Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: äppelpaj skrivet 08 feb-09 kl 18:40
-
Jag skulla behöva lite nya idéer och recept som passar att laga gädda av! :)
-
Fick stora fileade gäddor en sommar. Frös in dem i fiskblocksstora bitar och gjorde sen fiskgratäng på dem. Köpte färdiga påsar med gratängsmet och bredde på. Den franska blev väldigt god :P
-
Nettis- Färdiga påsar med gratängsmet?.. Är det allt i en sån? Ja, om det är gott kanske man ska testa det. Filéer har vi i massor.. :)
-
Det är påsar liknande de med torrsoppa i. Man får tillsätta smör, vatten eller mjölk beroende på sort, nån ska bara blandas andra ska kokas lite först. Kolla där de har sopor och pulver för tex chli con carne och korvstroganoff.
-
Okej, tack för tipset!
-
Ett busenkelt sätt att laga gädda är: Lägg den urtagna och fjällade gäddan i et smort ark aliminiumfolie, krydda efter smak tex lite salt och hackade örtkryddor ( extra i magen).. Vik ihop till ett paket och baka i ugnen på 225 grader tills fisken är genomstekt ca45 min för en lagom middagsgädda . det är klart när man lätt kan dra loss ryggraden....
-
Annars kan du mala filerna och röra i ägg,salt,peppar och hackad lök. Forma det sedan till färsbiffar och stek. Är riktigt gott.
Ett annat sätt är att ta och ha lite smör i botten på en ungnssäker form. Ställ i gäddan med skinnet kvar på och salta. Höll på att glöma, du ska ha lite mjölk i formen med. Smakar även det riktigt bra.
-
Kerstin Linnea och GrävlingsJanne- Tack, tack! :)
-
Fiskburgare:
1 hackad gul lök
1 msk smör
300 g färsk eller tinad filé
1/2 dl ströbröd eller 1 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 krm malen vitpeppar
1 ägg
1 dl mjölk/grädde
1 tsk malen muskot
Så här gör du:
Mal filéerna i köttkvarn 3 gånger, då finns garanterat inga småben kvar.Mixa allt i matberedare till en jämn färs. Låt färsen stå svalt en halvtimme. Klicka matskedsstora fiskburgare i lättbrynt smör i stekpanna på dryg medelvärme. Stek fiskburgarna tills de börjar kännas stumma vid lätt tryck. Servera fiskburgarna med friterade potatisklyftor och Rhode Islanddressing.
Jag åt det här första gången på en fiskrestaurang i Norge (då var burgarna gjorda av sej) och det är otroligt gott. Gädda är lite mildare i smaken, så om du inte tycker om muskot kan du strunta i den eftersom smaken framträder ganska bra.
-
Tack för tipset :)
-
Tackar även här för tipset! Gädda är fin matfisk.
-
Det är tur att det finns många recept på gädda. Jag la tre nät i helgen och fick 17 gäddor av lagom storlek. Jag gav bort sex stycken men hade ändå fullt upp med att rensa sedan! När bilden togs hade jag redan gett bort en...
(http://aspegarden.se/bilder/gaddor.jpg)
-
Hej Hej!!
Här kommer ännu ett jättegott recept på gädda:
Persiljegädda 4 port
1 kg gädda
1 msk salt, saft av en ½ citron, persilja
Till stekning:
3 msk smör el margarin
1 burk hela champinjoner i vatten (ca 200g)
2 dl kaffegrädde
Fjälla rensa och skölj gäddan. Gnid in fisken med salt och citronsaft. Gör små skåror i fisken och stick in persiljekvistar här och var. Lägg fisken i en smord form. Häll champinjonerna med spad vid sidan av fisken. Stek i ugn 225 grader, ca 30 minuter. Ös ofta och späd mot slutet med grädden. Servera direkt med kokt potatis och sallad.
Smaklig måltid
-
Troys pestogädda:
* Grill med mogen och jämn glödbädd för 30-40 minuters grillning
* 1 gädda ~1 kg (om större får man förlänga grilltiden)
* Ta bort huvud och rensa ur fisken, torka ur med papper
* Smörj in- och utsidan med en sörja gjord på pesto, pressad citron, peppar och salt
* Fyll upp innandömet med klyftor av rödlök
* Häll i en grov sträng smält smör
* Salta och peppra lite extra utanpå fisken
* Rulla in i dubbelt lager grillfolie
* Grilla 15-20 min på var sida
* Servera med färskpotatis och spenat samt en kall öl
-
Jaha, jag antar att det är det här Du vill ha omväxling från:
Koka den urtagna gäddan som den är eller fjällad i saltat vatten. Servera med skalad och kokt potatis, pepparrot och skirat smör. Slurrrrp!
-
Haha, ja, ungefär. Men det är gott det med! :) Ibland. 8)
-
Gäddfilleer ovanpå ett tunt lager hackad lök i en ugnsform. Strö över hackade ansjovisbitar. (Typ 1 stor restaurangfile per gäddfille.)
Grädde så att gäddan simmar i det men inte täcks helt,
Grädda i ugn 175°
-
Nu blir jag ju hungrig! Måste surfa nån annan stans, OCH äta något ...
-
Tvi vale säger jag bara!!
Gädda är samt kommer att förbli oätlig,bara lukten av denna fisk får mej att må illa.Hur i hela friden kan ni äta Gädda??
Här i Jämtland har den alltid räknats som skräpfisk,något man inte ens tar i med händerna.Har ni aldrig ätit Öring? eller rödning??
De e fisk de...
Säger det igen,bara lukten av gädda....helt fruktansvärt så den luktar.
hallstabonn
-
Tvi vale säger jag bara!!
Gädda är samt kommer att förbli oätlig,bara lukten av denna fisk får mej att må illa.Hur i hela friden kan ni äta Gädda??
Här i Jämtland har den alltid räknats som skräpfisk,något man inte ens tar i med händerna.Har ni aldrig ätit Öring? eller rödning??
De e fisk de...
Säger det igen,bara lukten av gädda....helt fruktansvärt så den luktar.
hallstabonn
Då kan jag väl få dem du fångar? Snälla ... Tillagade av Äppelpaj ... :P
-
Då kan jag väl få dem du fångar? Snälla ... Tillagade av Äppelpaj ... :P
;D Haha, jovisst! Inga garantier på att det blir gott bara. Finns ju en anledning till att jag vill ha nya recept :P :D
-
Jamen ... Det har Du ju nu! (Slurp!)
-
Det förståss! :D
-
Eftersom jag fick anledning att experimentera med alla gäddorna jag fick i våras så kan jag rekommendera fisksoppa med saffranssmak. Filéa gäddorna (ryggbiten med de Y-formade benen är litet krånglig om man inte är van) och skär bitar.
Det finns ju många varianter på denna typ av fisksoppa men jag göra ungefär så här (beror på vad som finns hemma):
4-5 hg gäddfilé i 2x2 cm stora benfria bita
räkor eller musslor (burk eller fryst är helt OK)
1 burk krossade tomater
1 gul lök finhackad
2-3 dl vitt vin
6 dl fiskbuljong
2 dl matlagningsgrädde
1 påse saffran
färsk fänkål eller blekselleri, finskurna (strimmlade morötter fungerar också)
persilja
salt/peppar
Vi har kommit fram till att just gädda fungerar perfekt till den här sortens fisksoppa eftersom den är ganska fast i konsistensen. Det smakar inte gädda eftersom man inte har med skinn och ben och jag tror att få människor inser att det är en insjöfisk de äter. Som vanligt ska fisken i när det är cirka tio minuter kvar av koktiden och skaldjuren när det är två minuter kvar.
-
Tvi vale säger jag bara!!
Gädda är samt kommer att förbli oätlig,bara lukten av denna fisk får mej att må illa.Hur i hela friden kan ni äta Gädda??
Här i Jämtland har den alltid räknats som skräpfisk,något man inte ens tar i med händerna.Har ni aldrig ätit Öring? eller rödning??
De e fisk de...
Säger det igen,bara lukten av gädda....helt fruktansvärt så den luktar.
hallstabonn
Jag ger Öring, Röding o Harr till katten. Själv köper jag sej från affären. Och jag som bor mitt i Ädelfiskparadiset.
-
Jag ger Öring, Röding o Harr till katten. Själv köper jag sej från affären. Och jag som bor mitt i Ädelfiskparadiset.
Ja även jag kokar öring samt röding till katten,men för det lär du ju inte äta Gädda eller hur!
Sej o torsk äter jag med,riktigt fin fisk men hur i hela friden kan man sätta i sej Gädda??
-
... hur i hela friden kan man sätta i sej Gädda??
Med kniv och gaffel. :)
-
Här är mina favorit sätt att laga till gädda:
I ugn: http://torp-liv.blogspot.com/2010/08/gadda-i-ugn.html (http://torp-liv.blogspot.com/2010/08/gadda-i-ugn.html)
eller kokt: http://torp-liv.blogspot.com/2013/08/kokt-gadda.html (http://torp-liv.blogspot.com/2013/08/kokt-gadda.html)
Goda båda två :)
-
Gäddfärsbullar mums :P
Jag äter och har tillgång till alla möjliga fisksorter men äter mest öring, röding, abborre (byxad) sik, gädda :) men bor också nära fjällen och framför allt Hornavan (Sveriges djupaste insjö). Tycker alla fiskar är goda :)
Inte långt till Norge har vi så sej och torsk fiskas det också :)
-
I ugn, på enrisbädd.
-
I ugn, på enrisbädd.
Lät gott :P