Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: tomas-kero skrivet 07 feb-09 kl 17:34
-
visst är kelp någotsorts sjögräs/tång? växer det i svenska vatten? har för mig att man kan äta det. någon som har mer information?
-
Kelp, en typ av brunalg som växer i undervattensskogar, i klara grunda vatten (hav). Den kräver näringsrika vatten och en temperatur under 20 °C (68 °F). Kelp är känd som en snabbväxande art där släkterna Macrocystis och Nereocystis kan växa upp till en halv meter per dag. Dessa arter kan slutligen nå en längd på mellan 30 - 80 meter. [1] En art (Macrocystis pyrifera) som växer utanför Kaliforniens kust och kan bli 50 meter lång. Kelp skördas relativt lättvindigt beroende på att dess toppar når nära vattenytan.
Under 1800-talet assicierades vanligtvis ordet "kelp" med de havsalger som användes för framställning av soda
Kommersiell användning
Tidigare användes bränd kelpaska inom tvål- och glasproduktion.
Livsmedel
Som livsmedel har kelp ofta namnet kombu och tillhör då kelpfamiljen Laminaria. Den är rik på bland annat K-vitamin och antioxidanter samt mineraler som magnesium, kalcium och järn och går därför att använda som köttersättning, dock tillsammans med en proteinkälla. Kombu i dess olika arter är vanlig i flera kök, både det koreanska och det kinesiska, men speciellt det japanska. Det används ofta som smaksättning till buljong och olika grytor, men även för att mjukna upp bönor vid tillagning. Över 90 prcent av den kombu som konsumeras är odlad utanför den japanska ön Hokkaido. I den svenska butikshyllan hittar du ofta kelp som torkad och packeterad alg i en välsorterad butik, och som en ingrediens i Örtsalt.
Alginat är en kolhydrat som kan utvinnas ur kelp. Den används som förtjockningsmedel för t.ex. glass, sylt, dressing och tandkräm. Det förekommer även som ingrediens i hundmat. Alginat går även under namnet E400.
Kelp eller kombu innehåller naturlig glutaminsyra, en aminosyra som ger upphov till det som japanerna kallar den femte grundsmaken umami. Glutaminsyra används ofta som tillsatsmedel i mat och som smakförstärkare med hjälp av sitt salt: Natriumglutamat. Denna kan ge huvudvärk, halsbränna och illamående.
Ja du tomas, kan du inte ringa till mig direkt istället för att jag skall leta upp dina inlägg. ;D
-
Eller knappa in http://sv.wikipedia.org/wiki/Kelp i webbläsaren.
-
Kelp, en typ av brunalg som växer i undervattensskogar, i klara grunda vatten (hav). Den kräver näringsrika vatten och en temperatur under 20 °C (68 °F). Kelp är känd som en snabbväxande art där släkterna Macrocystis och Nereocystis kan växa upp till en halv meter per dag. Dessa arter kan slutligen nå en längd på mellan 30 - 80 meter. [1] En art (Macrocystis pyrifera) som växer utanför Kaliforniens kust och kan bli 50 meter lång. Kelp skördas relativt lättvindigt beroende på att dess toppar når nära vattenytan.
Under 1800-talet assicierades vanligtvis ordet "kelp" med de havsalger som användes för framställning av soda
Kommersiell användning
Tidigare användes bränd kelpaska inom tvål- och glasproduktion.
Livsmedel
Som livsmedel har kelp ofta namnet kombu och tillhör då kelpfamiljen Laminaria. Den är rik på bland annat K-vitamin och antioxidanter samt mineraler som magnesium, kalcium och järn och går därför att använda som köttersättning, dock tillsammans med en proteinkälla. Kombu i dess olika arter är vanlig i flera kök, både det koreanska och det kinesiska, men speciellt det japanska. Det används ofta som smaksättning till buljong och olika grytor, men även för att mjukna upp bönor vid tillagning. Över 90 prcent av den kombu som konsumeras är odlad utanför den japanska ön Hokkaido. I den svenska butikshyllan hittar du ofta kelp som torkad och packeterad alg i en välsorterad butik, och som en ingrediens i Örtsalt.
Alginat är en kolhydrat som kan utvinnas ur kelp. Den används som förtjockningsmedel för t.ex. glass, sylt, dressing och tandkräm. Det förekommer även som ingrediens i hundmat. Alginat går även under namnet E400.
Kelp eller kombu innehåller naturlig glutaminsyra, en aminosyra som ger upphov till det som japanerna kallar den femte grundsmaken umami. Glutaminsyra används ofta som tillsatsmedel i mat och som smakförstärkare med hjälp av sitt salt: Natriumglutamat. Denna kan ge huvudvärk, halsbränna och illamående.
Ja du tomas, kan du inte ringa till mig direkt istället för att jag skall leta upp dina inlägg. ;D
Ja du Poze, eftersom din text verkar vara identisk med Wikipedias text så hade det varit helt i sin ordning att du gett denna referens:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kelp
Å andra sida kanske du är författare till Wikipedias text och kan använda den fritt?
Om man även läser engelska Wikipedia så får man även bl a veta att kelp är ett vitt begrepp som innefattar 30 släkten av brunalger:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kelp
Läser man sen även shenet så får man fram att det finns kelp i svenska vatten:
"Sockertång, skräppetare (Laminaria saccharina), eng. sugar wreck, sweet kombu, poor man's weatherglass: I Sverige på västkusten."
"Många brunalger finns att plocka också i Norge och Sverige, särskilt på västkusterna. Välj ställen där vattnet är rent och strömt och delar som inte är bevuxna med djur och småalger. Slit inte upp den hel från sina fästen utan plocka eller skär av stammarna."
"I svenska språket finns ordet kelp belagt sedan 1751. Det kom från engelska kelp med samma betydelse, d.v.s. som ett samlingsnamn för flera brunalger. Ursprunget är ovisst."
Se vidare: http://www.shenet.se/vaxter/kelp.html