Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Musseron skrivet 16 jan-09 kl 23:18
-
Nu när jag är en fena på knäckebröd så söker jag nya utmaningar. Ett recept på Finncrisp skulle därför sitta finfint. Rågmjöl, vatten, jäst och salt men hur då?
-
Puttar upp
-
Ingen aning, men känns som nån form av malt ska också till för att få till rätta smaken...
-
Hmm... jag har recept på ett rågbröd, alltså mjukt surdegsbröd, som smakar väldigt likt Finn-Crisp. Kavlar du det tunt och gräddar så borde likheten bli slående. Vill du ha receptet så kan jag fixa det när jag kommer hem.
-
Sök efter recept på surskorpor (det är det de heter i Finland). Sedan finns surskorporna i ett par olika varianter, varav Finncrisp är de riktigt tunna, i princip alltså en riktigt rinnande surdeg på rågmjöl som först gräddas, och därefter torkas.
-
Surdeg på råg - salt vatten jäst - låt stå kallt 2 - 3 dygn typ kylskåp - det gör degen hanterbar att kavla tunnt - kummin ska i, hel/kröftad. Kavla tunna sjok som "sporras" till fyrkanter (använd gaffel om sporre saknas) Sjoken behöver inte delas - lägg det på plåten o "sporra" där.Låt jäsa 30 min - 250 grader högt upp i ugnen - kolla noga - bränns snabbt - 3-6 min(hur tunna blev de?) När de kommer ut ska de ha poppat upp som pitabröd o gå att "riva" isär. Om degen inte blir milimeter tunn, liknar de Fazers rågkakor o det är gott det med.Eftertorka.
-
;D Ja nu var det ju en liten evighet och ett småbarn senare som jag åter loggar in här på alternativ... för att finna handfasta och härliga tips och trix från kära medmänniskor. Jag blev verkligen lycklig för era svar, nu ska här provbakas! Tack!