Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: färnevik skrivet 24 feb-09 kl 08:05

Titel: frysa grädde som sedan ska bli smör?
Skrivet av: färnevik skrivet 24 feb-09 kl 08:05
Nu kommer det nog drälla in en massa mer eller mindre dumma frågor från mig här, nybörjare med "riktigt mjölk" som jag är.  ::)

Jag tänkte göra smör av grädden som jag skummar av från mjölken, men det blir ju bara ett par dl grädde åt gången (hämtar mjölk 2ggr/vecka) Kan jag frysa grädden, för att sedan göra smör när jag hämtat ett par ggr?

(och ungefär hur mkt smör blir det, i förhållande till grädden jag använder?)
Titel: SV: frysa grädde som sedan ska bli smör?
Skrivet av: K.A.J skrivet 24 feb-09 kl 09:24
Tror det går bra. Brukar frysa in överbliven grädde från våffelbaket på flygklubben och om jag råkar köra vispmaskinen lite för länge när jag använder den till våffelsmeten nästa gång så "smörar" den sej.
Titel: SV: frysa grädde som sedan ska bli smör?
Skrivet av: Gruff skrivet 24 feb-09 kl 12:30
Hämta lite mer mjölk, skumma och frys mjölken istället kanske? Bara en tanke.....
Titel: SV: frysa grädde som sedan ska bli smör?
Skrivet av: färnevik skrivet 24 feb-09 kl 15:02
Ja det kan jag också göra, vet dock inte hur gott det smakar att dricka mjölk som varit frusen, kanske inte är ngn skillnad? (har aldrig provat)
Titel: SV: frysa grädde som sedan ska bli smör?
Skrivet av: K.A.J skrivet 24 feb-09 kl 18:03
Vill minnas från barndommen att det inte smakade gott. Men det är bara att prova.
Titel: SV: frysa grädde som sedan ska bli smör?
Skrivet av: Hubbisarna skrivet 24 feb-09 kl 18:19
Halloj!
Det går ALLDELES utmärkt att frysa mjölk! Har gjort det i många år, för jag har en kompis som var mjölkbonde och jag var och hämtade mjölk i läskflaskor som jag sedan frös. Det är absolut inget fel på den mjölken, och inte separerar den heller om man använder den i kaffet. Tänk så goda pannkakor det blir av RIKTIG mjölk.

När jag tinade den så tinade jag den mycket långsamt genom att ställa den på kallt ställe, men kanske inte kylen, så fick den stå till nästa dag. Det gör inget att det är lite is kvar, skaka den bara med jämna mellanrum.

Lycka till!
Hubban
Titel: SV: frysa grädde som sedan ska bli smör?
Skrivet av: Gruff skrivet 25 feb-09 kl 00:58
Jag fryser mjölk i PET-flaskor till vintern. Smakar......ja, mjölk :)
Titel: SV: frysa grädde som sedan ska bli smör?
Skrivet av: Lars Pers Maria skrivet 25 feb-09 kl 20:40
Inga problem att frysa mjölk även om ungarna trott det. Kan vara bra att ruska om den för ibland kan den smaka vattnig annars.
Har aldrig gjort smör så jag kan inte svara på ursprungsfrågan.