Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Skrutt skrivet 09 jan-09 kl 11:24
-
Hittade den bortglömda lergrytan långt inne i ett köksskåp och lagade till en lammstek.
lättlagat o gott!!
Nu vill jag ha lite nya ideér!!
-
kyckling ska visst bli gott men har inget recept själv,blir en spännande tråd detta :D
-
Jag har en hel del recept. Dels en bok, och ett häfte.
Min favorit på kyckling kan du få nu.......
Dragonkyckling , 4 port
1 kyckling
2 msk soja
1 msk olja
½ tsk salt
2 tsk dragon
1 dl buljong (- jag tar nog 2 dl)
persilja
Tina kycklingen, och skär den i bitar. Blötlägg grytan. Blanda soja,olja,salt och söndersmulad dragon. Pensla blandningen på kycklingbitarna och lägg dem i grytan, med skinnsidan upp. Häll försiktigt i buljongen.
Lägg locket på grytan och ställ den i nedre delen av den kalla ugnen. Sätt ugnen på 200 grader och låt grytan stå inne ca 1 timme.
Strö över persiljavid serveringen.
Hur gott som helst........
Vad är det mer du är intresserad av ?
Har ett bra brödrecept också, korv? sill?
Kan kopiera och skicka - men då får du nog betala lite porto , om du inte bor i Enköping förstås - då kan du få hemleverans..............personligen
-
Har två gamla böcker med massor av recept.
Vet ej hur jag ska dela med mig.
Lergryta är helt suveränt.
Kyckling och potatis kan man samköra.
-
Har två gamla böcker med massor av recept.
Vet ej hur jag ska dela med mig.
Lergryta är helt suveränt.
Kyckling och potatis kan man samköra.
i kanintråden så blev två repotage från tidningar framgångsrikt scannat. det gick utmärkt att läsa.kunde du kanske skanna några recept?
-
Ska höra med sonen.
jag kan inte.
-
Skulle vilja passa på å fråga... Är det nån skillnad på att använda glaserad och oglaserad lergryta?
-
Kyckling med stektpotatis:
I kyckling ( jag brukar stycka den i fyra delar).
salt, peppar
grillkrydda
50gr smör
750gr potatis
gnid in kycklingen med kryddorna och pensla med det smälta smöret.
Ställ den tillslutna grytan i ugnen 250 grader
stek i 30 min.
ta ut grytan och lägg den skivade potatisen runt kycklingen
strö slat och peppar över potatisen och häll över resternade smälta smör.
Ställ tllbaka i ugnen ca 45 min.
Vill du ha mycket smak så använd grillolja isf smör + vitlök om man tycker
om det.
Ska jag bjuda flera så använder jag två grytor en med kyckling ockh en med potatis.
Mums
servera en sallad till
-
Glasard eller inte tror inte att det har någon betydelse.
-
Lergrytan är väldigt förlåtande, det finns inget recept som måste följas slaviskt - och tiden i ugnen behöver man nästan inte ta hänsyn till alls. En timme för länge... blås på kycklingen och den ramlar isär...! Gott!
Ännu ett kycklingrecept:
En hel kyckling
Kinesisk soja ca 2msk
Kryddor (Cintronpeppar, svartpeppar, grillkrydda, citronsaft... vad som helst eller allt)
Bakas i lergrytan 1,5 - 2 timmar. Vänd på den efter halva tiden.
-
Är det just kött som gäller om man ska använda lergryta? Har hört så mycket bra om de där, men jag är ju vegetarian så det kanske inte är någon idé att införskaffa en sådan?
-
Mill.
Det finns mycket att göra i lergrytan som inte är animaliskt.
-
Rot- och grönsaker är jättegott att laga i lergrytan. Och lätt. Skala och skär i lagom bitar - om du inte vill ha hela. Krydda och smakförstärk efter behag (matfett eller grädde).
Räkna med lång tid för tillagning eftersom du ställer in formen i kall ugn. Låt ugnen komma upp i rätt temperatur och börja sedan ta tiden + extra för att du ugnsbakar. Kolla av efter ca halva tiden. Då ser du hur mycket mer den behöver.
Det är svårt att ge några tider eftersom ugnar har olika effekt, grytor är olika stora och det skiljer på grönsaker och rotsaker. Dessutom har jag aldrig någonsin tagit tid på lergrytematlagning. Den funkar alltid.
Däremot blev det katastrof när jag skulle baka bröd i min lergryta. :-[ Det gick inte att äta även om jag hade kunnat få ut det i några större bitar... jag fick gröpa ur det med sked. :o
-
Ska man inte olja insidan på lergrytan när man bakar i den?
-
Jag följde ett recept...
Stod det att man skulle olja den så gjorde jag väl det, annars inte. Nåt blev fel i alla fall. Jag kommer inte ihåg vad jag gjorde då eller inte... det var länge sedan och är säkert preskriberat vid det här laget.
Bröd klarar jag bara att baka "på fri hand" annars blir alltid något fel.
-
Å lergryta!
Är bra att laga i!!
JAg "slänger" i kött eller kyckling + en massa potatis, lök rotfrukter mm och så måste man krydda lite mindre än vanligt för all smak hamnar ju där den ska!!!
Kanon!!
-
Jag bakar fruktbröd i min! Det funkar jättebra om man oljar den!
-
man ska staella lergrytan i bloet i ett par timmar innan man stoppar mat i den och staeller in i ugnen,,om jag minns raett,,
sen ska man aldrig diska dom med diskemedel utan bara skrubba av.
naan som provat att soeka paa grytans namn paa google?
tror min heter schellemtopf naanting,,sen finns det naan som heter roemmetopf???
har bok hemma med recept,,om intresse tjoa till saa ska jag leta fram den.
-
Jepp, de heter oftast Schlemmer eller Römer.
-
jag puttar denna tråd i hopp om en ny renesans för grytan av lera.