Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Sol skrivet 17 okt-05 kl 14:49
-
Hur använder man den? ???
Som vanlig potatis, eller?
-
Vassego!
http://www.astray.com/recipes/?search=sweet+potato (http://www.astray.com/recipes/?search=sweet+potato) ;D
-
Oj!! :o
Tack! ;D
-
Jag diskuterade sötpotatis med en vietnames som bott halva sitt liv i Sverige. Han påstår att sötpotatis är en växt vars knöl o blast saknar betydande näring.
Han säger att den används som ett slags sätt att "fylla magen". Typ för att skapa mättnadskänsla.
I hans ögon var det ngt som typ: saknade näring men fick fattiga i asiens landsbygd att överleva.
-
Om jag fattat allt rätt är sötpotatis en av de viktigaste kolhydratgrödorna i världen.
Vissa sorter är giftiga och kräver en kunnig person för att göra dem smakliga och ofarliga.
-
hm tror att du blandar ihop jamsrot med sötpotatis, jämförande bilder här:
http://hem.passagen.se/afrofoodcenter/allt/sidor/frukt.html
Sötpotatis är inte giftig och kräver inte nån speciell förbehandling.
Supergott och enligt vad jag kunnat läsa mig till jättenyttigt, men än så länge lite för dyrt för att jag ska kunna köpa det alltför ofta..nån som testat odla sötpotatis här ?
The World's Healthiest Foods (kolla sweet potato)
http://www.whfoods.com/foodstoc.php
-
Cassavan är giftig och måste förkokas innan man tillreder den. Vet dock inte riktigt hur länge....
/Valma
-
Sötpotatis är nyttigt, innehåller t ex A-vitaminer och karotin som är bra för immunförsvaret. Den har också långsammare kolhydrater än vanlig potatis, alltså läger GI-värde. Så jag tycker det är en riktigt bra grönsak, tyvärr tror jag inte den går att odla här i Sverige, möjligtvis kan man ju prova i växthus. Knölarna sätts som potatis och plantan blir inte så hög har jag sett i Afrika.
Smaken är ju rätt söt och jag brukar därför bryta det mot något salt och t ex äta getost eller fetaost till bakad sötpoatis. Jag har också sett recept där sötpotatis har frästs tillsammans med förvälld nässla, låter gott.
-
I norra indien äter men sötpotatisen som godis/mellanmål, kokt och med kanel på. Smakar pepparkaka!
*lina
-
Enligt Anna Selby (I "Smart mat för din hälsa") innehåller sötpotatisen förutom A-vitamin även C- och E-vitaminer, zink, proteiner, kalcium, magnesium, fosfor, järn, folsyra och kalium. Dessutom ska den tydligen avlägsna gifter från kroppen, rena matsmältningssystemet, stimulera blodcirkulationen och skynda på sårläkning. Så lite mer än bukfylla kan man väl kalla den för ;D
Måste tetsa den med kanel, låter supersmarrigt ;D