Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Max matte skrivet 23 jan-09 kl 00:06
-
Hur gör man messmör?
-
Man kokar det av vassla som man har efter t. ex ystning.
Här är några länkar:
http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=13495.0
http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=431.0
-
Jag var getfarmare ett på år på 1980-talet. Mjölkade mina getter (20) och gjorde ost och messmör.
Till att börja med måste man ha löpe om det skall funka någorlunda bra.
Den tillsättes i ljummen mjölk och när det blivit stelt så kan man ta upp bitar som man pressar ner i ostformar.
Det som blir kvar är vassle och innehåller em massa mjölksocker.
Detta kokar man tills man reducerat mängden rejält, men när det kommit nära botten i kastrullen så får man passa sig så att det inte bränner, då måste man röra.
När man sedan fått lagom konsistens så sätter man ut kastrullen i snön eller kyller på annat sätt, men nu måste man vara försiktig och inte röra eller skaka på den, för då blir messmöret sandigt.
Vill man ha lite mildare messmör så sätter man till lite mjölk till vasslen.
Det var kul att göra detta, men samtidigt mycket tidskrävande, tur att man hade vedspis och huv över spisen för det ångade rejält.
Vill i detta sammnhang påbeka att det messmör som säljs i affärerna är en fuskvara. De tillsätter vanilj och dessutom kokar de på komjölk. För oss som är renläriga så skall det givetvis vara getmjölk.
Bilden är från min tid som getfarmare.
-
Inte svar på frågan... men en liten undran över detta "krav" på att det ska vara getmjölk? Det har jag aldrig hört talas om.
-
Traditionellt hade inte de skånska bönderna ved nog till att koka ur så mycket vätska, så vasslen gick till foder. I skogslänen med mer ved och mindre mat, hade man mer getter och tog tillvara laktosen.
Sedan kanman ju gissa att spridningen av laktosintolerans som är tätare söderut gjort att kobönder fick magknip.
Men annars är väl messmör eller ost från ko oxå messmör eller ost.
-
Hmjo, nog är messmör och mesost gjort på getmjölk för mig också. Men det är väl traditionen som gör det så för mig kanske.
-
Hmjo, nog är messmör och mesost gjort på getmjölk för mig också. Men det är väl traditionen som gör det så för mig kanske.
Mesost är absolut gjort av getmjölk, fast här i krokarna säger vi nog getost (eller getmese) om det. Vit och röd getost finns det här =)
Är det nåt som beror på vart i Sverige man befinner sig då kanske?
Oj... hoppade duktigt ot där känner jag, förlåt =)
-
Kan nog vara så. Finns ställen där man bara säger vitost och brunost med :)