Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: annelito skrivet 05 mar-09 kl 22:12
-
Är det någon som vet vad det där "vegetabilisk löpe" består av? Ibland är det ju det istället för animalisk löpe i ostar. Skulle vara intressant att veta vad det är gjort av och är det alltid samma ingrediens/er eller kan det variera beroende på tillverkare?
-
hej
jag hittade en sida där det stod lite
http://www.genteknik.nu/index.asp?id=593&typ=print
men ett tips är att googla det då hittar man massor:)
-
Mikroorganismer som genmodifierats har använts till det som kallas vegetabiliskt löpe.
I strikt mening är det inte vegetabiliskt, bakterier och svampar är inte vegetabilier.
De flesta veganer räknar in i vegetabilier även svamp och bakterier.
Svampen står närmare djurriket än växtriket, den innehåller samma kolhydrater som djur.
-
Jag måste tycka att tanken är löjlig, ost är animaliskt, bara för att man gör en del ickeanimalisk, så ändras inte det faktum att ost gör på animalisk mjölk. Eller vad är tanken?
Någon som testat att göra egen löpe på traditionellt sätt?
-
Vad jag förstår så kan man göra "margarinost" eller så anser man att ägg ost är OK, men inte något enzym från en kalv.
jag förstår inte vitsen, men jag är ju inte vegeritian heller.
Har man en kalvmage så går det väl att ta löpe.
http://biology.clc.uc.edu/Fankhauser/cheese/Rennet/rennet_preparation.html
-
Jag måste tycka att tanken är löjlig, ost är animaliskt, bara för att man gör en del ickeanimalisk, så ändras inte det faktum att ost gör på animalisk mjölk. Eller vad är tanken?
Förstår inte det löjliga. För att framställa löpe måste man slakta spädkalv. Detta kan tyckas som ett slöseri, kalven hade gett mer om den vuxit upp och blivit stor, och många vegetarianer vill inte äta löpe eftersom det framställs av en slaktad kalv. Det är annorlunda med mjölk.
Vad jag har hört spå fungerar "vegetabilisk" löpe betydligt sämre än den "äkta varan"?
-
Puttar!
Importerad kalvlöpe = fruktansvärd djurhantering av dom små kalvarna.
Kan man göra egen löpe dårå?
Wikipedia hävdar att malva, brännnässla, fikon och tistlar historiskt används för att curdla (eh, svenska?) mjölken.
Men... funkar det? Och jag tänker, allting syrligt kan väl koagulera mjölken... Citron? Ananas? Juice på omogna äpplen?
-
Jag måste tycka att tanken är löjlig, ost är animaliskt, bara för att man gör en del ickeanimalisk, så ändras inte det faktum att ost gör på animalisk mjölk. Eller vad är tanken?
Varför skulle det vara löjligt? Är du vegetarian är det en jäkla skillnad mellan ost gjord på vegetabilisk löpe och ost gjord på löpe som kommer från slaktad kalv!!!
-
Till Skyesbove, ja, man kan i alla fall göra färskost genom att kasta ned nästan vad som helst som är surt. En gång när jag och en kompis skulle göra en cheesecake med jordgubb i så hade vi i mosade jordgubbar i den kokande mjölken. Det blev jättbra ost! ;D
Jag har i alla fall annars skurit mjölk med citronjuice, limejuice, citronsyra, filmjölk och yoghurt många gånger. Det tycks som att ju syrligare man använder desto småkornigare och torrare blir osten, ju mildare syrlighet (mild yoghurt t e x) desto mjukare och "bulligare" blir osten.
Färnevik, jag har tvärtom läst att fler och fler mejerier övergår till mikrobiella och andra alternativa vegetabiliska alternativ då de ska vara mer jämna i resultatet än vanlig löpe.
-
Varför skulle det vara löjligt? Är du vegetarian är det en jäkla skillnad mellan ost gjord på vegetabilisk löpe och ost gjord på löpe som kommer från slaktad kalv!!!
Och för att få mjölk i korna producerar man kalvar som ska bli till vad?
-
Och för att få mjölk i korna producerar man kalvar som ska bli till vad?
Mjölkkor och dragoxar.
-
Mjölkkor och dragoxar.
Ja, så måste det vara...
-
...Och borde vara. :)
-
Och för att få mjölk i korna producerar man kalvar som ska bli till vad?
White veal...
-
White veal...
Utrikiska är inte min starka sida...
-
"Vit kalv", inte riktigt samma på svenska.
Det är kalvkött från kalvar som fötts upp enbart på syntetisk mjölk/torrmjölk. Oftast under väldigt vidriga förhållanden, små lådor (http://liberationbc.org/files/veal.jpg), trångt, och deras magar funkar inte som dom ska eftersom dom aldrig får i sig några fibrer utan hålls på enbart mjölk mycket längre än vad dom gjort om dom gått kvar med sina mödrar.
"Rosé veal" har haft ett något bättre liv och marknadsförs också som det mer etiska alternativet till vitt kalvkött. Dom går i boxar och får tillgång till fiberföda (dvs hö/silage).
Vet inte hur det är ställt med det kalvkött som säljs i Sverige, själv köper jag det aldrig.
-
Mjölkkor och dragoxar.
Jag tror dessvärre att behovet av dragoxar är extremt lågt i dagens jordbruk i västvärlden då traktorer tagit över deras arbetsuppgifter. Tjurkalvarna skulle nog slaktas även om ingen längre behöver löpe.