Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Körsbär skrivet 10 jan-09 kl 14:43
-
Någon som vet? Som kanske tilloch med har ett recept? Min lilla dotter är tokig i majjonnäs ;D
-
Ja det kan man, och det blir mycket godare än köpt(+man slipper konstiga saker som inte finns i äkta majonnäs), det finns massor av olika recept i böcker och på nätet.
Det som brukar vara viktigt är dock att ingredienserna är rumstempererade annars kan majonnäsen skära sig.
Här är ett recept:
Ingredienser
1 ägg eller 2 äggulor
½ msk vinäger eller 1 msk pressad citron
1-2 krm salt
½ krm vitpeppar
2-3 msk senap
3-4 dl olja
Majonnäs kan förvaras i kylskåp 3-4 veckor. Det här grundreceptet blir ca 4 dl.
I matberedare eller mixer: Använd kniven till matberedaren. Häll allt utom oljan i blandarskålen. Sätt igång maskinen och häll i oljan i en tunn stråle och kör tills majonnäsen är tjock och blank. Späd med lite vatten om den blir för tjock.
För hand: Använd helst elvisp, annars stålvisp och en rundbottnad skål som står stadigt. Rör först ägget eller äggulorna med vinäger eller citron, salt, peppar och senap. Tillsätt oljan, först droppvis tills blandningen börjar tjockna, sedan i en fin stråle. Vispa kraftigt hela tiden. Om majonnäsen skär sig, dvs ägg och olja inte blandas; Tillsätt 1-2 msk hett vatten under kraftig vispning. Om det inte hjälper, lägg en äggula i en ren skål. Tillsätt lite i taget av den skurna majonnäsen under kraftig omrörning.
Ett annat recept:
Ingredienser
2 st äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2.5 dl matolja
salt
peppar
1. Blanda äggulor, senap och vinäger.
2. Tillsätt olja droppvis under konstant vispning. Smaka av med salt och peppar.
-
Det är hur lätt som helst.
Google är din vän för fler majonäsrecept
Ingredienser
400 äggulor
100 äggvitor (valfritt)
80 l matolja
2 burkar fransk senap
salt och peppar
ha samma temperatur på allt, annars skärning.
äggulor, äggvittor, salt, peppar och senap i en skål.
Med äggvittor så blir inte majonäsen sådär illgul och man har ju ändå ingen användning för äggvittor.
häll i oljan försiktigt, i början bara droppvis, under flitig vispning.
avsmaka och evt extra salt, peppar eller senap.
En degmixer fungerar väldigt bra och man kan göra mindre satsar än ovanstående.
-
Jag tackar och bockar för fina recept! :-*
-
Jag tackar och bockar för fina recept! :-*
Då är det bara att göra majonäs på 80 liter olja....
-
Då är det bara att göra majonäs på 80 liter olja....
Ha,ha, tror du jag ska bada i majjonäs ;D Kanske ger fin hud :P
-
Majonäs finns bara hemgjord, finns nog inte att köpa.
-
Majonäs finns bara hemgjord, finns nog inte att köpa.
Öhh, va? Är jag helt pucko som inte begriper ett smack vad du menar :-[
-
Läs på tuben eller burken, inte brukar det vara samma grejor som du ser i recepten här?
Jag menar RIKTIG majonäs.
-
Åhå du menar så :-[ Nä det är mycket annat skit i köpe-majonnäsen (se, jag har lärt mig att stava till majonnäs nu också ;D)
-
Jo man kunde ju få stava hemmagjord majonäs MAJJONNÄS, så man lätt kunde skilja ut den. :)
-
Ja det vore ju en idé! Eller så kan vi bara döpa om köpemajonnäsen till "KSPT" = Konstgjort Skit På Tub
-
Den som kostar 9:90 är ju billigare än smörjefett, och den duger nog till ett gnisslande hjul, fast lika bra som en snigel är det nog inte.
-
;D ;D ;D ;D
-
Köpemajonäs är ju inte ens god.
-
Köpemajonäs är ju inte ens god.
Jo, det finns köpemajonäs som är god. Men vanligtvis ganska dyrt.
-
tillochmed jag kan goera majjonaes! :o ;D
naer man bor laangt ute paa vischan och ska ha majonnaes och datumet aer mera aen gamalt paa majon man hittar i kylen,daa tar man fram kokboken,hmm surfar internet,, och provar och det gick ju bra!
men jag talar inte om foer husse att det aer raaa aegg i det,,han kan inte aeta raaa aegg,,,
saag paa jamie oliver program om aegg o hoens att det aer slaskavfall som goer majjon man koeper,,usch usch usch,,
-
Jag häller allt på en gång försiktigt i en hög plast grej (som ett tunt liters mått) och tar försiktigt i stavmixern. På någon millisekund är det klart. Står aldrig och häller i oljan i en tunn stråler eller droppvis - nopp i med allt och två tryck på stavmixern ;D
-
Jo, det finns köpemajonäs som är god. Men vanligtvis ganska dyrt.
Det får du tycka. Jag gör det INTE! :)
-
jag tycker det ofta är bismak på köpemajonnäsen,,typ för mycket senap eller så,,hittar sällan majjo som smakar ok,,har glömt när jag sist smakade en ok köpe majjo,,måste ha varit i sverige för längesen,,felix riktiga majjo om jag tänker rätt?
-
Jag har gjort en sats egen majonnäs nu och maken kunde bara konstatera att ni har rätt! Hemgjord majjo ÄR godare än köpe! Dottern åt också med ett leende (och DET, mina Damer och Herrar, är inte något vi ser här hemma var dag ;))
Själv gillar jag inte majonnäs, så jag kan inte uttala mig :o
-
Kanon! Jag som fick hem tjugo ägg igår! Nu vet jag vad jag bl a ska göra!
-
Jaha, ikväll bestämde jag mig för att göra lite majjo! Men det blev väl sådär... den skar sig inte, men den blev väldigt rinnig... :-\ Vad kan jag gjort för fel??
-
Förmodligen vispade du inte äggulorna tillräckligt först och kanske även hällde i oljan för fort under vispningen så att äggulorna inte hinner blanda sig riktigt med oljan. :)
Försök igen men ta det lugnt med oljan i början bara några droppar i taget, det går att hälla i en tunn stråle efter ett tag om det är lite större volymer. ;)
-
En majo som inte "gått ihop sig" behöver inte gå till spillo. Börja från början med ny gula i en ny skål och häll försiktigt i den misslyckade majon som om det var olja medans du vispar.
-
Glöm inte att ni kan pressa i vitlök så har ni fått aioli!! ;)
-
Tack för alla tips!! Jag slängde inte majjon, man är ju smålänning... :-[ Så det blir att ge sig på det igen!
-
Yes! Nu har jag prima majonnäs! :D
-
Mitt bästa majonäs tips är att ta citron och INTE vinäger! Har provat båda och citronen vann lätt.
En annan grej som är kul med hemmagjord är att variera senapen, till julbordet använde jag julsenap i och det var populärt!
-
Skär sig majonäsen, så en ägg-gula med lite vatten irört, så repar sig det sig.
-
Men jag har aldrig vågat göra majjo, för det ska ju vara så SVÅRT? Men nu säger ni här att det inte är det? Och att det finns räddning även för en majjo som skurit sig.... Måste nog testa snart. Fast jag inte gillar majjo själv. Men jag råkade äta lite majonnäs på ett smörrebröd när jag o grabben var i Köpenhamn, och den var jättejättegod. Misstänker att de inte köpt sin utan faktiskt stått och gjort egen på den kroen.
Men hur länge håller hemgjord majjo? För den man köper håller ju jättelänge, antagligen pga att den inte innehåller så mycket färska ingredienser.
-
Enligt det recept jag använt håller den 3-4 veckor med lock i kylen.
-
Testa gärna också att göra majonnäsen med balsamvinäger. Den blir mörkare men jättegod.
-
är det alltid matolja ni gör majonäsen på? jag råkade göra på rapsolja och fy vad det smakade. hade läst på internet att smaken blev för intensiv med olivolja, men att rapsolja skulle fungera. vilken olja använder ni?
-
Rapsolja går bra, vet då inte vad som gjorden den äcklig, du kanske inte gillar majonäs?
är det alltid matolja ni gör majonäsen på? jag råkade göra på rapsolja och fy vad det smakade. hade läst på internet att smaken blev för intensiv med olivolja, men att rapsolja skulle fungera. vilken olja använder ni?
-
Rapsolja går bra, vet då inte vad som gjorde den äcklig, du kanske inte gillar majonäs?
jo jag har ätit hemmagjord majonnäs förut och den var god , och det går bra även med köpemajonnäs, och på den jag har i kylskåpet stod det att den innehöll rapsolja och den smakade ok, mycket surare än den jag gjorde, den smakade bara koncentrerad smak, som gammal hink i en ladugård eller luktade så. gick och luktade på den igen nu, och sen luktade jag på oljeflaskan, och den luktade lika illa och sen såg jag att den hade gått ut i december, lol. vad händer med olja som är för gammal?
-
den härsknar!
-
den härsknar!
ja men kan man använda den till nåt? istället för att bara slängas
-
skulle inte tro det.
Kanske att smörja hönsben med
-
Elda upp den, den värmer :D
-
Elda upp den, den värmer :D
ja åh, vad mysigt , att elda :)
bra ide att spara till framtiden när jag inte bor i en tråkig lägenhet,
fast jag kan ju göra upp en brasa i trappuppgången, då blir nog bostadsbolaget glad och hjälper mig komma härifrån lite fortare ;D :D 8)
-
ja men kan man använda den till nåt? istället för att bara slängas
Smörja gnällande gånggärn med (men 1 liter räcker till måååååååååååååååååånga dörrar) :D