Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Lottiz skrivet 02 feb-09 kl 18:06

Titel: Eget lökpulver
Skrivet av: Lottiz skrivet 02 feb-09 kl 18:06
Jag vill göra eget lökpulver, både vitlök och gullök.

Logiken är ju glasklar, riva och torka eller kanske hacka, torka, mala. Men jag vill ha tips kring det hela, vilket gör man först, vilka erfarenheter har ni gjort er osv?
Titel: SV: Eget lökpulver
Skrivet av: Pong skrivet 02 feb-09 kl 18:34
Sök på engelska.

http://thebusyfrugalmom.com/?p=157
Titel: SV: Eget lökpulver
Skrivet av: Skytten skrivet 02 feb-09 kl 18:39
Man kan torka lök, och vill man ha pulver så är det lättast att pulvrisera torkade lökar som man skalat rakt igenom.
Du kan även skiva dem tunt före torkningen.
Titel: SV: Eget lökpulver
Skrivet av: Nettus skrivet 03 feb-09 kl 11:47
Och vitlökssalt...? (Ursäkta kapningen!  :-[)
Titel: SV: Eget lökpulver
Skrivet av: Vurre skrivet 03 feb-09 kl 11:54
Vad använder man lökpulver till?
Titel: SV: Eget lökpulver
Skrivet av: Pong skrivet 03 feb-09 kl 15:47
Vad använder man lökpulver till?

Grytor, potatismos och diverse marinader och torrmarinader.
Titel: SV: Eget lökpulver
Skrivet av: Skytten skrivet 03 feb-09 kl 16:17
För att minska bördan av färsk lök vid svåra och långa expeditioner.

Vad använder man lökpulver till?
Titel: SV: Eget lökpulver
Skrivet av: Lottiz skrivet 03 feb-09 kl 19:48
Tack så mycket för era svar! Engelska hade jag inte alls tänkt på...  :-[

- Lökpulver och vitlökspulver är bra när man får mycket lök åt gången och varken har utrymme eller rätt utrymme. I mitt fall har jag ett litet kök och inga svala utrymmen (skafferi, jordkällare osv). Löken hinner helt enkelt bli förbaskat tråkig före användning, och mina tår alldeles blå varje gång jag springer in i allt som står ivägen.

Det är också toppen om man lagar mat i vildmarken, en liten påse lökpulver räcker till flera måltider.

Allra mest fenomenalt är det att göra kryddblandningar av, själv skulle det inte falla mig in att betala någon annan att blanda min kryddblandning, och i synnerhet vitlökspulvret hör hemma i flera goda blandningar.

- Persilade har jag ofta gjort, och antar att vitlökssalt görs likadant. Då slår jag upp salt i en behållare, använder vitlökspressen och pressar ner vitlöken, och häller i hackad persilja. Rör om och sedan får det stå och torka. Sedan mortlar jag det hastigt innan jag häller ner det i kryddburk. Saltet gör vitlöken mycket mer lätthanterlig, den klumpar sig mycket annars.

Titel: SV: Eget lökpulver
Skrivet av: Rafiki skrivet 20 apr-09 kl 09:14
Jag har kommit på att lökpulver är jättebra att använda i kalla såser av yoghurttyp eftersom det ger en fylligare smak. Istället för att köpa glutamatsprängda färdiga dip-mixer, funkar det jättebra att göra egna men tidigare har jag tyckt att de blivit lite "blaskiga" (tyvärr har man ju hunnit bli präglad på glutamaten... ::) som lurar fram den femte smaken - umami) men med lökpulver, så blir det förträffligt!  ;D