Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Flekka skrivet 29 jan-09 kl 07:55

Titel: Egen feta blev slemmig...
Skrivet av: Flekka skrivet 29 jan-09 kl 07:55
Förra veckan ystade jag komjölk för att göra en feta. Efter att osten legat i duk över natten skivade jg den och lade den i en saltlake (½ dl havssalt + 4½ dl vatten). Efter 3 dagar i kylen var den rätt god, men konsistensen liknade mer pressad keso. På dag 5 har den nu blivit slemmig! Vadan detta?? Är det en del av processen eller har jag  ???halofila mikroorganismer som inte borde vara där?
Titel: SV: Egen feta blev slemmig...
Skrivet av: Gruff skrivet 29 jan-09 kl 12:43
Hmmm...kolla upp syrakulturens livskraft eller mängd, tiden du syrar och temperaturen vid rörningen. Jag får det till att lactobacillerna inte har jobbat tillräckligt, eller dött under processen av någon anledning.
Titel: SV: Egen feta blev slemmig...
Skrivet av: Flekka skrivet 29 jan-09 kl 13:54
Jag syrade med en kultur som jag blandat ihop dagen innan, vanlig fil i mjölk. Detta fick stå framme till dagen därpå, ca 20 h. När ystmjölken ympades fick det stå i 30 min och vid rörningen var jag uppe i 40 grader som mest, alldeles på slutet.
Titel: SV: Egen feta blev slemmig...
Skrivet av: Gruff skrivet 29 jan-09 kl 14:18
Prova säg, att syra i 45 minuter och sänk temperaturen till runt 37 grader. Hur länge rör du, förresten?
Titel: SV: Egen feta blev slemmig...
Skrivet av: Flekka skrivet 29 jan-09 kl 16:48
Sammanlagt från brytningen blev det ca 1 h. Då rörde jag inte konstant, men ofta och långsamt. Jag höll till på vedspisen, om den lite ojämnare temperaturen kan ställa till det...
Titel: SV: Egen feta blev slemmig...
Skrivet av: ninna b skrivet 30 jan-09 kl 08:25
Var saltlaken varm när du stoppade i osten...?
Titel: SV: Egen feta blev slemmig...
Skrivet av: Flekka skrivet 30 jan-09 kl 16:21
Ja, rumstempererad. Den hade stått framme över natten, i tron om att inget skulle kunna hända eftersom den är rätt salt... Kan det vara en förklaring??
Titel: SV: Egen feta blev slemmig...
Skrivet av: ninna b skrivet 30 jan-09 kl 17:53
Så kan det kanske vara.... somliga använder också vassle i saltlaken för att få samma Ph på både saltlaken och osten. Det kan också inverka.

När jag gör Feta så värmer jag inte utan håller 32 grader genom hela ystningen.
Titel: SV: Egen feta blev slemmig...
Skrivet av: Flekka skrivet 01 feb-09 kl 10:11
Ok, tack för tipsen. Nästa gång testar jag med längre syrning, jämn temp under ystningen plus sval ny saltlake. Vasseln får vara ett äss i ärmen om det ändå går åt skogen ;)
Titel: SV: Egen feta blev slemmig...
Skrivet av: Gruff skrivet 01 feb-09 kl 12:22
Det är rätt. Ge inte upp. För när det blir bra, blir det bra på riktigt. Jag har skarp och god feta i skafferiet sen i somras nu.