Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Alces alces skrivet 24 jan-09 kl 14:52

Titel: Recept på fiskbuljong?
Skrivet av: Alces alces skrivet 24 jan-09 kl 14:52
Någon som har bra tips på hur man lyckas med en fiskbuljong? Vi pimplar mycket och tycker det är synd att bara kasta huvud och ben och sånt. Vi gjorde ett försök förra helgen men det blev otroligt bitter/besk, uäk! Det är oftast abborre vi får, kanske inte den lämpar sig till buljong? Nån som vet?
Titel: SV: Recept på fiskbuljong?
Skrivet av: Mmmm skrivet 24 jan-09 kl 15:31
Tog ni bort gälarna? De kan ge en rätt så otäck smak om de kokar med.
Titel: SV: Recept på fiskbuljong?
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 24 jan-09 kl 15:51
Man ska ta bort gälarna. Men det blir mer smak av havsfisk. Särsklit plattfisk.
Benen kokas i 20 minuter med lite lök, vitpepparkorn, det vita på purjolök.
En skvätt vitt vin om man har hemma är gott i. Lagerblad och timjan.

Skumma av väl när det har kokat upp. Koka som sagt 20 minuter.
Sila av.
Vill man koncentrera buljongen, koka kraftigt bort vatten tills du har en mindre mängd kvar.
Lite lättare att förvara i kyl eller frys!
Titel: SV: Recept på fiskbuljong?
Skrivet av: Vurre skrivet 24 jan-09 kl 16:37
Vi kokar buljong av allt. Räkskal, fiskskrov, ben vid slakt etc. Inte minst höns och andra fåglar som vi kan få tag på, skrov och annat som man inte äter.
Titel: SV: Recept på fiskbuljong?
Skrivet av: Alces alces skrivet 24 jan-09 kl 16:39
Aaaaaha, gälarna ja, det ringer ju en liten klocka nu om det där  :-[ Ska tänka på det nästa gång, tack för tipsen!