Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: bondelinda skrivet 18 jan-09 kl 12:16
-
Vet att kokt insaltat kaninkött är väldigt gott (har gjort det tidigare).
Men hur gör man, vilken mängd salt till vatten eller kan man bara salta utan vatten?
-
Borde det inte funka med recept på t ex saltrulle?
Vi brukar göra så här (med saltrulle alltså, ca 1 kg kött):
Saltlag: 1 ½ liter vatten, 1 ¾ dl salt, 2 msk socker (ev 1/2 tsk salpeter). Kokning: vatten.
Koka ihop ingredienserna till saltlagen och låt den kallna.
Lägg det färska köttet i en bunke och häll saltlagen över. Lagen ska täcka köttet helt.
Ställ bunken kallt 4-5 dagar.
Ta upp den rimmade rullen ur saltlagen och spola av den med kallt vatten.
Lägg den i trång kastrull. Häll på vatten så att det står knappt över.
Sjud rullen i en timme.
Häll av vattnet och tillsätt nytt, kallt vatten i kastrullen.
Lägg på lock och ställ kastrullen på en skärbräda av trä. Efter ca 4 timmar är saltrullen kall och lagom kokt.
-
Ok. Tack.
Jag gjorde en lättinsaltning igår, styckade kaninen i bitar och strödde salt på varje del (bägge sidor) lät ligga ca 1-2 timmar och sköljde sedan av och kokade. Den blev väldigt mör och fin, men smakade inte "rimmat".
-
Vad bra att det blev gott!
Jag tror man måste ha betydligt mer salt än vad man tror i lagen. Har bara saltat/rimmat saltrulle och diverse fläskkött för rökning, och ofta blir det för lite saltat tycker jag. I något gammalt recept har jag sett att lagen ska vara så salt att en potatis flyter, då är den lagom. det är vidrigt mycket salt, det! :P