Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Suzniz skrivet 20 feb-09 kl 16:20
-
Tycker inte att vanliga recept på anka passar riktigt på myskanka. Hur gör ni och har ni något fantastiskt bra recept. Gryta kanske? Fixade bort tre ankor igår som jag inte riktigt vet hur jag ska tillaga. Hoppas någon vet råd. :) /Susanne
-
Jag styckar alltid mina ankor direkt vid slakt och tillagar dom i stekgryta.
Bryner köttet lite så det får färg sen lägger jag dom tjockaste delarna underst och skivar en lök och lägger i sen kryddor efter egen smak(viltkrydda passar utmärkt till myskanka)häller på lite buljong. Det får stå och puttra tills det har blivit mört och gott(brukar ta några timmar) sen är det gott att ha i lite trattkantareller eller annan svamp och grädde mm. Brukar bli supergott.
-
Har bara ätit en av våra ankor, då delade vi honom i lagom bitar och lade allt tillsammans med lök ock kryddor i lergryta. Ca 2 timmar i 175 grader. Smaskens!
-
Jag styckar alltid mina ankor direkt vid slakt och tillagar dom i stekgryta.
Bryner köttet lite så det får färg sen lägger jag dom tjockaste delarna underst och skivar en lök och lägger i sen kryddor efter egen smak(viltkrydda passar utmärkt till myskanka)häller på lite buljong. Det får stå och puttra tills det har blivit mört och gott(brukar ta några timmar) sen är det gott att ha i lite trattkantareller eller annan svamp och grädde mm. Brukar bli supergott.
Vi ska ha hit Vitis och Yrian på Slakt kurs idag, det blir nog till att pröva ditt recept i eftermiddag. JAg har provat lergryta och ugnsbakning, men tycker att köttet har blivit segt tidigare, det är nog långkok som gäller misstänker jag.
återkommer i kväll efter att vi provat om hur det blev.
-
Hej Suzniz!
Du är orsaken till att vi på nyårsafton fick njuta av ankbröst, marinerade ett par dygn i honung, anis, apelsin, kanel, lite olja. Snabbt brynta i gryta, sen in i ugn ca 30 min ( tror 175 grader, 15 min, vända 15 minuter ). Ljuvligt! Sås på resten av marinaden ner i grytan tillsammans med förkokt ankbuljong på skrovet, samt saft från en apelsin, koka ihop, krydda efter smak samt grädde.
Hanen du sålde till mej hann "betjäna" mina damer som nedkom med nyårsmiddagen, bland annat!
Tack! ;)
Annika
-
Idag har jag lagat till en myskhane som var över året .
Vi slaktade i gårkväll och tog ur den + plockade .
Sköljde av hela kroppen med kallt vatten innan den lades i en plastpåse med ca10 torkade enbär.
Idag brynte vi den runtom i en stor stekpanna först , flådde sen .
Skinnet lades i en egen gryta med lite peppar o salt + enbär .
Resten av ankan bryntes o lades i en stekgryta av emalj , i med en klump smör salt , peppar o enbär .
Under tillagningen vändes ankan några ggr och sky från det kokta skinnet slogs över varje gång .
Lagades så i 3timmar , kokta mjöliga potatisar till , vinbärsgele ,gräddsås gjord på skyn + sallad *mums*
Mysk smakar INTE fågel alls tycker jag , mera som nötkött .
-
;D Nu blir jag hungrig! 8)
-
Ja det blev så otroligt gott o lätt att göra faktiskt .
-
Unga fåglar (yngre än 6 månader) brukar jag tillaga hela i ugnen. Jag fyller dem med lämplig stuffing och knyter ihop ben och vingar så att dom inte spretar. 175-200grader och ca 1 timme/ kilo anka. Jag öser ett par gånger och häller av skyn som blir till att göra sås (brukar spara det mesta fettet som blir på skyn att ha att steka i)
Gott gotti gott gott ;D
-
Vet ej hur man normalt gör med tamdjur, men jag skulle gissa att segheten i äldre djur kan minskas genom att slaktkroppen får hänga en tid i kyla liknande det man gör med vilt. Minst 40 dygnsgrader (t.ex. 8 dygn i 5 grader). Men ni kanske gör det redan med era djur? ???
-
Ja man kan hänga äldre tamdjur med så klart .
Jag la in myskankan i kylen övernatten o lagade nästa dag bara.