Alternativ.nu
Övriga ämnen => Örter => Användning av örter => Ämnet startat av: Nora_ skrivet 23 feb-09 kl 19:01
-
Jag har en fråga till någon som är kunnig på örter och teer.
Har funderat över örtteets verksamma ämnen och huruvida
de förstörs när jag häller mjölk i örtteet?
Det har man ju alltid vetat att i vanligt svart/rött/grön te så neutraliserar man
många giftiga ämnen i teet om man häller i mjölk. Men mjölken kan ju inte veta vilka
ämnen som är nyttiga för mig i örtteet :)
/Sofie
-
Örter - det är många det...
Verksamma ämnen - det kan vara jättemånga juh...
Mjölk- det är ingen enkel kemi...
Din fråga är alltså: Hur reagerar 'ämnen' i 'örter' med mjölk.
Tror du en livstid av forskning räcker för att ens skumma av ytan av frågeställningen?
Sen åker allt ner i magen, blandas med saltsyra och pepsin.
-
Rent kemiskt påverkas nog inte de verksamma ämnena särskilt mycket. De verksamma ämnena borde vara sk sekundära metaboliter i bladen. Dessa sek. metab. kan vara tex. alkaner el terpener, beroende på växtsort, och antagligen inte påverkas direkt av mjölkens pH, proteiner, mineraler mm.
Sen åker allt ner i magen, blandas med saltsyra och pepsin.
Precis så!
-
Det har man ju alltid vetat att i vanligt svart/rött/grön te så neutraliserar man
många giftiga ämnen i teet om man häller i mjölk.
OT, men finns det giftiga ämnen i te?
-
OT, men finns det giftiga ämnen i te?
Beror på vad du har i teet ;) Men att krydda teet med spiklubba eller belladonna kan ju ge intresanta upplevelser
-
OT, men finns det giftiga ämnen i te?
Allt blir giftigt i för stora doser!
Dock känner jag inte till andra gifter i te från tebusken än:
Koffein (ibland kallat tein)
Sannolikt tillkommer lite bekämpningsmedel..
I örtte som frågan handlade kan det finnas tusentals olika verksamma substanser.
-
Ja, tebusken är en giftig växt precis som kaffebusken och dess bönor.
I för stora mängder som sagt blir det för mycket av giftet i kroppen.
Och ännu mer får levern kämpa med om vi dricker besprutat te.
Men min fråga är om jag med mjölken förstör de ämnen som jag dricker teet för?
Jag vill veta om jag dricker en verkningslös kur eller inte?
-
Varför inte skippa mjölken en vecka och se om du känner annorlunda. Smaken på ett ört te kan ibland kännas för höig men med en klick honung i brukar det lätta upp.
Vilka ämnen är det du undrar över?
-
Såg just att du var väldigt insatt i just honung ;D
-
Ni slänger er oerhört vårdslöst med begreppen gift/giftigt.
-
Två inlägg men inget svar att ge Anders G.
Tyvärr upplever jag nog dessa inlägg som en aning spydiga, hoppas dock att det inte var meningen så. Annars tycker jag nog det var slöseri med både din och vår tid att göra ett inlägg.
Jag hoppas du Nora hittar svar på dina frågor.
-
Spydiga... inget svar...
Ja man tackar. Fortsätt leva i din låtsasvärld.
-
När jag säger "ämnen" så menar jag älgörtens "salicylsyra" till exempel.
Ska pröva med honung, det har vi en del av som sagt.
Tack för tips!
Om någon vet mer om det här med mjölken så skriv gärna!
/Sofie
-
Hej!
I vanligt te är det tanninerna man neutraliserar med mjölk. De binder till proteinerna i mjölken och de är då inte verksamma längre. Tanniner är samma ämnen som man kan använda när man garvar läder, men de har också skyddande effekt på slemhinnor, kan förhindra små blödningar och hjälpa mot diarre. Så hur bra de är beror nog mest på sammanhanget :)
Vet inte hur det är med andra ämnen, men säkrast är det nog att inte blanda i mjölk för att få optimal effekt.
/Maria