Alternativ.nu

Djur => Får => Fårsjukdomar & skador => Ämnet startat av: romboiderna skrivet 25 okt-05 kl 09:51

Titel: Tacka tappar ull
Skrivet av: romboiderna skrivet 25 okt-05 kl 09:51
Hej!
Jag har en nioårig tacka (värmlandsfår) som sommartid (främst högsommar) tappar ull på delar av bakbenen, främst vid leden, och under magen. Hittar inga småkryp och annan ohyra. Det verkar klia men annars är hon vid full vigör. Pigg och busig. Den bara huden är lite skrovlig, lite som soreasis. Får för mig att hon i större utsträckning än de andra vill vara i skugga.

När vintern kommer växer ullen ut igen. Ingen ändring i fodret, mer än att betet naturligtvis ändras med årstiden. De har tillgång till mineralslick året om. Hon får kraftfoder endast i anslutning till dräktighet och lamning.

Vad kan det vara? Hur kan det motverkas? Soleksem? Knottallergi? Vitamintillskott?Veterinären har inga svar, men har heller inte åkt ut och tittat eftersom tackan i övrigt mår bra.

Titel: Re:Tacka tappar ull
Skrivet av: Desirée skrivet 25 okt-05 kl 13:17
Hej!
Jag har ett liknande problem, fast mitt gutefår har det i ansiktet. Verkar inte klia, men är hårlöst och skrovligt. Ibland kan det blöda lite också. Nu har det nästan gått över, nu när hösten kom.
Titel: Re:Tacka tappar ull
Skrivet av: I@ skrivet 01 nov-05 kl 10:44
Ringorm ???
Titel: Re:Tacka tappar ull
Skrivet av: Gruff skrivet 01 nov-05 kl 12:07
Många mer ursprungliga får fäller sin ull helt naturligt. När man då drar av ullen för hand, kallas det för att man lödjar fåret. Lite "fnas" i skinnet direkt efter att dom fällt är också naturligt men det är mer som lösa flagor, inte i skjälva skinnet. Går det inte bort, eller sitter i själva skinnet som utslag bör man kolla upp ringorm och annat.
Titel: Re:Tacka tappar ull
Skrivet av: romboiderna skrivet 01 nov-05 kl 20:35
Tack för tipset. Ska göra en parasitcheck direkt och också närstudera skrovligheterna nästa år om de återkommer...
Titel: Re:Tacka tappar ull
Skrivet av: Anita G skrivet 03 feb-06 kl 20:45
En av våra tackor fick sånt som du beskriver i augusti-05. Det blev mer och mer, runt ögonen, på kinderna, på benen, på länden, vid svansroten o till sist märkte jag att hela buken var full av småskorv också. Huden blev hård och styv, hon kliade sig en del men inte mycket. Veterinären föreslog ringorm och vi fick diverse salvor och liniment, det blev bättre men inte bra. Då smorde vi in ställena med ett medel mot skabb, en gång i veckan. tre gånger. Hon blev bra och jag vet fortfarande inte om det var ringorm (svampinfektion) eller någon parasit, kanske skabb. Veterinären sände in skrapprov till labb, men det visade inte något. Kanske för att jag tvättat tackan med Alsol innan.
   Inget annat får fick liknande. Däremot en av våra hundar, efter tre veckor ungefär. Hon fick också skabbmedlet och blev bra.
   Tackan var hela tiden pigg och matglad och inte sjuk, men hon såg förfärlig ut när det var som värst, eftersom det var så mcket i ansiktet    Anita G
Titel: Re:Tacka tappar ull
Skrivet av: Anita G skrivet 03 feb-06 kl 20:50
Hej igen. Jag tänkte lägga in en bild på min skorviga tacka, jag gör ett försök!
Titel: Re:Tacka tappar ull
Skrivet av: Charlotte skrivet 03 feb-06 kl 23:31
 När jag ser bilden tänker jag på Fotosensibilitet...
Vissa växter som fåren äter gör dem känsliga för solljus.
Fritt ur fårboken: växter som sammanknutits med fotosensibilitet är bla alsikeklöver, bovete, johannesört, lusern, myrlilja, raps och vissa mögelsvampar på betet. Djur med nedsatt eller störd leverfunktion drabbas lättare av fotosensibilitet. Behandlas med cortison.
                          Mvh
                          Charlotte
Titel: Re:Tacka tappar ull
Skrivet av: Rosa skrivet 24 mar-06 kl 18:29
En av våra tackor fick sånt som du beskriver i augusti-05. Det blev mer och mer, runt ögonen, på kinderna, på benen, på länden, vid svansroten o till sist märkte jag att hela buken var full av småskorv  också. Huden blev hård och styv, hon kliade sig  en del men inte mycket.

Veterinären föreslog ringorm och vi fick diverse salvor och liniment, det blev bättre men inte bra. Då smorde vi in ställena med ett medel mot skabb, en gång i veckan. tre gånger. Hon blev bra och jag vet fortfarande inte om det var ringorm (svampinfektion) eller någon parasit, kanske skabb. Veterinären sände in skrapprov till labb, men det visade inte något. Kanske för att jag tvättat tackan med Alsol innan.  


ZINKBRIST symptom:
Parakeratos(småskorvig yta) kring öron, ögon, hals + svansrot. Håravfall, eksem, klåda.

Mvh Rosa (http://www.lunarstorm.se/_gfx/pro/icon/ros.gif)