämfört med vanliga knivar? Vad ska man tänka på när man använder den?
Buköppnaren är böjd så att man inte skall skära hål på inälverna.
Istället för att du för in två fingrar för att hålla bort dom.
Jag antar att det går fortare att öppna buken med buköppnare.
Så man kanske tjänar 10-20 sekunder eller något liknade.
-
Buköppnaren är böjd så att man inte skall skära hål på inälverna.
Istället för att du för in två fingrar för att hålla bort dom.
Jag antar att det går fortare att öppna buken med buköppnare.
Så man kanske tjänar 10-20 sekunder eller något liknade.
Kanske,kanske inte, man får ju ett moment mer när man måste byta kniv. Har aldrig kollat tiden. Tycker dock den är bra för man får en rak snygg linje på pälsen när man ska bereda den sen. Jag sparar ju i princip alla skinn som är nåt att ha och då är det praktiskt att skrapa dem när inte kanterna har ev hack.
-
Hittade ett kort knivblad i kolstål från brusletto, ca: 5 cm som jag gjort ett handtag till som passar min hand. Till fotleder och nacke använder jag en sekatör.
-
Jag använder en jaktkniv med gummiartat handtag, den är inte hal om det blir blött.
Sen en buköpnare och en sekatör..
-
Avråder bestämt från att använda knivar med träskaft. Är inte tillåtet att använda vid livsmedelshantering som slakt klassas under.
Att använda ett kolstål är däremot bra eftersom eggen är lättare att slipa.
Finns speciella knivar för slakt.
-
Mina är faktiskt beställda genom Granngården. Man får dock vänta ett tag på dem,vet inte var de beställs ifrån.
Har också såna, finns på nordpost. http://www.nordpost.se/Shop/infovisaframeset.asp?artnr=1176193&Ggart=1176193 (http://www.nordpost.se/Shop/infovisaframeset.asp?artnr=1176193&Ggart=1176193)
-
Då ska jag börja använda en med plastskaft i stället. Så får den gamla bli flå kniv till diverse djur som man inte äter.