Alternativ.nu

Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Ruinmannen skrivet 26 jan-09 kl 18:38

Titel: Potatis
Skrivet av: Ruinmannen skrivet 26 jan-09 kl 18:38
Kan man odla potatis två år efter varandra eller blir det för mycket sjukdommar
Titel: SV: Potatis
Skrivet av: Skytten skrivet 26 jan-09 kl 22:51
Det var vanligt förr att man odlade  potatis på samma land utan gifter, det gör man mindre ofta idag.
Du minskar risken för sjukdomar genom att byta sort.
Titel: SV: Potatis
Skrivet av: Anders S skrivet 27 jan-09 kl 11:36
Potatis och ännu mer dess nära släkting tomat är lite speciella och trivs att växa på samma plats år efter år, så att de delvis gödslar sig själva. Men det ökar också risken för sjukdomar. Så två år i rad kanske du kan. Det har varit vanligt med betydligt fler år i rad.
Titel: SV: Potatis
Skrivet av: torpargubbe skrivet 27 jan-09 kl 11:39
Potatis och ännu mer dess nära släkting tomat är lite speciella och trivs att växa på samma plats år efter år, så att de delvis gödslar sig själva. Men det ökar också risken för sjukdomar. Så två år i rad kanske du kan. Det har varit vanligt med betydligt fler år i rad.

gödsla sig själva? då när man tar upp potatisen så kanske man skulle gräva ned blasten med en gång?
Titel: SV: Potatis
Skrivet av: Cordula skrivet 27 jan-09 kl 13:36
Som jag vet bör potatis odlas på samma ställe tidigast var femte år. Annars blir det ett stort problem med sjukdomsangrepp. Har man olika sorter potatis på fältet är det väl mindre farligt, dock ändå- jag skulle inte riskera något.
Titel: SV: Potatis
Skrivet av: Anders S skrivet 28 jan-09 kl 00:56
Som jag vet bör potatis odlas på samma ställe tidigast var femte år. Annars blir det ett stort problem med sjukdomsangrepp. Har man olika sorter potatis på fältet är det väl mindre farligt, dock ändå- jag skulle inte riskera något.

En sjukdomsvariant som tillkommit på senare år är jordbunden brunröta. Smitta kan komma med utsädet eller med luften första året, och finnas kvar i jorden andra året. Det finns även andra jordbundna sjukdomar. Så jag rekommenderar inte odling två år i rad, men på en frisk jord (där man inte haft potatissjukdom förut) och med friskt utsäde kanske det undantagsvis inte är något stort problem? Samtidigt går det ju för potatis bra att ta upp ett nytt land, om man har lämplig jord. Fräs upp det på våren och sätt potatis. Nästa år kan man odla det mesta där. Så undviker man kanske potatisodling två år i rad.
Titel: SV: Potatis
Skrivet av: Anders S skrivet 28 jan-09 kl 00:59
gödsla sig själva? då när man tar upp potatisen så kanske man skulle gräva ned blasten med en gång?

Gräv ned den eller kompostera den. Ligger den kvar på ytan så slaskar det mesta bort snabbt. Den tål ju inte frost och är mest vatten.
Har du kvar mycket blast vid skörden så är potatisen nog ganska frisk. I varje fall från bladmögel.
Titel: SV: Potatis
Skrivet av: Ruinmannen skrivet 28 jan-09 kl 17:21
Ok det verkar ju som att man kan odla två år i rad så vi får prova
Titel: SV: Potatis
Skrivet av: ingvar2 skrivet 29 jan-09 kl 09:13
En sjukdomsvariant som tillkommit på senare år är jordbunden brunröta. Smitta kan komma med utsädet eller med luften första året, och finnas kvar i jorden andra året. Det finns även andra jordbundna sjukdomar. Så jag rekommenderar inte odling två år i rad, men på en frisk jord (där man inte haft potatissjukdom förut) och med friskt utsäde kanske det undantagsvis inte är något stort problem? Samtidigt går det ju för potatis bra att ta upp ett nytt land, om man har lämplig jord. Fräs upp det på våren och sätt potatis. Nästa år kan man odla det mesta där. Så undviker man kanske potatisodling två år i rad.

Två år i rad är ingen fara, men sen bör man göra ett uppehåll på några år. Den jordbundna brunrötan har kommit nere på bjärehalvön och kullahalvön, men då talar vi om helt andra ensidiga växtföljder. Det är ju där den dyraste färskpotatisen odlas, så dom har ju såklart velat odla så ofta som möjligt, och även om det kanske inte blir mer än 3 år i rad på samma så återkommer dom igen efter bara nåt år, och sånt där straffar sig ju givetvis i längden. Brunröta är ju det mest lessamma man kan råka ut för, ruttna potatis innan man ens fått upp dom...alternativt att dom ruttnar precis lagom när dom kommit ut till kund, ett rent elände...