Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: småbrukartanten skrivet 07 jan-09 kl 12:25

Titel: Innertemperatur på färdiggräddat bröd?
Skrivet av: småbrukartanten skrivet 07 jan-09 kl 12:25
Jag tror att jag läste någonstans på alternativ om att man kan använda sig av en digital köttermometer när man bakar. Detta vore jättebra eftersom jag använder mig av vedspisen och vet följdaktligen inte riktigt vad jag har för temp i själva ugnen. Är det någon som har koll på var detta fanns att läsa någonstans vore jag tacksam för ett svar, eller är det någon som vet och har prövat på och kan svara direkt. ???
Titel: SV: Innertemperatur på färdiggräddat bröd?
Skrivet av: Vurre skrivet 07 jan-09 kl 13:34
Digital termometer är ett utmärkt hjälpmedel! Jag har använt det i nåt år.

Brödgurun Hedh rekommenderar 98 grader, jag kör på ca 93-94 grader. Då får jag ett välgräddat bröd som håller sig en vecka utan att bli torrt. Skulle jag göra ett vitt bröd, typ baguette eller sånt, kanske jag skulle testa med högre temepraturer.

Jag kör brödet på hög värme i ca 10 minuter och sen sätter jag i termometern när brödet börjat stabilisera sig.
Titel: SV: Innertemperatur på färdiggräddat bröd?
Skrivet av: Attis skrivet 07 jan-09 kl 22:20
Då säger jag 96  ;D Det sa en bagare till mig en gång, fastnade. Fast tror det ska vara någon/några grader lägre om du bakar mörkt bröd (allt annat än vete). Blir det för bränt utanpå innan tempen nått up så är det bara att lägga på lite folie så klarar ytan sig.