Alternativ.nu
Djur => Får => Utfodring av får => Ämnet startat av: Monica H skrivet 04 jan-09 kl 19:43
-
Alla ni som utfodrar era får med ensilage......tänk er för!
Själv bytte jag från hö till ensilage för några månader sedan, köpte ensilage med analys och trodde allt var frid och fröjd.
Nu i nyårshelgen miste jag två av mina älskade ryafår, de insjuknade i listerios (kringsjuka) som angriper hjärnan, orsakad av en bakterie som kan finnas i ensilage. Förloppet gick väldigt snabbt och vi fick avliva dem trots att veterinären gjorde vad hon kunde.
Är det någon här som varit med om detta? Själv kommer jag aldrig, aldrig, aaaldrig mer att utfodra med ensilage!
Men som någon slags tröst, en dag senare föddes två helt underbara tvillingkillar, årets första hos mig. De är helt gudomliga!
-
Nu säger jag inte alls att det var så hos dig, men ensilaget kan ju även bli dåligt efter det att man har köpt det.... Jag ser så många som utfodrar hästar, får och kor rätt på marken/ i bädden utan någon som helst foderhäck tex, där de trampar runt i maten. Liksom de som tycker att "lite mögel är ingen fara, det kan ungdjuren äta". Eller där det inte är så noga med att rensa bort gammalt foder innan man öser på nytt.
Visst kan man göra en hygienanalys, men det speglar ju inte förvaringsproblem eller hanteringsfel. Till syvende och sist är det upp till den som utfodrar med ensilaget att kunna avgöra vad som är en bra eller dålig bale. För oss som producerar det själva är det förstås lättare att veta och styra.
Här omkring är det inte speciellt lätt att komma över bra hö nuförtiden, och ännu svårare att lagra det så att det inte möglar med dessa fuktiga vintrar. Bra skördat och lagrat ensilage/hösilage tycker jag är oslagbart, och djuren föredrar det framför höet.
-
Hade ensilagebalen i foderhäck och öppnade bara upptill så de kunde absolut inte gå i maten. Enligt veterinären är listeriabakterien en jordbakterie som kan följa med när ensilaget skördas.
-
Det var tråkigt att du misste två såå finna djur :'(
Skönt ändå att du fick litte plåster på såren.
Jag har nästan bara hört negativa saker om ensilage:
Som att det rutna på 1-2v.efter öppning.
Att man behöver minst 3gånger så mycket mot hö.
Finns inte så att man kan hantera det för hand.
En Får bonde förlorade halva sin besetning (15 tackor)pågrund av dåligt ensilnge
Ne, jag håller mig till hö!
-
Vad tråkigt att förlora djur på det sättet :'(
Jag håller mig också till hö. Jag känner en fårbonde som fick listerios p g a ensilage, och det var tillräckligt för att jag inte vill använda det...
-
Listeria är en bakterie som finns naturligt i jorden. Den kan komma med balen vid skörd, framförallt på senare skördat ensilage. Detta på grund av att sorkarna är mer aktiva på hösten och gräver upp högar med jord som då kan följa med in i balen. Listeria kan också komma med via smådjur som hamnat i slåtterkrossen... möss, sorkar, katter, rådjur etc :o
Min erfarenhet är att kobönder inte är lika noga med detta vid skörden, eftersom kor inte är lika känsliga för Listeria som får är. Vid inköp ska man alltså kolla noga vilken inställning bonden har till jord i ensilaget...
-
Om man har åkrar där det brukar vara många "surkaskott" så är det bättre att skörda vanligt hö på det stället. Vi har ett par åkrar som alltid är angripna av jordhögar och där blir det alltid hässjehö. När det är torrt så går det att ruska bort ev jord. Vi har hösilage också men dessa får man alltid kolla noga titta på innehållet och framförallt lukta på detsamma. Minsta det luktar otäckt släng skiten, men titta på det också helst i dagsljus. Fin färg o konsistens o friskt syrlig lukt brukar tyda på ett ätbart innehåll.
-
Fodrar framförallt med ensilage och har gjort i flera år. Använder hö i början och slutet av fodringssäsongen. Det är svårt att få tag på hö här. Är dock noga med att en bale ensilage ska gå åt innan den blir dålig och att den ska lukta fräscht.
Saxat från Fårhälsovården,
"Listerios hos får
Sjukdomen listerios är något många fårbönder har hört talas om och kanske varit med om. Sjukdomen fortsätter dock att vålla problem för oss genom höga behandlingskostnader och produktionsbortfall. Det förebyggande arbetet är A och O för en sjukdom som listerios. Såväl avel som foderberedning kan påverka utbrott av sjukdomen.
Bakterien Listeria monocytogenes kan angripa får och ge upphov till listerios. Sjukdomen kan anta olika skepnader beroende av vilken del av djuret som angrips hårdast. Listeria monocytogenes finns naturligt i marken och i träcken hos friska och symptomfria djur samt i förorenat vatten och på växtdelar. Ofta finns samband mellan utfodring av ensilage och sjukdomsutbrott.
Symptom
Listerios kan påverka djuren på olika sätt, men allvarligast är när balansorganen angrips. Listeria monocytogenes tar sig då oftast in i djuret via ytliga nerver i munnen och kommer på så vis åt nervsystemet. Bakterien skadar balansorganen och får djuren att gå i cirklar, böja huvudet åt sidan, få spasmer eller göra andra okontrollerade rörelser. Om behandling sätts in ett tidigt i skede kan djuret räddas. Höga doser antibiotika och lång behandlingstid krävs för att effekt ska kunna nås. Andra kliniska symptom på listerios hos får är hjärnhinneinflammation, abort, mastit, gastroenterit och ögoninfektion. Dessa kan vara nog så allvarliga och kostsamma för lantbrukaren. Listerios är en zoonos och därmed anmälningspliktig. En zoonos innebär att smittämnet kan passera från djur till människa. Smittan sprids oftast vidare till människor via mjölk och mjölkprodukter. Hos friska människor med starkt immunförsvar brukar inte sjukdomen vålla några direkta problem. Gravida kvinnor och personer med nedsatt immunförsvar kan dock drabbas hårdare.
Undvik listerios
Se till att göra ett så bra ensilage som möjligt! Ensilagets pH-värde är starkt korrelerat till dess innehåll av Listeria monocytogenes. Ju lägre pH, desto lägre innehåll av bakterien. Därför är det viktigt att ge ensileringsprocessen så bra förutsättningar som möjligt.
Några råd för ensilageprocessen
Skörd
*
Undvik jordinblandning genom att inte ha för låg stubbhöjd.
*
Slå grönmassan med kross
*
Förtorka gräset till 35-45 % ts
*
Hacka, om möjligt, gräset
Ensilering
*
Tillsätt ensileringsmedel, helst både mjölksyrabakterier och direkt pH-sänkande preparat
*
Packa grönmassan så hårt som möjligt
*
Förvara ensilaget så gastätt som möjligt
Utfodring
*
Bedöm ensilagets hygieniska kvalitet innan utfodring
*
Utfodra balensilage inom fem dagar efter öppnandet
*
Håll en hög uttagshastighet om plansilo, slang eller limpa används. Helst någon meter i veckan
*
Släng allt ensilage som luktar illa, är mögligt eller som det gått värme i.
Dessutom är det viktigt att hålla rena foderbord och att inte slänga in överblivet ensilage i ströbädden. Försök att minimera mängden ensilage fåren drar med sig ut i ströbädden. Olika foderbordsgrindar är i det avseendet olika effektiva. Hackat foder är suveränt för att minimera foderspill.
Juverformen har betydelse för hur listerios sprids mellan tackor och lamm och kanske är avel på juverform en metod som bör övervägas för att minimera riskerna för listerios hos får i Sverige."
-
Fast mina får gillar när det gått lite värme i ensilaget... :o
Det brukar vara det sista i botten och det är extra åtråvärt!
-
Det är alltid tråkigt att höra när folk drabbats av listeria pga dåligt ensilage. Det är ingen tröst för de som drabbats att det trots allt inträffar sällan.
Men tyvärr finns det inget alternativ till ensilage för många. Höproduktionen krymper och det är svårt att hitta bra fårhö till vettigt pris.Vad man kan hoppas på till småbesättningar är kanske att småbalsproduktionen utvecklas och ökar. Så att man kan riva upp 20-40 kgs balar och inspektera kvaliteten direkt innan utfodring. Hanterbara småbalar av ensilage kanske är värt att åka några extra mil för?
-
ett av våra första får fick nå fel som vetrinären sa berodde på ensilgaget. hon blev apatisk å sluta äta, gick längs väggarna å fick bruna slämmhinnor i ögonen istället för rosa. vi fick avliva henne, de va synd på en fin tacka...
-
Jag har nästan bara hört negativa saker om ensilage:
Som att det rutna på 1-2v.efter öppning.
Att man behöver minst 3gånger så mycket mot hö.
Finns inte så att man kan hantera det för hand.
En Får bonde förlorade halva sin besetning (15 tackor)pågrund av dåligt ensilnge
Hållbarheten hänger ihop med vädret, kyla = längre hållbarhet. Men även om det är minusgrader så bör man använda upp balen på ett par veckor tycker jag.
Hur mycket som går åt beror ju på ts-halten, ju blötare desto mer måste man ge för att uppnå samma mängd näring som i ett torrare. (Det kan ju vara både positivt och negativt.)
De små balarna kan man ju hantera för hand, men de är å andra sidan ofta dyrare och färre som gör sådana.
Det positiva tycker jag är att om man har tillräckligt antal djur och maskiner att hantera det med så kan man få till riktigt bra värden i det. Jag ger tex inget kraftfoder till mina köttrastackor förrän det är dags för lamning. Vi fodrar kor, får och hästar så gott som uteslutande med ensilage/hösilage och tycker det fungerar väldigt bra.
-
Jag tyckte som du, att det fungerade bra tills det här hände. Och jag hade småbalar (50 kg), som gick åt på 3 dagar.
-
Det är alltid tråkigt att höra när folk drabbats av listeria pga dåligt ensilage. Det är ingen tröst för de som drabbats att det trots allt inträffar sällan.
Men tyvärr finns det inget alternativ till ensilage för många. Höproduktionen krymper och det är svårt att hitta bra fårhö till vettigt pris.Vad man kan hoppas på till småbesättningar är kanske att småbalsproduktionen utvecklas och ökar. Så att man kan riva upp 20-40 kgs balar och inspektera kvaliteten direkt innan utfodring. Hanterbara småbalar av ensilage kanske är värt att åka några extra mil för?
Måste det ha kommit jord (eller smådjur) i ensilaget för att det ska finnas Listeria eller kan det finnas ändå? Kan man vara säker på att man ser om det är något fel? Eller känner på lukten? Jag tänker på just detta med småbalar (som jag inte ens vet om det finns häromkring, man kan ju inte åka hur långt som helst). Är risken större med småbalar? Jag är så rädd för detta så jag har inte velat pröva trots att jag bara har tillgång till grovt hästhö, som fåren ratar hälften av.
-
Vitsen med småbalar är ju att man då kan riva upp en bal och känna och lukta på hela innehållet. Är den kass kan man få den bytt av säljaren eller kassera den utan att det blir för blodigt dyrt. Jag är ingen expert på kvalitet, men om det luktar syrligt, mustigt gott (som en mogen virginiatobak för den som rökt pipa) och ser friskt och fint ut så borde man känna sig rimligt säker. Mögellukten är svår att ta miste på för det sticker i näsan och luktar torrt, mjöligt med ett stänk av kattpiss då. Med ett häst-eller gallersläp så man får med sig lite volym kan det ju kanske vara värt att åka iväg upp till 5 mil för att hitta småbalar. Se till att ensilaget är lite förtorkat, då liknar det hö som fåren varit vana vid att äta. Första balen kan gå åt till att få djuren att vänja sig vid det nya fodret om de bara ätit hö innan. Om det inte kommit med jord eller sorkar vid ensilering skall det nog ganska mycket till för att det skall vara någon risk för listeria. Någon helt hundraprocentig garanti finns det dock nog inte. Den garantin är det ju ont om i livet.
-
Jag tyckte som du, att det fungerade bra tills det här hände. Och jag hade småbalar (50 kg), som gick åt på 3 dagar.
Jag har tyvärr lite dålig erfarenhet av just småbalar. Vi provade på det för 4-5 år sedan, tänkte att det är bra att ha om man inte vill öppna en hel någon gång. Men det var många av dem som inte var bra, tror pressarna var för dåliga och det kom in för mycket luft i balarna. Förhoppningsvis har de blivit bättre med åren, vi har inte provat igen. Vi fodrar i dagsläget upp ca 1000 stora balar/år, och det har fungerat bra i ganska många år nu.
-
Det finns småbalar som är ompressade storbalar och dom har dålig hållbarhet.
-
Mina balar innehöll väldigt grönt och fräscht ensilage, mycket smakligt enligt fåren, som älskade det från första balen.
Mögeldoft känner man ju lätt igen, tyvärr luktar nog ej listeriabakterier.
Jag hade väl bara otur helt enkelt men jag skulle aldrig våga prova igen. Då har jag hellre hö i ullen och accepterar spillet.