Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: daltös skrivet 02 feb-09 kl 16:29
-
jag undrar om någon har erfarenhet av att konservera tomter hemma???
jag har ledsnat på burktomater..och skulle vilja göra egna till sommaren.....
de krossade tomaterna är oftast av dålig kvalitet....
-
Jag gjorde egen tomatpuré/krossade tomater förra sommaren. Jag hackade upp tomaterna och kokade länge tills det blev en fin konsistens. Hällde sedan upp på varma burkar (som sylt).
Det blev bra, men ganska få burkar av rätt många kg tomater. Men det kändes lyxigt att ha under hösten! Väldigt god och fin kvalité.
-
Konservera tomter jag odlat har jag aldrig gjort, har liksom inte odlat så mycket. Men däremot kan jag komma över nästan gratis pyttesmå gröna, gula och knappt röda tomater, som blir väldigt goda inlagda i ättikslag.
-
ohh vad kul att höra några som gjort nått med tomaterna.... :D
hur var det med hållbarhet?..tillsatte ni något för det?
till ättikslagen behövs väl inga tillsatser, men om man bara kokar tomaterna då?
-
Det händer att vi konserverar tomater men oftare konserverar vi tomatsås. Eller vi och vi, det är mest hustrun som gör det. Både tomater och tomatsås blir mycket bra och säkert hållbara, vi gör åt dem innan nästa sommar.
Konserveras på glas om 0,5-1,0 liter med gummiring i konserveringsapparat.
-
Ättiksinläggda (små) tomater och dito vaktelägg har jag testat efter 5 år och de duger bra fortfarande.
En ättikslag med ev socker och valfria kryddor, väl funkar muskot och vitpeppar.
-
Läs recept: syltade tomater.
De tycker jag smakar mums ;D
-
Jag har kokat ihop tomat och squash (som man alltid har för mycket utav under sommaren och för lite utav på vintern) och lagt in på burk. I år testade jag att frysa hackade tomater med tex basilika och/eller timjan blev kanon bra! Däremot så blir ju en vanlig tomat ganska vattnig, bifftomater innehåller minder vatten och funkade bäst. I år tänkte jag pröva riktiga pasta tomater, hoppas bara vi får mycket värme och sol så att dom blir riktigt goda också!!
-
åh vad mycket ideér jag har nu :D
kan det inte bli sommar snart så jag får börja grejja...... ;)
-
jag har setat och läst lite olika recept p tomater, och i flera så står det konserveras i x tim.....
flera i 2 timmar.....jag har ingen konserveringsmaskin, kan jag göra på något annat sätt?
??? :-[
-
Man kan använda ugnen, ställ glas i ugnen (sådana burkar som köpegurkor finns i) med locket löst på så att expanderad luft(som det ska vara så lite som det går från början) och expanderad vätska kan komma ut.
Sedan skruvar du till locket, med en tjock handske på handen. När det svalnat är det tätt som berget.
-
Man kan använda ugnen, ställ glas i ugnen (sådana burkar som köpegurkor finns i) med locket löst på så att expanderad luft(som det ska vara så lite som det går från början) och expanderad vätska kan komma ut.
Sedan skruvar du till locket, med en tjock handske på handen. När det svalnat är det tätt som berget.
tack för det svaret....längtar så jag blir tokig på att få prova :-[
-
Tänk på att inte ha mer än 100 grader i ugnen annars är det lätt att glasen spricker!!
-
Det ska vara lite under 100 grader annars stänker det för mycket :P
-
:D
-
Man kan röka tomater också vilket en del italienare gör
-
ska man ställa in burkarna i kall eller varm ugn?? :-[
när jag gör sylt o.dyl. så brukar jag värma burkarna i ugnen, ställer in de i kall ugn..
-
Här visar danska Camilla Plum hur hon konserverar tomater i ugnen.
http://www.dr.dk/DR2/CamillaPlum/I+haven/Programmer+2007/20070518152421.htm.
Ser ju himmelskt gott och enkelt ut.
-
Ja, jag håller med. Det såg både gott och enkelt ut... men vad sa hon? Inte ett ord förstod jag. :-[ Gradantal och tid i ugnen... Förstod du det?
-
Ja, jag håller med. Det såg både gott och enkelt ut... men vad sa hon? Inte ett ord förstod jag. :-[ Gradantal och tid i ugnen... Förstod du det?
Jag håller med , det såg jätte gott och enkelt ut. Hon nämnde aldrig tid men däremot 110-130 grader i ugnen. Om du tittar vidare så är det en stor bild på tomater och så står det se opskriften på laekre hengkokte tomater, där har hon skrivit recept, men det verkar vara lite annorlunda än videon, för där flådde hon och hadde sdessutom vatten i pannan u ignen. Tycker det verkar enklare med det första.
Detta måste provas!!
-
Ja inte förstod jag så mycket av hennes svåra danska jag heller ???. Men hon sa väl bara at
det skulle stå i ugnen tills det hade "såsat" seg. Nja hon sa väl inte precis det, men man
såg ju resultatet på slutet i det glaset hon visade upp.
Vi får prova oss fram .
-
Man kan använda ugnen, ställ glas i ugnen (sådana burkar som köpegurkor finns i) med locket löst på så att expanderad luft(som det ska vara så lite som det går från början) och expanderad vätska kan komma ut.
Sedan skruvar du till locket, med en tjock handske på handen. När det svalnat är det tätt som berget.
Oj vilket bra tips! :D Tack!!
Fler som sitter inne på sådana guldkorn?!