Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: Snickarn skrivet 10 jan-09 kl 18:46
-
Har kollat på Beyond river cottage och där sett att han tappar honungen direkt på burk utan omrörning... Har lärt mig att honungen blir stenhård då. Är det fel och varför ska man i såna fall röra om den. Blir ju bara merjobb...
-
jag har ingen aning om vad du pratar om (beyound river ...?), men huruvida den kristalliserar eller inte beror ju på vilken slags honung det är. i Sverige är det endast ljunghonungen som innehåller så mycket fruktos att kristallisering inte sker. i andra länder finns många slag av honung som alltid förblir flytande och då går det utmärkt att tappa direkt.
om du ympar kan du också tappa ganska direkt, några dagar efter ympning har skett.
-
okej.. då är det nog därför då. Hans bin har mumsat växter med mer fruktos naturligt... Tack för det svaret :)
-
Faktum är att nere på kontinenten verkar de gilla grynig honung. I Frankrike ses det närmast som en styggelse att röra i honungen. En kulturskillnad med andra ord. Här uppe vill folk ha honungen mjuk så den är lätt att breda på smörgåsen. :)
River Cottage ftw! :)
-
Man kan tappa honung direkt på burk och få den
finkristalliserad av sig själv genom att sätta burkarna
i frysboxen i sådär fem månader. Går också att snabba på
kristallbildningen på honung. Tillsätt finkristalliserad honung
till den nyslungade så går det fortare att få kristallisering.
Bäst temp. är +14 grader. Fina kristaller ger "smörig honung",
grova kristaller ger "grusig honung". En burk finkristallhonung
och två burkar nyslungad honung blandas först tillsammans,
hälles sedan i honungstunnan och rör om.
-
Man kan tappa honung direkt på burk och få den
finkristalliserad av sig själv genom att sätta burkarna
i frysboxen i sådär fem månader.
Stämmer det verkligen?
Enligt vad jag förstått så avstannar kristalleringsprocessen helt i frysen och honungen är flytande när du tar upp den igen, som nyslungad. Nyslungad honung (även om den först fryses) kristalliserar förr eller senare, om det inte handlar om honung med så hög halt av fruktos att den aldrig kristalliserar (typ akacia).
Jag tappade sommarhonungen direkt på flaska (200 ml) och frös in ett gäng. Den höll sig flytande i ung. 2 månader efter att den tinats upp och det räckte både för mig o mina kunder... :)
-
Jag frös in honung och den kristalliserade sig. Den ena sorten blev väldigt slät och fin. Den andra något grynig.
-
Jag frös in honung och den kristalliserade sig. Den ena sorten blev väldigt slät och fin. Den andra något grynig.
Hur länge hade du den i frysen innan den blev kristalliserad?
-
Ja, det är ju en bra fråga. *funderar*
Det tog nog några månader. Men om jag minns rätt så tog den ena längre tid på sig.
(Känner att det där verkligen var ett uttömmande svar)