Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: färnevik skrivet 04 mar-09 kl 07:22
-
Grädden som jag skummar med sked från mjölken vill inte bli tjock när jag vispar den... Är fetthalten för låg? Hur får jag den vispbar? ???
-
För kall ?
-
Hm, ska prova att vispa den rumstempererad nästa gång då. Fler ideer?
-
Jag kör väl mest på Git's linje. Men jag har märkt på getgrädden att den vispar bättre om man väntar någon dag med.
-
Ej för kall grädde visst det hjälper, men det kan vara lågt med fett oxå, under 35% fett blir det svårt.
Står den framme och får lite fermentation av bakterier kan det oxå hjälpa. Det kan hjälpa att söta den med lite socker.
-
Hur får jag då upp fetthalten, jag skummar ju för hand, har ingen separator... ???
-
Låt mjölken stå längre innan du skummar den och använd hålslev istället för sked. Då blir det väldigt fett!
-
Jag har nu låtit mjölken stå 12-24 timmar innan skumning...
Hålslev, fungerar det? ??? Känns tveksamt att jag skulle få med mig grädden upp, så tjock är den inte...?
-
Nu vill den! ;D ;D ;D
Vet inte vad som var fel sist, gjorde på samma sätt, men idag har jag vispat grädde snabbt och lätt, så det var nog bara en tillfällighet sist...
-
Ska det bli smör, ska grädden vara på gränsen till sur, då blir det ingen menlös produkt.
-
Ja det vet jag. Ställde fram grädde sent igårkväll för det ändamålet men provvispade först lite "2-dagarsgrädde" vilket också gick fint. :D