Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Linnea-maria skrivet 12 okt-05 kl 06:59
-
Jag gjorde några burkar surkål för ca fyra dagar sedan. Hade dem uppe i ett skåp (22grader) i tre dagar, därefter nere i källaren (15 grader). För tre dagar sedan började det lukta först uppe i köket och nu luktar det nere i källaren. Prutt eller rutten kål, ja det luktar illa :P. Min man ville slänga hela rasket men jag vill inte slänga min egenodlade kål i första taget så jag tänkte fråga här. Ska det lukta så när man gör surkål?? Eller har jag gjort fel?
mvh/ Nybörjaren
-
Nej släng det inte, det kan lukta rätt kraftigt i början. Det försvinner när du ställer kålen kallt sedan.
Vänliga hälsningar
Petter
-
Nej nej nej, inte slänga. På med klädnypan och lukta sen på kålen om några veckor/månader. Luktar det ruttet då, så släng det. Luktar det surkål, så ät opp det.
-
Puh! Tack!
Ska erkänna att jag aldrig ens ätit surkål, så jag vet inte hur det smakar. Men jag vet nog garanterat om det skulle vara dåligt. Den där lukten...så skulle min man lukta om han åt kålen rå, ha ha. Eller inte så roligt för mig :P. Men hans mage kommer förmodligen att tåla surkålen bättre.
Det är enda nackdelen med alla grönsaker vi äter, gasutsläppen från maken.
-
Men vet du vad? :) Man blir inte gasig av surkål. Det är ju hela grejen, att dom ämnena redan är spjälkade av mjölksyran.
-
Angående surkål..är det nu dags att börja inför julen Köp vitkål max 2.50kg. Helst ett stort huvud
Strimmla varva med kummin och grovsalt ner i en hink. Andvänd ett brännbollsträ (obs inte tjejvarianten) eller ett bordsben. Stöt blandningen ganska hårt strimla varva stöt. strimla varva stöt strimla varva stöt osv...Ställ hinken i rumstemperatur lägg en middagstallrik över vitkålen under tryck under ca 4-5 dgr. Placera sedan vitkålen utomhus (håller hur länge som helst). OBS!
Blanda inte i massa annat trams som filmjölk o d.y.l.
Julafton: långpanna, surkål, fläsksvål 1 tim 200gr. Supergått till julskinkan. Även för den som aldrig gillat surkål tidigare.
L :'(
-
Du kan också ha lite ättiksprit blandet med kokande vatten i det hela.
/oliver
-
---som jag just skrev i receptet inte massa annat trams som filmjölk o d.y.l. ättikssprit och kokande vatten ingår i glosan dylikt..
-
har bara provat göra surkål en gång,då hedde jag i vassla för i receptet stod det så,varför sk man inte göra det???
-
vitkål har en naturlig syra...det här är en Estnisk variant där har man lyckats över hundra år. Bara vi svenskar som ska blanda i massa konstigheter...vårt bröd t.e.x bedrövligt.....socker i allt...
-
och den svenska sillinläggningen ska vi inte tala om...
-
Mullvaden, man "kan" ha vassle enligt vissa recept. men Mullvaden har rätt i att surkål blir bättre utan. Speciellt vitkål kommer igång bra utan sådan hjälp. Spar man sen surkålsspad som starthjälp så kan man använda den istället när man ska syra andra grönsaker som har svårare att komma igång.
Och så blir ens veganska vänner glada.
Men att koka surkål? Om man vill ha gott till jul eller lamm så visst. Men den är nyttigast som den är.
-
Tja Nybyggarn!!
Jag gjorde någon liknande variant som ditt recept. Vitkål, kryddor och salt och så stampa. Jag ska ställa in burkarna i kylskåpet nu, det har stått i källaren i två veckor där det är lite svalare. Om ytterligare tre veckor ska jag provsmaka. Första gången jag äter surkål!! Tack för alla tips! :)