Alternativ.nu
Hantverk => Textil => Ämnet startat av: MonaW skrivet 09 feb-09 kl 14:11
-
Är det nå´n som vet om det har gjorts några försök att använda ull som stoppning i jackor m m i stället för dun? Jag antar att man i så fall måste specialbehandla ullen men t ex ulltäcken är ju mycket behagligare än duntäcken så det borde kanske gå att använda ull på flera områden. I så fall är det ju precis rätt tid nu.
-
Varför skulle man specialbehandla ullen? Gäller ju bara att ha rätt sorts ull. Dessutom kan man ju vävda jackor, mer stickat osv. Det har väl blivet lite enkelspårigt med dun som det enda man kan använda. Gäller bara att få folk intresserade av det naturliga istället för ex.vis polyestervadd.
Täcken o kuddar med ullfyllning finns ju, madrasser också. Kanske skulle man ta upp de gamla traditionerna med ullfällar igen ;) Det är värmereglerande, hygeiniskt och skönt. Dessutom supersnyggt. Norrmännen använder det mycket.
Man kan också tova istoppstäcken.
Samtidigt gäller det ju att det finns alternativ, för hur ska vanligt folk veta att ull är bra när de inte kan köpa det?
-
Ja särskillt om många inte använder ullen till annat än elda med.
-
Problemet här i landet är att det är svårt att få igång några nätverk osv.
I Danmark t.ex har de tillverkat ulltrikå (underkläder m.m.) av finull sedan tidigt 90-tal. Vet inte om verksamheten lever än, men det var väldigt trevliga kläder iaf. Skönare än merino-underställ.
Det var den danska finullsföreningen som satsade på det.
Tar man upp liknande saker hos föreningarna här blir folk väldigt misstänksamma. Eller så är det som så, att de som idag kan sälja sin ull för höga priser, är rädda om sin marknad?
Men det är ju galet att elda upp användbar ull. Även att kompostera den. Det räcker ju att använda skräpull (smutsig osv) till det.
Ullisolering till hus finns i landet, men ullen får de säkert gratis, kanske från balt-staterna. Att jag tror det är att priserna bitvis är oförskämt låga.
Det borde finnas marknad för att tänka om här och använda de resurser som erbjuds. Mer kretslopp och miljövänligt.
-
Det finns ju nätverk för att ta hand om ullen i Sverige också. Ett projekt är Ullrika som jobbar för att få fram får som ger slaktkroppar som går att sälja till slakteri, ull som kan användas i textilindustrin och att hålla Jämtlands marker öppna... Det finns väl Projekt för Gotlandsfårsull också?
Jag tycker det verkar vara i Lantraskretsar misstänksamheten härskar här i Sverige... Det är lite fult att tänka "storskaligt" och med det menar jag inte att man ska förändra raserna, utan kanske tänka att man ska kunna leva på sina får. Och man måste vara flera som tänker i samma banor med samma sorts får. Det är svårt att gå ut till svenska folket och säga att nu ska ni använda ulltröjor istället för dunjackor, om ulltröjorna kommer från mina Allmogefår och är handstickade av handspunnet garn och kostar 10000 minst för att jag ska få någon sorts förtjänst på det hela... Jag kanske hinner åstakomma 10 stycken/år...
Hade vi däremot några tusen allmogefår som vi klippte och skickade ullen till spinneri och stickade upp tröjor på maskin så har man nåt att komma med till att börja med. Det går inte att tvinga folk att köpa en ersättningsvara för dun om den är 10-15 ggr dyrare... Och visst Älskar jag hantverk, men jag skulle själv aldrig ha råd att gå i tröjor och sockor av handspunnet garn om jag inte gjorde dom själv :-[
Men man blir betraktad lite misstänksamt om man tänker sig att försöka sig på något ekonomiskt lönsamt med utrotningshotade raser...
För övrigt borde vi egentligen bortse från rastänkande över huvud taget. Vi borde hjälpas åt att framhäva SVENSK ULL som ett bra alternativ oavsett om det suttit på ett Åsenfår, Merinokorsning, Gute eller ett Sveafår. Vi har alldeles för lite får i Sverige i nuläget för att kunna konkurera ut både importull och dun. Och ska man dessutom framhäva någon viss sorts får framför andra, då dröjer det många många år innan man skulle kunna få till någon ändring.
Det kommer alltid att finnas en marknad för det fina konsthantverket... Men för att kunna ersätta något som vi idag köper relativt billigt måste det till storskalig tillverkning, och då måste ALLA hjälpas åt.
Mvh
Charlotte
-
Helt rätt Charlotte ;) Ja, du vet att jag inte håller med i allt du säger, men det skulle behövas fler som du i lantraskretsarna och framförallt i Fåravelsförbundet. De borde också se utanför Gotlandsfårkretsen t.ex.
All ull kan användas. Men inte till samma saker. (Gäller även skinnen f.ö)
Jag älskar också hantverk, men inser att det inte alltid är rätt metod om man vill nå en större skara människor med sina produkter.
Jag älskar visserligen lantrasullen också just därför att den är så varierad i färg och kvalité. Men även texel och liknande ull kan användas som fyllning i täcken, madrasser och kanske "dun"jackor.
Skräpull till isolering m.m.
Det viktigaste är att man ser möjligheterna, inte alla hinder.
-
Jag kan inte så mycket om ull men tycker precis som många andra att det är synd att mycket går till spillo.
Ett problem har jag hört är att det kan vara svårare att ta hand om korsningsull eftersom till exempel Texel inte går att tova och många korsar med Texel osv.
Vad är det för ett Projekt med Gotlandsfårull? Håller Fåravelsförbundet i det?
Kan det vara så att, i linje med tidigare resonemnag av Charlotte, att man från olika håll har visat störst intresse för Gotlandsfårullen efter som det är den största rasen i Sverige och kanske därför ger bäst förutsättningar att få fram en större mängd homogen produkt?
-
Jag vet inte vad det beror på att det inte går så bra att sälja svenska ulltröjor. Det behöver kanske inte vara handspunnet garn men svensk ull. Islandströjor är inte heller så billiga men folk köper dem. Även jag har köpt en dyr islandströja åt min äldste son första gången jag var i Island. Det är 20 år sedan och han använder den och den är fortfarande lika fin, mot bakgrund av det så var den inte dyr. Jag vet ju att det går att sälja även dyra kläder bara man förstår att det är fint och bra. Jag tänkte också att det skulle behövas att någon gjorde försök att tillverka "dunjackor" stoppade med texelull. Kan inte tänka mig att de skulle vara sämre än dun eller?
-
Jag karda ull till små fotägar i danmark. Flyttar maskinerne till Sverige till sommer. Jag kardar ull Texel., Shropshire, Oxford down Suffolk till täcken (3x2 meter plaidar. ) Till jackor? vil det inte være svært at holder ullen fast? Man bevæger sig mere i en jakke. Todede jakke gr bra. Der kardar jag finull, leicester, gotlander, spel. Till spinning- mange bra raser. Jag er interesseret i ull med din Leicester "ram" Charlotte.
Ulla krull, du har ret korsning ull er et problem men lammeull er tit bra till at spinne, Renee
-
Borde man inte kunna få ullen att stanna "på rätt ställe" på samma sätt som man gör med dunjackor? Det ligger ju i kanaler, avdelade med sömmar.
-
jag kan sende kardeflor hvis der er en vil prøve. Renee
-
ulltäcke värkar vätigt. ;) Jag har tappat intreset för dun helt. >:(
-
Jag skrev nog galet angående projekt med Gotlandsfåren :-[ Jag menade att man har ett nätverk, men det är väl mellan fårägare? Jag vet inte om fåravelsförbundet har ett finger med i spelet?
Precis som Ulla skrev så finns det ju såna kvantiteter av Gotlandsskinn och därmed även ull (tackorna ger ju ull hela tiden). Man kunde ju tex ha OS truppen iklädd pälsar och samtidigt fanns det en massa andra pälsar att köpa om någon blev sugen... Man kan också sälja skinn till en möbelfirma som klär stolar med vacker grått skinn och lockar det "Gör-det-självare" så blir marknaden för alla Gotlandsfårskinn bättre.
Skulle jag eller någon annan komma på en genial produkt där allmogeskinn/ull är inblandad så stannar det ju i alla fall bara vid att vara något väldigt exklusivt, det går ju inte att "massproducera" eftersom råvaran inte finns i det utsträckningen.
Anledningen till att det inte går bra att sälja svenska tröjor är väl att det hittills inte finns svenska tröjor att sälja ;) Dom som finns är så exklusiva att dom inte kan bli något som "alla" har, men man kan ju hoppas!
Renee: Vad roligt att du är intresserad, jag hoppas så mycket på vad de kommande lammen ska bli :)
Mvh
Charlotte
-
Angående Gotlandsfåren, så ansökte Fåravelsförbundet om ett projekt för dem, men fick nej av SJV. Just därför att de tyckte de kunde klara sig ändå.
De har ju marknadsfört skinnen som just "jämn" kvalité.
För ex. allmogefåren skulle det ju vara variationen som marknadsförs.
Vad jag menar är att sammantaget skulle de svenska lantraserna/raserna kunna erbjuda ett varierat utbud.
De isländska tröjorna är ju väldigt varierade och det är inget problem?
www.sirri,fo (http://www.sirri,fo) En trevlig webbutik med bara färöiska produkter (färöisk ull) Ofta är det äldre kvinnor som stickar mot betalning. Färöfåren är variationsrika både vad gäller kvalité och färg.
-
Jag tror inte heller variationen skulle vara några problem, men hur får man alla att bli intresserade?
Det krävs mängder av ull för att "få ut" tex tröjorna på marknaden.
Och sedan känns det visserligen kul med div EU-Projekt ;) Men var leder de flesta? Inte till något alls...
Jag tror att det måste finnas någon sorts tanke med vinst/något att leva på i bakgrunden, annars blir det mest bara "en kul grej". Och på något sätt känns det som om det är när vinstintresset kommer in som folk blir misstänksamma och tydligen hellre slänger ullen på gödselhögen...
Även om det i längden skulle gynna alla fårägare. Nä, det är inte lätt...
Hur som helst är Dunjackegrejen intressant! Kan ingen prova hur det skulle kunna bli. Själv är jag värdelös på att sy.
Mvh
Charlotte
-
Jag undrar om inte "äldre kvinnor" i Sverige också skulle kunna tänka sig att sticka mot betalning. Många kvinnor (åtminstone på landsbygden) tycker om att handarbeta. Många försöker sälja sina alster och får nätt och jämt materialet betalt. Jag tror att de skulle tycka att det vore roligt att få betalt för sitt arbete. Och jag tror inte det skulle vara något problem med mönster och färger, det finns så många som är väldigt kreativa. Men om det inte skulle vara handspunnet garn så vore det kanske svårt att hitta något spinneri som är villiga att spinna ull från allmogefår? Men tanken på det exklusiva tycker jag är tilltalande.
-
Det finns spinnerier som spinner allmogeull, dom har lite olika minsta mängd gräns bara. Det finns alltid en marknad för det exklusiva, bara man lyckas hitta den;0) Men om man ska kunna ersätta dun så kan man ju på inte bara göra exklusiva plagg. Mvh Charlotte
-
Spinnerierna har inget emot allmogeull, som Charlotte skrev. Problemet kan vara att man har förliten kvantitet.
Exklusivt har sin nisch och är spännande, men att nå ut till "folket" och få dem att använda svensk ull i kläder och inredning vore en betydligt mer givande utmaning.
Detta är knappast något man kan göra på egen hand, då måste man hjälpas åt. Det är väl här problemet finns? Alla stretar med sitt och verkar rädda att andra ska stjäla idéerna o liknande.
Det sitter säkert en massa gamla kvinnor på servicehus och äldreboende som skulle bli väldigt glada över att få lite stickuppdrag.
Dessutom känner jag flera som har fina stickmaskiner och skulle kunna uppdragssticka åt andra. Utöver det, alla vävstolar som står kan väva mattor och plädar av vår ull. Visst finns det resurser att ta vara på runt om i landet?
Var i Lübeck i julas och gick på en hantverksmarknad. Där fanns ett väldigt intressant "garn" som de vävde mattor av. Grunden var en tråd/snöre av lin eller liknande, utanpå satt ett tjockt lager ull löst spunnet. De hade både rejält grova och mer fintrådiga, som lämpade sig för stickning också. Har inte sett något liknande här.
(Ville bara dela med mig av en aha-upplevelse)
-
Charlotte, jag har inte helt organiserad tankeverksamhet.
Att ersätta dun med ull tänkte jag mig samma slags ull som i täcken, som man kunde ersätta dun med i jackor och liknande och massproducera.
Under tiden kom tanken upp med "exklusiva" tröjor av allmogefårens ull.
Jag har Åsenfår och får alltid höra att de inte har "riktig" ull. Det skulle ju vara roligt om den ullen fick lite mera framgångar. Det är nästan bara de, som själva har allmogefår, som inser den ullens värde.
-
Jag er fyldt igang med mange ideer men har inte spinnmakinar . Er spændt på samarbejde med ullforum. Måtte væver jag med løse ull. Vældig vakre. Jag kan godt tilbyde gratis prøver hvis andre vil jobba med experimentar. Men nu jobber jag med at skaffe kapital till flyttning. Jag har spännende karteflor / kartebånd i ull,silke,cashmere, sabel, mink, cellulose till sälje. Jag udforme annonce i næste uge. Når jag flytter maskinerne så kan jag titta på svenska ull. Venlig Hilsen Renee
-
Mona:
Allmogeullen är visst riktig ull och Åsenfårsullen speciellt ;)
Men eftersom den är väldigt varierande tom på samma får, så måste man lägga ner jobb på att sortera.
Jag hade en tacka som på halsen/bogen hade finaste finull och som sedan gick över i Gobeläng för att längst bak likna rya.
För att göra bra "Allmogegarn" så skulle man antagligen få gå ihop flera fårägare och sortera sin ull för att få till en så stor mängd att man kan skicka till spinneri och få flera färger och kvaliteer, det är ju då ullen kommer till sin rätt. Inte om man bara blandar ihop allt och skickar iväg.
Mvh
Charlotte
-
Jag er fyldt igang med mange ideer men har inte spinnmakinar . Er spændt på samarbejde med ullforum. Måtte væver jag med løse ull. Vældig vakre. Jag kan godt tilbyde gratis prøver hvis andre vil jobba med experimentar. Men nu jobber jag med at skaffe kapital till flyttning. Jag har spännende karteflor / kartebånd i ull,silke,cashmere, sabel, mink, cellulose till sälje. Jag udforme annonce i næste uge. Når jag flytter maskinerne så kan jag titta på svenska ull. Venlig Hilsen Renee
Det är så roligt att du kommer hit med ideer och maskiner! :)
Mvh
Charlotte
-
Der var en avler med allmogeullen på Jämtli i sommers. Jag var dybt imponeret. men hun sorteret også meget sin ull