Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Stadlantisen skrivet 16 feb-09 kl 09:26

Titel: Köttsortering
Skrivet av: Stadlantisen skrivet 16 feb-09 kl 09:26
Hej.

Tänkte köpa nötkött av en bonde i närheten och problemet är att man får allt i lådor blandat.
Jag är van att köpa i butik där det står på vilken sorts kött det är. Har inte heller lust att fråga
bonden. Så hur lär man sig från vilken ko-del köttet kommer ifrån genom att bara titta.
Finns det någon ko-karta?
Titel: SV: Köttsortering
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 16 feb-09 kl 10:11
Jag brukar titta i "Vår kokbok" på styckningsschemat ibland. Sen vet jag vad det är för bitar i, bara inte vilka som är vilka, så det går ganska bra med uteslutningsmetoden. Tycker det funkar för det mesta, fast ibland är jag lite osäker. Egentligen borde du ju också få veta vilka bitar som är med, för annars kanske du betalar för mycket (ifall du t ex bara får soppkött och grannen får de fina bitarna).
Titel: Sv.
Skrivet av: Attes matte skrivet 16 feb-09 kl 10:29
Om bara köttet är rätt styckat så är det inte så jättesvårt. Men som sagt, be att få en lista över vad som finns i lådan. Sen får du väl fota bitarna och lägga upp här om du är osäker. ;)
Titel: SV: Köttsortering
Skrivet av: Lasse.O skrivet 18 feb-09 kl 22:37
Varför inte fråga?
Det gjorde vi när jaktlaget kom med vår andel.
Sa som det var fint kött men vad är det? Och vad gör man dom ( de bitar man med vildaste fantasi inte kunde se)
Fick lektion i både älgkött och recept :)
Titel: SV: Köttsortering
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 18 feb-09 kl 23:17
Jag brukar titta i "Vår kokbok" på styckningsschemat ibland.


Ah, detta standardverk. Så här såg det ut härom veckan på vårt köksbord. Vad är det som syns i nederkanten av bilden månne?

(http://gullringe.se/cgi-bin/bilder?d=/090208&f=sany0084.jpg&s=600)
Titel: SV: Köttsortering
Skrivet av: Stadlantisen skrivet 19 feb-09 kl 11:14
Det verkar vara enklare att få styckat istället för den stora biten eller har du en stor ugn och gör en stor stek  ;D
Ska väl då fråga bondefrun om bitarna, hon har väl lagat till dom i typ 100 år eller så...
Titel: SV: Köttsortering
Skrivet av: Mushi skrivet 19 feb-09 kl 12:41
Försöka se vad som är vad på finstyckat nötkött är jättesvårt tycker jag. Är man inte van vid att stycka så måste det vara typ omöjligt. Är det grovstyckat kan man väl kolla i en bok och fatta någorlunda. Det är lätt som en plätt att förväxla rulle med filé, och tillagningsmetoderna av dessa detaljer skiljer sig ju en aning :-)

Bäst att fråga vad de olika detaljerna är, eller säg att du vill ha det uppmärkt och att du är beredd att betala för den tjänsten. Fast att sälja finstyckat nötkött omärkt i en låda låter som dålig kundvård.. För vem kommer tillbaka och handlar nästa år efter att ha råkat laga till köttet fel och fått äta seg biff?
Titel: Sv.
Skrivet av: Attes matte skrivet 19 feb-09 kl 14:14
Om filén är rätt utskuren så går den inte att förväxla med nånting annat. Den ser ju ut som en SNOPP. ;) Hi hi... ;)