Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Vurre skrivet 09 jan-09 kl 19:35

Titel: Inte ska väl surdegen lukta salubrin?
Skrivet av: Vurre skrivet 09 jan-09 kl 19:35
Min unga surdeg, som skapades i höstas och har bakats på flera gånger har fått stå i kylen, ensam och övergiven under helgerna. Sist jag bakade på den var vörtbröd strax före julafton. Nu tog jag fram den och den luktar salubrin! Så ska det väl inte vara? Kan jag göra nåt? Antar att jag får försöka få till en ny och att den här inte var bra från början. Ett par veckor utan intimt umgänge ska den väl klara i kylen?  Sist jag använde den var den hur bra som helst och bröden blev bättre än vanligt.
Titel: SV: Inte ska väl surdegen lukta salubrin?
Skrivet av: Winnie skrivet 10 jan-09 kl 01:49
Rör om den, slå bort lite och mata upp den...
Låt den stå framme tills den kommit igång ordentligt...
Titel: SV: Inte ska väl surdegen lukta salubrin?
Skrivet av: botanosofi skrivet 27 jan-09 kl 17:55
Om surdeg "jäser" lite svalare så bildas ättikssyra (ingen fara!!). Det brukar bli ett lite syrligare bröd oxå. Prova och ställ både fördegen och själva limpjäsningen tex ovanpå kylskåpet eller nånstans där det är omkring 25 grader så ska du märka skillnad.