Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: tobbe p skrivet 03 feb-09 kl 21:30

Titel: inställning av separator
Skrivet av: tobbe p skrivet 03 feb-09 kl 21:30
Hej behöver tips om hur jag ska ställa in min presis införskaffade separator.

Det kommer knappt ingen grädde och det blir som smör i kulan, typ riktigt tjock grädde.

Har alla delar i rumstempertur. Men mjölken ligger på ca 8 grader.

Är det någon inställning eller???

MVH Tobbe
Titel: SV: inställning av separator
Skrivet av: Gruff skrivet 04 feb-09 kl 02:46
Mjölken är för kall. Och man kan köra igenom en kopp ljummet vatten först, om man står i ett kyligt mjölkrum. Om du vevar rätt, och det inte hjälper. Är det nog fettskruven. I klockan, högst upp i toppen på konerna. Finns en liten skruv? Prova att öppna ett kvarts varv i taget, och se om det flödar bättre.

Jag ska leta fram min bruksanvisning och kolla tempen som står där.
Titel: SV: inställning av separator
Skrivet av: tobbe p skrivet 04 feb-09 kl 20:19
Låter super ska prova med lite varmare mjölk. Innan jag ändrar.
Kan du fixa lite mer exakt temperatur vore det bra skulle spara mina klena armar ;)
Titel: SV: inställning av separator
Skrivet av: Gruff skrivet 05 feb-09 kl 02:04
Har du smörkärna till? Vänta med att klaga på trötta armar tills du ska kärna smör du!  :D
Titel: SV: inställning av separator
Skrivet av: Simon skrivet 05 feb-09 kl 13:41
Mjölken ska vara spenvarm ...då går det lättast! Ju snabbare du vevar, ju mindre grädde blir de ... 60 varv/minut brukar väl vara det som gäller!
Se det som härlig träning, du slipper träna armarna på gym  ;)
Titel: SV: inställning av separator
Skrivet av: Hootenanny skrivet 05 feb-09 kl 20:58
I en gammal instruktionsbok står det att mjölken ska vara åtminstone 34 grader C.

Då jag inte har hunnit prova min maskin vet jag inte så mkt om det, men jag lånar tråden och frågar vad som händer om man händelsvis saknar justerskruven i kulan (tror den är borta)?
Fult flöde?
Titel: SV: inställning av separator
Skrivet av: Gruff skrivet 06 feb-09 kl 23:18
Tror vissa modeller hade fast inställning. Ser det ut som om något saknas? Menar, ser du spår av gängor eller något?
Titel: SV: inställning av separator
Skrivet av: Hootenanny skrivet 07 feb-09 kl 08:20
Tror vissa modeller hade fast inställning. Ser det ut som om något saknas? Menar, ser du spår av gängor eller något?
Hmm, blev osäker, kanske fått för mig att jag sett gängspår, men jag vet inte. Har inte kulan här. Om den skulle saknas är det nog svårt att ersätta den, den är ju så liten.
Titel: SV: inställning av separator
Skrivet av: K.A.J skrivet 07 feb-09 kl 09:16
Om jag inte minns helt fel från barndommen, så var det en "skruv" med fyra hål typ för nyckel som till att spänna slipskivor på vinkelslip. Är det en liknande separator?  http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Melkeseparator.JPG (http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Melkeseparator.JPG)   
Titel: SV: inställning av separator
Skrivet av: Hootenanny skrivet 07 feb-09 kl 09:30
Om jag inte minns helt fel från barndommen, så var det en "skruv" med fyra hål typ för nyckel som till att spänna slipskivor på vinkelslip.

Men det tror jag är den som håller ihop kulan, och trycker ihop den så att den tätar mot packningen. Den jag menar är en mkt liten mässingskruv som sitter på sidan av toppen på kulan.
Titel: SV: inställning av separator
Skrivet av: K.A.J skrivet 07 feb-09 kl 09:36
OK, Du har säkert rätt! Det är så länge sedan så jag kommer inte ihåg alla detaljer. men någon sådan liten "ställskruv" kommer jag inte ihåg.  :)
Titel: SV: inställning av separator
Skrivet av: Gruff skrivet 07 feb-09 kl 16:48
Hootenanny, precis.....det är den lilla skruven inuti. Men en som är händig kan nog gänga en ny åt dig. Det är en liten ihålig skruv.
Titel: SV: inställning av separator
Skrivet av: tobbe p skrivet 07 feb-09 kl 17:46
Provade igår med varmare mjölk och det funkade fint, fick i alla fall mer grädde... Tack!!!
Är det någon som vet hur jag ska kunna få reda på fetthalten på det jag  i alla fall tror är grädde?
Titel: SV: inställning av separator
Skrivet av: Hootenanny skrivet 07 feb-09 kl 19:43
Provade igår med varmare mjölk och det funkade fint, fick i alla fall mer grädde... Tack!!!
Är det någon som vet hur jag ska kunna få reda på fetthalten på det jag  i alla fall tror är grädde?


Prova att vispa den, om den är runt 30 % börjar den blir svår att få vispgrädde av, tror Arla tillsätter "hjälpvispmedel" till den som är 27% (Mellangrädde)
Titel: SV: inställning av separator
Skrivet av: Gruff skrivet 07 feb-09 kl 20:42
Jag har ingen formel. Men, vet jag hur mkt. grädde jag hade från början när jag kärnar smör och sparar vasslen. Så får jag ett hum om fetthalt i alla fall.