Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: JoKri skrivet 03 mar-09 kl 14:24

Titel: Lammfiol
Skrivet av: JoKri skrivet 03 mar-09 kl 14:24
Vad kan man göra med fyra lammfioler om man inte ska röka dem? Tips mottages gärna...
Titel: SV: Lammfiol
Skrivet av: Skytten skrivet 03 mar-09 kl 14:36
Jag skulle äta dem ugnstekt ;D

Ska du på något vis spara dem, så kan man ju frysa in dem.

Man kan salta och torka.
Titel: SV: Lammfiol
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 03 mar-09 kl 15:13
Vi åt saltad och torkad lammfiol i söndags. Den hade tillbringat tre (fyra?) månader i källaren och var mycket god.
Titel: SV: Lammfiol
Skrivet av: fjällfäll skrivet 19 mar-09 kl 20:08
Här kommer ett gott recept.

1 lammfiol
mycket grovsalt
björkris

Skölj köttet under vattenkranen. Skär några skåror i de köttiga delarna. Fyll i lite salt i skårorna och badda på så mycket salt som fastnar på köttet. Det ser våldsamt mycket ut, men det blir lagom. Skölj björkriset i hett vatten och lägg det i en långpanna.l Placera köttet på ett ugnsgaller och lägg detta på riset. Låt vara i ugnen 10-12 tim i 100*( gr). Jag brukar sätta in det i ugnen på kvällen, då är det färdigt på morgonen. Jättegott att äta kallt till potatisgratäng.
Titel: SV: Lammfiol
Skrivet av: slöfocken skrivet 31 aug-09 kl 14:08
Här kommer ett gott recept.

1 lammfiol
mycket grovsalt
björkris

Skölj köttet under vattenkranen. Skär några skåror i de köttiga delarna. Fyll i lite salt i skårorna och badda på så mycket salt som fastnar på köttet. Det ser våldsamt mycket ut, men det blir lagom. Skölj björkriset i hett vatten och lägg det i en långpanna.l Placera köttet på ett ugnsgaller och lägg detta på riset. Låt vara i ugnen 10-12 tim i 100*( gr). Jag brukar sätta in det i ugnen på kvällen, då är det färdigt på morgonen. Jättegott att äta kallt till potatisgratäng.



om man nu gör på detta sätt, går det att förvara den en längre tid, eller måste man äta upp på en ggn?
Titel: SV: Lammfiol
Skrivet av: fjällfäll skrivet 06 sep-09 kl 12:51
Det blir inte typ torkat, utan mer en vanlig stek.Men mycket mörare.
Bör ätas inom ett par dar ,eller frysas.
Titel: SV: Lammfiol
Skrivet av: Limika skrivet 14 jul-23 kl 21:59
Vill bara skriva och tacka för receptet! Läste det nog här runt -09, och därefter har det blivit en klassiker hos oss.
Dock några års upphåll när vi inte haft några får. Men i natt står lammsteken och björkriset i ugnen igen, det ska bli så gott! :D
Titel: SV: Lammfiol
Skrivet av: javill skrivet 15 jul-23 kl 03:36
Bra att du kommenterade och nämnde receptet Limika. Jag hade missat det, men nu måste jag prova.
Titel: SV: Lammfiol
Skrivet av: mattias_33 skrivet 15 jul-23 kl 12:51
Kan ge ett tips på den godaste lammfiol jag ätit.
Vet inte nå om kryddningen dock.
Men tillagningen. Efter att dom bakade i bakstugan. tunnbröd och sånt. Då la han in lammfiolen där nåt dygn.
Det var overkligt gott. Kan säga att man vore inte svår att övertala att bygga en bakstuga när man vet att nåt sånt kan bli resultatet.