Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: betsla skrivet 23 jan-09 kl 14:56
-
Jag hittade mammas gamla (från 80-talet) "kak-utklickare", ni vet en sån man fyller ett rör med typ mördeg och klickar ut kakorna genom olika stansade plåtar. Svårt att förklara...
Jag hade för mig att det var nån hake med varför vi inte använder den, men var tvungen att prova.
Nu vet jag... allt går jättebra, men kakorna lägger sig inte snyggt på plåten utan fastnar på undersidan av "kak-utklickare". Fick pilla loss alla med kniv och hur kul är det...
Nån som har fått det att funka? Jag körde ett recept på Strassburgare, http://www.recepten.se/recept/strassburgare.html , genom den.
-
Det funkar inte att få dem att fastna på bakplåtspapper vill jag i alla fall minnas. En smord plåt fungerade bättre.
Sen kommer jag ihåg att det fanns två storlekar man kunde välja, det var om spaken tryckte ner ett eller två hack på stången. Kakorna blev hängande kvar om jag valde den mindre storleken men stannade kvar på plåten med den större.
Blev lite frestad att plocka fram min "Sawa" nu när jag läste det här. Bakade mycket med den när brorsans ungar var små. Dom älskade att både titta på och försöka själv.
-
Ja, jag testade att klicka ut dem på smord plåt och det går ju som en dans! Helt plötsligt är det ju busenkelt att få till tjusiga småkakor =)
Önskar bara att jag hade en riktig Sawa, och inte nåt plastskräp från det glada 80-talet...