Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: hönstanten skrivet 28 okt-05 kl 19:52
-
För alla Er självförsörjare;
Hur ser maten ut på våren/försomamren för er?
Vi försöker bli helt självförsörjande på grönsaker. Vi är redan det på kött, sylt, saft, marmelad osv. Men grönsakerna är inte roliga framåt våren. Morötterna mjuka....potatisen början gro..man längtar efter färsk frukt..ja, ni vet nog hur det är. För oss är det svårt att hitta någon motivation att inte gå in på konsum och köpa färsk fin frukt och läckra grönsaker, trots att dom har rest runt halva jorden....
Berätta för en som vill och verkligen försöker!
/HT
-
Vi äter mest syrat i grönsaksväg då. Vi brukar sätta tio 25kilos satser på hösten och de räcker gott och väl fram till de nya färska grönsakerna kommer på sommaren. Här på vår nya gård har vi jordkällare men tidigare har vi grävt ner rotfrukter och potatis i stukor och då håller de sig ju väldigt fint. De är helt OK ända fram till nästa sommar det det nya kommer.
En vinter-/vårklassiker i vår familj är att mixa blandade syrade grönsaker och blanda med rårivna rotfrukter, och kanske någon torkad hackad frukt. Känns som ett fräscht och nästan livsnödvändigt komplement till potatis, kött och kokta grönsaker.
Palsternackorna skördar vi aldrig på hösten utan låter stå till våren, då är de kalasfina. Vinterkål går att lagra rätt länge också, men i huvudsak är det alltså de lagrade rotfrukterna och det syrade vi äter mest av vad gäller råa grönsaker.
Vi torkar och kokar in en del grönsaker också, men jag antar att det var de råa du undrade över.
/Petter
:)
-
Jo, det var främst "färska" grönsaker jag undrade över. Man saknar ju "tuggmoitståndet".
Vi har faktiskt aldrig provat att syra grönsaker och jag vet faktiskt inte ens hur man gör..... :-[
Grönkål och magnold och så håller sig ju iof faktiskt ute i landen länge om man täcker dom med halm.
Bor ni i södra sverige?
Vi har aldrig provat att ha kvar palsternacka och andra rötter kvar i joden. Vi bor i zon 4....
-
Jag är inte någon "riktig" självförsörjare, låter purjon stå kvar och tar den när jag tror att minusgraderna har kommit för att stanna, lägger den i torv på ett torrt ställe och plocksr upp efterhand, har även prövat med bra resultat, att strimla den och frysa in den i gamla glasslådor med lock. Förvälla purjo, och sedan frysa in, är inget jag rekomenderar, den blir lite "slemmig"... Blomkål och broccoli går däremot bra att förvälla ett par minuter och sedan frysa in i portionsförpackningar med bra resultat, strimlad spenat kan man frysa in både förvälld och oförvälld, smakar lite olika beroende på hur man gör..
-
Tack för svar,
Jag brukar frysa in också men ska man samtidigt få plats med allt viltkött på höstan så får man inte plats. Känns dessutom fel att fylla hela källaren med frysar.
/HT
-
Vår matkällare är en smula för varm så i år har vi gjort en stuka. Hittills är det så varmt (sydöstra småland) att vi grävt ner hinkar (med borrade hål i botten) med olika grönsaker i en stor odlingslåda och täckt med löv. I lådan är de mest för att hönsen inte ska sprätta omkring alla löv... Blir det bara kallare så blir det halm och jord ovanpå. I år har vi morötter, rödbetor, kålrot, kålrabbi, jordärtskockor, rödkål, savoykål och potatis. Hoppas att grönsakerna håller sej till försommaren.
I frysen finns spenat, bönor, ärtor, svamp, bär, egna krossade tomater och allt egetproducerat och vilt kött.
I skafferiet egna torkade tomater, svamp och purjolök. Vi gör även eget örtsalt av havssalt och alla kryddor som finns kvar på höstkanten.
I matkällaren sylt, saft, marmelad, egna inlagda tomater, egen chilisås och syrade och ättiksinlagda gurkor.
Äpplen fick vi inte ett enda i år (på nio träd! Frostfjärilen tog allt...) så vi har köpt några lådor som står utomhus under tak och filt. Lök har vi oxå fått köpa i år.
Chiliplantorna och paprikorna står i fönstren och kommer att ge frukt ett tag till. Där står även nyuppkomna basilikor och ruccola.
I februari sår vi sallad, vintersallad, ruccola och spenat inomhus och planterar ut i kallbänken så fort de kommit upp och det ger oss grönfoder tidigt. I kallbänken sår vi dessutom alla sorters grönsaker i början på mars för senare utplantering och tidig skörd.
I landen växer fortfarande brysselkål, asiatiska bladgrönsaker, sallad och grönkål som är täckta med fiberduk (rådjuren...) och det ger oss färskt grönt hela vintern och våren. Klipper man ner grönkålen nu eller på våren kan man skörda fina skott länge. Man kan säkert även ta in en nerklippt planta och skörda inomhus om man vill. Grönkålen äter vi råstrimlad och gärna med äpplen, rivna morötter och nötter. Kryllar av vitaminer...
Monika
-
Hej Monika!
Låter som du har gott om olika grönsaker.
Jag har också försökt odla sallad och ärtor i vår vinterträdgård men dom får ALLTID löss. Hur klarar man sig ifårn dessa när man odlar inomhus?
Dessutom har jag aldrig lyckats med brysselkåk, broccoli och blomkål. Det är larver (kållarver) som äter upp dom. Jag plockar och plockar dom. Sätter hönsen i landet....men dessa glupska varelser har vunnit 5 år i rad.....det känns ju nästan som det är kört.
Men om du har några tips så vill jag gärna höra. Vi saknar dessa under vintern., Grönkålen överlever dessa dock. Dom är tydligen inte lika goda och jag hinner plocka bort larverna/maskarna vartefter.
Vi har för första gången fryst in lamm nu i helgen. Vi bytte rådjur mot lamm med några grannar. Känns jättekul med något nytt.
Annars har vi också rådjur, älg, vildsvin, nöt, gris och kalkoner i frysen så kött är det ingen brist på.
Vi måste jobba vidare på att få grönsaker och frukt att vara tillräckligt roliga framåt våren.
Vi skaffade oss ett persikoträd förra höstan som vi är glada över. Den står i vinterträdgården och gav 20 st kanongoda persikor i april!
Trädet (ganska litet) blommade i slutet av januari. Helt otroligt!
/HT
-
Kålen är alltid ett ompysslat barn, det är ju dom som ger det gröna tuggmotståndet på vintern! Jag sår dom tidigt i kallbänk, planterar ut när jag har tid ( i år hann dom bli jättestora) och sen plockar jag larver... Sent i höstas kom jag på att jag kunde täcka med fiberduk, så jag plockade larver varenda dag tills ingen fanns kvar, sen la jag på fiberduken och nu har jag finfin brysselkål, palmkål och grönkål. De plantor som var för angripna klippte jag ner och dom förvandlades till fina små kålbuskar som skjuter massor av goda gröna skott!
Vår brysselkål ger massor av kålhuvuden trots kålmask. Tydligen går den först på de stora övre bladen och jag hann plocka larver i tid.
Nästa år ska jag förvilla kålmaskarna ännu mer genom att odla flera sorters grönsaker och blommor bland kålen.
Löss får vi gott om på både chili och paprika inomhus men inte på ruccola och salladsplantor (dom står svalt, kanske är det bra?).
Persikoträd låter gott! Vi har inte kommit så långt som till växthus och vinterträdgård än, men jag drömmer om det! Vilka möjligheter...
Nästa år ska jag vara tidig med fiberduken!
Monika
-
Palsternackor, jordärtskockor och purjolök kan stå kvar i jorden och skördas på vårkanten. Jag läste om en yrkesodlare i Skåne som låter morötterna stå i jorden hela vintern och skördar allt eftersom. Han täcker marken med halmbalar så att den inte fryser. I liten skala borde det fungera i stora delar av Sverige, jag ska prova när jag har ordnat ett lämpligt land.
När jag skaffade kolonilott upptäckte jag en växt som jag aldrig har sett ute på landet där jag är uppvuxen: kirskål. Den växer frodigt i mitten av maj här i zon 5. Jag plockade massor och gjorde soppa som av spenat. Sedan är ju även nässlor en delikatess.
Min favoritgrönsak är annars vitkål och det brukar gå att köpa vitkål odlad här i närheten ändå fram i maj-juni. Jag antar att odlarna förvarar den väl vid cirka 0 grader och ganska fuktigt. Kålen är i alla fall spröd och jättegod.
-
Rotfrukter håller, och så fyser jag även grönsaker och frukt.
Inte är de som färska, men frysta äpplen från trädgården, blir bättre än de gröna, blanka man kan köpa på senvintern.
Syrad vitkål äter jag även när det finns färsk, gott helt enkelt.
Jag klarar inte hela behovet året runt, och då köper jag även importerat. Inte konstigare än att skaffa en banan, när det inte finns att få här får man skaffa det på bästa sätt.
Persilja, gräslök och dill fryser jag rätt mycket, det är rena rånet att köpa, dillen blir dyrare än potatisen den är på, och gräslöken kostar som sillabiten.