Alternativ.nu
Hantverk => Trä => Ämnet startat av: Fritänkaren skrivet 10 feb-09 kl 21:16
-
Hallå.
Jag har kapat smäckra tallstammar för holkbygge och funderar nu på rätt metod för smidig o snabb "urgröpning" av desamma.
Jag provade med en håltagare på det färska virket, men det var inte rätt, det blev för tungt o smäckigt. Med motorsågen blir det inte heller lätt, man får kast vid urgröpningen och inget effektivt moment.
Är det kanske så att att virket skall vara helt lufttorrt ?
Någon som känner till rätt metod för denna process ?
Jag planerar bygga ungefär femtio holkar av naturstam.
Kraftig pelarborr ?
:-\
-
Har aldrig byggt en fågelholk ens i slöjden, men det känns som att det enklaste skulle vara att klyva stocken, holka ur halvorna och sätta ihop dem igen.
-
Lustigt. Precis det alternativet var jag inne på, men det blir för sladdrigt och för mycket merjobb. Det blir för kinkigt attt fixera halvorna ordentligt.
Fabrikstillverkade holkar i naturstam är maskinfrästa. Tunga prylar - industriell svarvning -, jag har tyvärrr inte dom resurserna . . . !
:-\
-
Jag brukar ta rätt på innanruttna och myr ätna granar och göra holkar av dom. Mycket lättare att gröpa ur, brukar gå med stämjärn.
-
Kanske finns klingor till tigersåg som kan starta i ett borrhål, eller något tillräckligt långt figursåg, där man trär klingan genom ett borrat hål..
-
Jag brukar ta rätt på innanruttna och myr ätna granar och göra holkar av dom. Mycket lättare att gröpa ur, brukar gå med stämjärn.
Det är väl så som en naturholk traditionellts har gjorts, så vitt jag vet.
-
Så här kan man göra också:
http://www.bostream.nu/andersmelinshemsida/holkar/husqvarna.htm
-
Visst borde motorsåg gå bra, men Fritänkarens kastade visst, och strulade på nåt sätt.
-
Jo, det var lite bökigt med m-såg. Det var inte - upplevdes inte - som den mest optimala, bekväma, metoden. Det tar för mycket tid o bullrar för mycket.
Nu har jag slagit om i takt/metod o byggt holkar av gamla bräder istället !
Roligare o bättre !
Talgoxe o blåmes verkar redan intresserade för de färdiga alster som nu sitter uppnajade på träd med spännband. Banden inhandlades på "Claes i sjön" för relativt dyra pengar, men man skadar inte träden med sådana. Bättre än spik.
:)
-
Ja spika inte i träd!
Jag fäller rätt många träd som står på gårdar, och måste av någon anledning bort.
Det är ibland spik, men även grov piggatråd, kättingar och annan metall. Träden verkar på något sätt ha klarat det då det kan vara femtio år sedan det gjordes, man kan se en ståltråds ögla långt inne i trädet..
Kedjor och motorsåg, och jag gillar det definitivt inte.
-
En galvad ståltråd eller liknande som man lägger i slak ögla runt stammen och ovanför någon gren kan också funka att hänga holken i. Åtminstone på träd med grov bark, men kanske inte på gran eller björk
-
Jag gillar inte heller att såga i järn, och de ståltrådar som möjligen var slaka när holken sattes upp för länge sedan är numera fast inbäddade i veden.
Hur är det med aluminiumspik, borde inte det vara snällare mot framtida sågare?
-
Ett alternativ är ju att spika holkarna i grenarna i stället, dom är det sällan någon gör sig omaket att såga
-
För upphängning väljs en spiklängd som når ungefär 20 mm i veden under bark. Flera spikar i grupp ger tillräcklig stabilitet. Längden 50 mm räcker normalt på slät bark och 60 mm på grövre bark. Antal spikar 4–6 stycken. En rostskyddad plåtbricka gör att spikarna följer med fästet när trädet växer i diameter.
Fästet består av tryckimpregnerad bräda 22x95 mm som klyvsågas till 22x45. Fästet görs ungefär i samma längd som bakstycket, men förskjuts uppåt 10–12 cm. Fästet skall sitta stadigt på holken och spikas bäst från insidan med fyra genomgående spikarsom vinklas på utsidan.
Plåtstycket kan vara t.ex en bit fönsterbläck.
Denna holk kan dras bort, med spik och allt, och oftast lossnar när trädet fälls.
http://www.skof.se/fsk/holk.htm
-
Eller så kan man göra en ram av ribbor på holkens baksida som man hänger över en avsågad gren. Sen är det bara att ta en lämplig lina och surra fast holken i stammen. Man slipper då alla eventuella problem med spikar som sitter kvar i trädet.
-
Man ska väl helst inte ha grenar nära holkarna, med tanke på att rovdjur då lättare kan komma åt holken?
-
Nej det stämmer men jag menade att grenen bara skulle vara så lång att holken hänger kvar.
-
Jag har för övrigt gjort lite nya holkar här hemma... Roligast att göra var kattuggleholken, som är 55 cm hög, har 12 cm stort hål, och hänger 4 m högt upp i en tall! :)
-
Ungefär som våra holkar för skrak och knipa då. Dom brukar vara ganska tunga att få på plats bara.
-
Ungefär som våra holkar för skrak och knipa då. Dom brukar vara ganska tunga att få på plats bara.
Hade gärna gjort sjöfågelholkar, men bor tyvärr lite för långt från havet för att jag tror de ska göra nytta på vår tomt.
Det var ett helt litet äventyr att få uggleholken på plats ja... Hade träningsvärk dagen efter. :) Stod på en stege lutat mot trädet, med holken ovanför huvudet, och fäste den med ståltråd.
-
Hej!
Så här ser dom holkar jag har satt upp dom sissta sex åren och som jag skaffat från Tords Orginalholk
Jag har skrivit tidigare om dessa holkar och av tjugosex holkar kom det ut 671 fågelungar på fem år, då var ett är ett svältår och många ungar gick åt.
Vad som är bra med dom här holkarna är att man kan kroka upp dom på en gren, där hänger dom fritt och jag har inga utav mina holkar som hackspetten har hackat upp hålen på och det tror jag beror på att dom hänger just från en gren.
/Lars(http://)
-
Glömde säga att taken brukar jag trätjära in, det verkar som om dom håller lite bättre då.
/Lars
-
Och det har inte varit problem med att dom gungar fram och tillbaka i vinden? Fåglar kanske inte är så känsliga mot sånt
-
När det gungar, är holken inte attraktiv, de vill ha stadiga bo, de som bygger i holkar kan välja ett hål i ett träd (före holkar var det alltid så), och det trädet skulle stå stadigt.
Vid stor bostadsbrist, håller de förståss till godo.
-
Och det har inte varit problem med att dom gungar fram och tillbaka i vinden? Fåglar kanske inte är så känsliga mot sånt
Hänger man upp dom på utsatta lägen där vinden kommer åt så kan det bli så att holken kan trilla ned. men som jag gjort här så sitter dom efter stigar i skogen och utefter åkerkanter. Har aldrig uppfattat att dom inte skulle gilla att det gungar nu är det inte så att holken gungar som besatt så fort det blåser för holken är tillräkligt tung så ser jag det som.
(Lars
-
När det gungar, är holken inte attraktiv, de vill ha stadiga bo, de som bygger i holkar kan välja ett hål i ett träd (före holkar var det alltid så), och det trädet skulle stå stadigt.
Vid stor bostadsbrist, håller de förståss till godo.
Vad grundar du det på att dom inte gillar att det gungar?
Jag tänker på att spillkråkan kan hacka ut sina bon högt i en tall T.ex. Där själva tallen gungar, sen året efteråt har knipan tagits över , hålbyggande fåglar bygger även i grövre grenar där det finns hålighet.
Jag tippar även på att jag har här i min närhet ca. 150-200 holkar och dom som jag har kollat i är 26 st. av dom som hänger i grenar har det varit bebott mellan 21-23 av 26 holkar vart år dom sista fem åren, det är ett bra resultat.
Det här är min erfarenhet av holkar och fåglar
/Lars
-
Är fågeln övertygad om att huset håller (trädet inte faller) så flyttar de nog gärna in, men det går inte bra med pendlar i snöre eller tråd.
Träd rör sig i vind, men inte med en pendelsvängning som en kort pendel har.
-
I dagens planterade skogar där träden inte tillåts bli speciellt gamla finns det ju väldigt dåligt med ruttnande, ihåliga träd. Det är nog generellt sett mycket svårare för fåglarna att hitta lämplig boplats nu än för några hundra år sedan. Lite lätt svajande är nog något dom står ut med, det måste ju vara bättre än att bli helt utan. Och lite svajande kan ju knappast skada någon fågel, det borde ju de 671 fågelungarna bevisa
-
Hej!
Det slog mej att dom holkar jag hängt upp inte är upphängda med snöre eller tråd utan av dom här plattjärnen som man hänger upp rör i.
Då blir inte det här att den svänger o slänger nästan fritt i luften.
Det syns på bilden lite hur den är upphängd :)
/Lars
-
måste bara flika in om det här med upphängning av holkar och spik i kedjan, det finns ju faktiskt träspik, borde inte det funka? och vara snällare mot trädet, samt ruttna upp tillsammans med trädet och det ramlar ikull...(istället för en massa spik i skogen..)
-
:DHejsan!
Vet någon hur man bygger holkar för Ugglorna.
Mått & tipps motages tacksamt :-*
Kramiz Strättö ;)