Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: k-44147 skrivet 05 aug-05 kl 12:51
-
Hur gör man morotsvis? ;D
Uffe
-
Hur gör man morotsvis?
Ja morotsvis är det man kan bli efter några glas morotsvin... ;D
Mitt morotsvin gjorde jag på helt på en höft genom att göra jos på några kilo morötter, ner med josen och moset som blir över i en damejane, på med några liter vatten och ett par kilo socker, ett par dl surdeg och som kronan på verket några nävar russin...
Jag har inte smakat slutresultatet än men provade lite när jag tappade om det och misstänker att jag borde haft mer morötter.
Jag hade nog ca 3 kilo till 10 liter vin och någon framträdande morotsarom blev de icke...
Lycka till och om du lyckas väl så dela med dig av receptet...
-
Jag vill gärna bli MOROTSVIS så jag ska plocka MOROTSVIS med morötter och göra MOROTSVIN... eller är det ett djur MOROT-svin? Ha ha, nej men skojag bara:
Jag ska faktiskt prova göra morotsvin till sommaren, aldig tänkt på att man kan...
:-)
-
Jack Keller- en amerikansk vinguru har nedtecknat detta recept på morotsvin.
Carrot Whiskey
6 lbs carrots
4 lbs finely granulated sugar
1 lb wheat
1 tblsp chopped raisins
2 oranges
2 lemons
7 pts water
wine yeast
Scrub but do not peel the carrots. place them in 7 pints of water and bring to boil, simmering gently until tender (about 25-30 minutes). Meanwhile, put half the sugar in primary. Slice the oranges and lemons into thin slices and arrange on top of sugar. When carrots are done, strain them, pouring the water over the sugar and citrus. Stir to dissolve sugar and allow to cool to lukewarm. Add chopped raisins and wheat and sprinkle wine yeast over top. Cover with sterile cloth and set aside, stirring daily. After 6 days add remainder of sugar and stir well to dissolve. Ferment additional 8 days, stirring daily. Strain liquid into secondary and fit airlock. Rack after 30 days and again 30 days later. Bottle and taste after 1 year. [Adapted from recipe by Noel Whitcomb, London Daily Mirror]
-
Mitt morotsvin gjorde jag på helt på en höft genom att göra jos på några kilo morötter, ner med josen och moset som blir över i en damejane, på med några liter vatten och ett par kilo socker, ett par dl surdeg och som kronan på verket några nävar russin...
En liten fundering bara. Du tror inte att surdegen gär så att det blir fel kultur? jag menar surdeg innehåller ju surdegsbakterier, borde du inte ha blandat i gäst istället? jag skulle misstänka att morotsjosen kommer att bli syrad istället för gäst.
-
borde du inte ha blandat i gäst istället?
Behandlar man sina gäster på det sättet kommer de nog inte tillbaks. :)
Bättre att använda jäst i så fall.
-
Behandlar man sina gäster på det sättet kommer de nog inte tillbaks. :)
Bättre att använda jäst i så fall.
;D
-
Tack Radar för receptet. Ska testa i sommar. Gjorde ett rödbetsvin förra sommaren på samma tema som blev en superhit ihop med apotekets tinktur till Glögg.
-
Gör morotsvin med morotsjuice, socker och närad jäst, man kan riva morötter och sedan sila av oxå(inte bäst).
Morotsvin ska man krydda till ett slags vermut eller svag genever, malört är bra liksom det är med röbedevin.
-
Vad spännande! Vilka mer kryddor än malört använder du?