Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: daltös skrivet 02 feb-09 kl 16:29

Titel: konserverade tomater
Skrivet av: daltös skrivet 02 feb-09 kl 16:29
jag undrar om någon har erfarenhet av att konservera tomter hemma???
jag har ledsnat på burktomater..och skulle vilja göra egna till sommaren.....

de krossade tomaterna är oftast av dålig kvalitet....
Titel: SV: konserverade tomater
Skrivet av: ElinH skrivet 06 feb-09 kl 16:42
Jag gjorde egen tomatpuré/krossade tomater förra sommaren. Jag hackade upp tomaterna och kokade länge tills det blev en fin konsistens. Hällde sedan upp på varma burkar (som sylt).
Det blev bra, men ganska få burkar av rätt många kg tomater. Men det kändes lyxigt att ha under hösten! Väldigt god och fin kvalité.
Titel: SV: konserverade tomater
Skrivet av: Skytten skrivet 06 feb-09 kl 17:01
Konservera tomter jag odlat har jag aldrig gjort, har liksom inte odlat så mycket. Men däremot kan jag komma över nästan gratis pyttesmå gröna, gula och knappt röda tomater, som blir väldigt goda inlagda i ättikslag.
Titel: SV: konserverade tomater
Skrivet av: daltös skrivet 06 feb-09 kl 18:38
ohh vad kul att höra några som gjort nått med tomaterna.... :D
hur var det med hållbarhet?..tillsatte ni något för det?
till ättikslagen behövs väl inga tillsatser, men om man bara kokar tomaterna då?
Titel: SV: konserverade tomater
Skrivet av: Vurre skrivet 06 feb-09 kl 18:47
Det händer att vi konserverar tomater men oftare konserverar vi tomatsås. Eller vi och vi, det är mest hustrun som gör det. Både tomater och tomatsås blir mycket bra och säkert hållbara, vi gör åt dem innan nästa sommar.

Konserveras på glas om 0,5-1,0 liter med gummiring i konserveringsapparat.
Titel: SV: konserverade tomater
Skrivet av: Skytten skrivet 06 feb-09 kl 18:50
Ättiksinläggda (små) tomater och dito vaktelägg har jag testat efter 5 år och de duger bra fortfarande.

En ättikslag med ev socker och valfria kryddor, väl funkar muskot och vitpeppar.
Titel: SV: konserverade tomater
Skrivet av: Lycka skrivet 06 feb-09 kl 18:53
Läs recept: syltade tomater.
De tycker jag smakar mums ;D
Titel: SV: konserverade tomater
Skrivet av: gardenergirl skrivet 06 feb-09 kl 19:59
Jag har kokat ihop tomat och squash (som man alltid har för mycket utav under sommaren och för lite utav på vintern) och lagt in på burk. I år testade jag att frysa hackade tomater med tex basilika och/eller timjan blev kanon bra! Däremot så blir ju en vanlig tomat ganska vattnig, bifftomater innehåller minder vatten och funkade bäst. I år tänkte jag pröva riktiga pasta tomater, hoppas bara vi får mycket värme och sol så att dom blir riktigt goda också!!
Titel: SV: konserverade tomater
Skrivet av: daltös skrivet 07 feb-09 kl 09:56
åh vad mycket ideér jag har nu  :D
kan det inte bli sommar snart så jag får börja grejja......  ;)

Titel: SV: konserverade tomater
Skrivet av: daltös skrivet 07 feb-09 kl 17:03
jag har setat och läst lite olika recept p tomater, och i flera så står det konserveras i x tim.....
flera i 2 timmar.....jag har ingen konserveringsmaskin, kan jag göra på något annat sätt?
 ???  :-[
Titel: SV: konserverade tomater
Skrivet av: Skytten skrivet 07 feb-09 kl 17:08
Man kan använda ugnen, ställ glas i ugnen (sådana burkar som köpegurkor finns i)  med locket löst på så att expanderad luft(som det ska vara så lite som det går från början) och expanderad vätska kan komma ut.
Sedan skruvar du till locket, med en tjock handske på handen. När det svalnat är det tätt som berget.
Titel: SV: konserverade tomater
Skrivet av: daltös skrivet 08 feb-09 kl 00:27
Man kan använda ugnen, ställ glas i ugnen (sådana burkar som köpegurkor finns i)  med locket löst på så att expanderad luft(som det ska vara så lite som det går från början) och expanderad vätska kan komma ut.
Sedan skruvar du till locket, med en tjock handske på handen. När det svalnat är det tätt som berget.

tack för det svaret....längtar så jag blir tokig på att få prova  :-[
Titel: SV: konserverade tomater
Skrivet av: gardenergirl skrivet 09 feb-09 kl 19:41
Tänk på att inte ha mer än 100 grader i ugnen annars är det lätt att glasen spricker!!
Titel: SV: konserverade tomater
Skrivet av: Skytten skrivet 09 feb-09 kl 19:50
Det ska vara  lite under 100 grader annars stänker det för mycket :P
Titel: SV: konserverade tomater
Skrivet av: ivigtut skrivet 09 feb-09 kl 22:31
 :D
Titel: SV: konserverade tomater
Skrivet av: Tankspridd skrivet 09 feb-09 kl 22:39
Man kan röka tomater också vilket en del italienare gör
Titel: SV: konserverade tomater
Skrivet av: daltös skrivet 10 feb-09 kl 11:52
ska man ställa in burkarna i kall eller varm ugn??  :-[

när jag gör sylt o.dyl. så brukar jag värma burkarna i ugnen, ställer in de i kall ugn..

Titel: SV: konserverade tomater
Skrivet av: minn skrivet 02 mar-09 kl 14:57
Här visar danska Camilla Plum hur hon konserverar tomater i ugnen.

 http://www.dr.dk/DR2/CamillaPlum/I+haven/Programmer+2007/20070518152421.htm.

Ser ju himmelskt gott och enkelt ut.
Titel: SV: konserverade tomater
Skrivet av: bokmalen skrivet 02 mar-09 kl 23:00
Ja, jag håller med. Det såg både gott och enkelt ut... men vad sa hon? Inte ett ord förstod jag. :-[ Gradantal och tid i ugnen... Förstod du det?
Titel: SV: konserverade tomater
Skrivet av: gardenergirl skrivet 03 mar-09 kl 09:14
Ja, jag håller med. Det såg både gott och enkelt ut... men vad sa hon? Inte ett ord förstod jag. :-[ Gradantal och tid i ugnen... Förstod du det?
Jag håller med , det såg jätte gott och enkelt ut. Hon nämnde aldrig tid men däremot 110-130 grader i ugnen. Om du tittar  vidare så är det en stor bild på tomater och så står det  se opskriften på laekre hengkokte tomater, där har hon skrivit recept, men det verkar vara lite annorlunda än videon, för där flådde hon och hadde sdessutom vatten i pannan u ignen. Tycker det verkar enklare med det första.
Detta måste provas!!
Titel: SV: konserverade tomater
Skrivet av: minn skrivet 04 mar-09 kl 15:16
Ja inte förstod jag så mycket av hennes svåra danska jag heller ???. Men hon sa väl bara at
det skulle stå i ugnen tills det hade "såsat" seg. Nja hon sa väl inte precis det, men man
såg ju resultatet på slutet i det glaset hon visade upp.

Vi får prova oss fram .

Titel: SV: konserverade tomater
Skrivet av: Xanna skrivet 04 mar-09 kl 16:35
Man kan använda ugnen, ställ glas i ugnen (sådana burkar som köpegurkor finns i)  med locket löst på så att expanderad luft(som det ska vara så lite som det går från början) och expanderad vätska kan komma ut.
Sedan skruvar du till locket, med en tjock handske på handen. När det svalnat är det tätt som berget.

Oj vilket bra tips!  :D Tack!!
Fler som sitter inne på sådana guldkorn?!