Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Musseron skrivet 16 jan-09 kl 23:18

Titel: Recept på Finncrisp, någon?
Skrivet av: Musseron skrivet 16 jan-09 kl 23:18
Nu när jag är en fena på knäckebröd så söker jag nya utmaningar. Ett recept på Finncrisp skulle därför sitta finfint. Rågmjöl, vatten, jäst och salt men hur då?
Titel: SV: Recept på Finncrisp, någon?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 01 sep-09 kl 23:00
Puttar upp
Titel: SV: Recept på Finncrisp, någon?
Skrivet av: Frances skrivet 01 sep-09 kl 23:04
Ingen aning, men känns som nån form av malt ska också till för att få till rätta smaken...
Titel: SV: Recept på Finncrisp, någon?
Skrivet av: Brobacken skrivet 08 sep-09 kl 10:34
Hmm... jag har recept på ett rågbröd, alltså mjukt surdegsbröd, som smakar väldigt likt Finn-Crisp. Kavlar du det tunt och gräddar så borde likheten bli slående. Vill du ha receptet så kan jag fixa det när jag kommer hem.
Titel: SV: Recept på Finncrisp, någon?
Skrivet av: kurt skrivet 08 sep-09 kl 13:13
Sök efter recept på surskorpor (det är det de heter i Finland). Sedan finns surskorporna i ett par olika varianter, varav Finncrisp är de riktigt tunna, i princip alltså en riktigt rinnande surdeg på rågmjöl som först gräddas, och därefter torkas.
Titel: SV: Recept på Finncrisp, någon?
Skrivet av: tinna.m skrivet 23 sep-09 kl 20:46
Surdeg på råg - salt vatten jäst - låt stå kallt 2 - 3 dygn typ kylskåp - det gör degen hanterbar att kavla tunnt - kummin ska i, hel/kröftad. Kavla tunna sjok som "sporras" till fyrkanter (använd gaffel om sporre saknas)  Sjoken behöver inte delas - lägg det på plåten o "sporra" där.Låt jäsa 30 min - 250 grader högt upp i ugnen - kolla noga - bränns snabbt - 3-6 min(hur tunna blev de?) När de kommer ut ska de ha poppat upp som pitabröd o gå att "riva" isär. Om degen inte blir milimeter tunn, liknar de Fazers rågkakor o det är gott det med.Eftertorka.

Titel: SV: Recept på Finncrisp, någon?
Skrivet av: Musseron skrivet 07 jan-10 kl 00:44
 ;D Ja nu var det ju en liten evighet och ett småbarn senare som jag åter loggar in här på alternativ... för att finna handfasta och härliga tips och trix från kära medmänniskor. Jag blev verkligen lycklig för era svar, nu ska här provbakas! Tack!