Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Gryning skrivet 17 jan-09 kl 07:05

Titel: Flott?
Skrivet av: Gryning skrivet 17 jan-09 kl 07:05
När vi slaktade gris i höst kom jag på precis för sent att jag ju skulle tagit vara på späcket och gjort flott ... fettet skars ju bort av slaktaren av gammal vana, det hade jag glömt och blev lite lång i ansiktet när jag fick se köttet.
Jamie Oliver har flott i stället för smör  i vissa recept, tror i pajskal eller liknande.
Är det någon som kokar flott?
Används till vad?
Hälsoaspekter?
Titel: SV: Flott?
Skrivet av: AnetteK skrivet 17 jan-09 kl 07:44
Det är gott att göra "smör" av flott. Jag har inte gjort det själv utan bara ätit det. Det var kryddat med salt och svartpeppar bl.a.
Hälsoaspekter? Tja, det är ju rent "fitt" som det heter på skånska ;)
Titel: SV: Flott?
Skrivet av: Tummelisa skrivet 17 jan-09 kl 12:29
Fåglarna blir ju också glada om de får en del flott från slakten. Men jag håller med dig, förr så tog de vara på saker på ett bättre sätt o att smälta flott som man sen har till bakning o stekning är väl en mycket bra ide :).
Kände förr en jugoslavisa som alltid smälte flott, mycket svag värme o länge sade hon. Viktigt med svag värme tror jag så fetterna inte "härsknar eller vad man ska säga/omvandlas" alltså blir till mer farliga fetter. Men urkokning i vatten är det nog ingen fara med.

Lycka till o en bra idé!
Titel: SV: Flott?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 17 jan-09 kl 12:33
Ulvas tyska mor äter Schmaltz (http://en.wikipedia.org/wiki/Schmaltz). Enligt uppgift skall gåsflott vara det allra förnämligaste.
Titel: SV: Flott?
Skrivet av: jenses skrivet 17 jan-09 kl 12:57
Schmalz ska det vara, utan t.
Titel: SV: Flott?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 17 jan-09 kl 16:08
Schmalz ska det vara, utan t.


Det tyckte jag med, men Wikipedia tycktes vara av annan uppfattning.

Googlefight (http://www.googlefight.com/index.php?lang=en_GB&word1=schmaltz&word2=schmalz) har dock 835000 schmalz mot 556000 schmaltz. Pöbeln har talat.
Titel: SV: Flott?
Skrivet av: jenses skrivet 17 jan-09 kl 17:12
Det tyckte jag med, men Wikipedia tycktes vara av annan uppfattning.

Jo, på den engelska varianten av Wikipedian.
Där finns förmodligen också sourcrowd  ;D

Men försök att söka efter "Schmaltz" på de.wikipedia.org (http://de.wikipedia.org/wiki/Schmaltz)  ;)
Titel: SV: Flott?
Skrivet av: Gruff skrivet 21 jan-09 kl 01:49
Jag kokar ister om jag kommer åt. Steker i det och vissa bakverk blir inte detsamma med smör. Som fd. engelsman, skiter jag högaktningsfullt i alla ev. hälsoaspekter  :-[
Titel: SV: Flott?
Skrivet av: Lars Pers Maria skrivet 21 jan-09 kl 23:29
Gruff - Vadå "fd engelsman"?
Titel: SV: Flott?
Skrivet av: Luffsen skrivet 30 jan-09 kl 20:00
Kände förr en jugoslavisa som alltid smälte flott, mycket svag värme o länge sade hon. Viktigt med svag värme tror jag så fetterna inte "härsknar eller vad man ska säga/omvandlas" alltså blir till mer farliga fetter.

Hörde på radio för ett tag sedan att man värmer/smälter istret för att få bort "grissmaken" ur det...

Industribagerier gör så, eftersom dom använder fettet från värmebehandlade grissvålar istället för smör i sina degar.
Vill inte ha grissmak på limpan liksom...  :)

Titel: SV: Flott?
Skrivet av: Gruff skrivet 02 feb-09 kl 15:02
Lars Pers Maria; Jag är halvamerikan och delsvis uppvuxen i London. Med allt vad det innebär med engelsk skolmatsbespisning  ;D

Hur man kokar ister, står i gamla kokböcker. Smakar inte det minsta lilla kulting om det. Varför skulle hemkokt smaka gris och inte den i affären, om man gör rätt? Jag tycker vi ska skilja på ister och stekflott.