Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Angelica skrivet 06 mar-09 kl 20:10
-
Vill bara STARK rekommendera möjligheten till kulinariska upplevelser i köket genom en så enkel sak som att antingen köpa eller själv framställa en kryddblandning från Iran.
Denna kan användas till mycket... just nu, medan jag skriver till er så skapar min make en väldoft i köket som jag inte känt på länge! Han har nämligen kryddsatt en enkel hel fläskkarré med salt, peppar och sabzi ghorme! Till detta tänker han servera kokt potatis med sås på steksky från stekningen av fläskkarrén. Till detta skall han servera kokta morötter!
Vad är då sabzi ghorme? Jo:
- torkad gräslök
- torkad persilja
- torkade korianderblad
- bockhornsklöver
Köp den färdig eller blanda egna torkade örter!
Jag kan säga att jag är FULLSTÄNDIGT nöjd med det som väntar mig!!
-
Kryddorna kan man ha i men Qormeh sabzi som det egentligen heter är en maträtt, oftast med lamm i och ofta även bönor.
Fläskkarre är uteslutet i ett originalrecept!
-
I orginalspråk så heter Köpenhamn Köbenhavn (tänk dig att ö är ett o med ett streck uppifrån höger till vänster, hade jag behärskat datorn tillräckligt så hade jag hittat symbolen så att jag hade kunnat använda det). Skriver du det så och använder du orginalspråkets uttal?
Jag har fått kryddblandingen från en arbetskollega som är från Libanon. Han ( kockutbildad) har tipsat mig om när jag med fördel kan använda mig av denna kryddblandning. Däribland har han gett mig recept där FLÄSKKÖTT ingår.
Vad vet jag... han kanske är en avfälling från den RÄTTA tron, eller så är det så att religion och kultur blandas... även inom den "arabiska" / "persiska" världen som den västerländska (läs: USA och Europa). Kanske är det så att han i sin uppväxt, i blandningen mellan kultur och religion (kristendom/islam), i flykten från ett mellanösternland som kristen har förvirrats som ettåring. Vill du, Skytten, att jag undersöker saken så gör jag det mer än gärna... men förvänta dig inget svar imorgon!
Någonstans tog du, Skytten, bort min glädje att förmedla en upplevelse! Och det enda jag ville förmedla var en doftupplevelse och en smakupplevelse!
Vill du svara på en fråga, nämligen:
Vad i kryddblandingen är okänd för svenskar, förutom, kanske för den MODERNA svensken... nämligen bockhornsklöver.
Är det så att vi ALDRIG använder gräslök, persilja eller koriander till fläskött?
-
Alla rätter har idag stor spridning, och en libanes kan mycket väl vara kristen, Libanon är inte ett helmuslimskt land, i arabvärlden är ca 85% muslimer, och där bör ca 30% av världens muslimer. Iran är tillhör inte arabvärlden.
Så fläskkött kan ingå i en variant av rätten, men får väl närmast då tillhöra det libanesiska köket. I Iransk tappning är det nog uteslutet.
Det namn och stavning du hade är förmodligen inte fel, men jag tog fram vad som det heter i Iran. Du framförde det som en iransk rätt, och då ska man väl kunna i de flesta fall kunna bjuda en iranier på det eller hur?
-
Som du ser av mitt svar så har jag faktiskt gjort skillnad mellan den arabiska och den persiska världen. Jag hävdar inte att Iran tillhör den arabiska världen, däremot så tillhör landet den islamska världen, där de arabiska länderna faktikst ingår!. Jag är fullt medveten om att man inte kan likställa Iran (Perisien ) med den sk "arabvärlden". En enkel skiljelinje är språket... i Iran pratar man inte arabiska. Är man tillräckligt intresserad som västerlänning så kan man faktiskt väldigt snabbt skilja persiska (farsi) från arabiska.
Mitt misstag i hela den här "affären" är att jag köpte en färdig blandning som var producerad i Iran och därför lite "slarvigt" kallade den iransk... fast den traditionellt funnits inom den arabisk/persiska sfären under lång tid.
En liten notering: varken inom arab- eller den perskiska världen används latinska bokstäver... alltså, för att vara övertydlig, så kan varken du eller jag hävda att rätten stavas Qormeh sabzi eller Sabzi Ghorme i sitt ursprungsmål... och jag framförde det inte som en iransk rätt utan en iransk kryddblandning.
Nog med att vara petimeter!!!
Jag kan i allafall meddela att torkad gräslök, torkad persilja, torkade korianderblad och bockhornsklöver smaksatte karren alldeles utmärkt och dessutom så gav den en väldigt god smak till såsen!