Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: thea skrivet 05 okt-05 kl 18:06

Titel: vilket slags fett att steka i??
Skrivet av: thea skrivet 05 okt-05 kl 18:06
jag undrar om nån har kunskap i vilket slags fett som är bäst att använda i stekning i matlagning. finns så många olika sorter:  margarin o kallpressade oljor osv.

jag är vegan så jag vill inte använda smör eller annat animaliskt fett.

tack på förhand!

Titel: Re:vilket slags fett att steka i??
Skrivet av: Diabolique skrivet 05 okt-05 kl 18:19
Olivolja har ett väldigt gott rykte (Extra virgin).

Men rapsolja ska tydligen innehålla mer av de nyttiga fleromättade fetterna, dessutom är den billigare och ger ingen bismak om du ska baka kakor eller poppa popcorn (vilket däremot olivolja gör).

Jag använder både rapsolja och olivolja (men främst rapsolja i matlagningen).
Olivolja använder jag till salladsdressing och vissa maträtter (samt som makeup-remover, hårinpackning och badolja).
Titel: Re:vilket slags fett att steka i??
Skrivet av: HildaM skrivet 17 okt-05 kl 10:32
Olivolja är ju ganska dyrt och onödigt att slösa med i stekning. Den tål inte hög temperatur och passar därför bättre i sallader å annat kallt.
Använd rapsolja,solrosolja m.m eller 100% vegetabiliskt margarin att steka i!
Titel: Re:vilket slags fett att steka i??
Skrivet av: Ornima skrivet 22 nov-05 kl 12:23
Lita inte på margariner ett dug. Visst så kan dom kanske vara vegetariska, men med både den ena och andra kemikalien. Stek i solros- och rapsolja, och spara olivoljan till sallade och bröd.
Titel: Re:vilket slags fett att steka i??
Skrivet av: Nettus skrivet 22 nov-05 kl 21:36
Jag steker alltid i olja, men hur är det vid bakning? Kan man bara byta ut margarinet mot olja utan vidare?
Titel: Re:vilket slags fett att steka i??
Skrivet av: Eulalia skrivet 25 nov-05 kl 16:32
Ja, det går utmärkt. Matbröd bakar jag bara med olja, utom bullar & kakor som jag gör med riktigt smör. Och extra socker...ska det va så ska det va ordentligt!
Titel: Re:vilket slags fett att steka i??
Skrivet av: carachi skrivet 11 dec-05 kl 19:14
Man ska absolut INTE steka i solrosolja eller andra oljor med mycket fleromättat fett!

Olivolja är ok att steka i eftersom den innehåller mycket enkelomättat fett, men ska också upphettas försiktigt. (Häll lite vatten i stekpannan.)

Bäst att steka i är mättade fetter som smör (jättegott och jättenyttigt!) eller cocosfett.

Margarin ska man naturligtvis inte använda alls... det är gift!

/Carachi
Titel: Re:vilket slags fett att steka i??
Skrivet av: thea skrivet 12 dec-05 kl 14:56
men om man inte vill konsumera smör och andra mjölkprodukter pga. djuretiska skäl. är det då bara kokosfett och olivolja som du tycker är ok då?

varför är det dåligt att steka i fleromättat fett?

tack för svaren!  :0)

/thea
Titel: Re:vilket slags fett att steka i??
Skrivet av: Skytten skrivet 12 dec-05 kl 15:23
Det finns mycket som steks bäst i smör.

Billigt margarin är ofta skit med såväl kemikalierester, transferfetter och t.o.m rester av bensin. Jobbade en sommar för länge sen på en margarinfabrik, stinkande sillolja härdades till margarin.

Den som inte äter animaliskt, tar lämpligen olja av nåt slag, eller margarin som är vettigt tillverkat.

Fleromättat fett blir nyttigast om det inte fått för hög värme, vid fritering på 190 grader(potatis) är rapsolja perfekt.

Olivolja kan förutom kall, med fördel användas till "stekning" på låg värme.

Det är inte "dåligt" att steka i fleromättat, men hur fleromättad är det när det skållats ordentligt?
Titel: Re:vilket slags fett att steka i??
Skrivet av: småland skrivet 13 dec-05 kl 21:52
Jag använder solrosolja, majsolja och olivolja.

Angående rapsolja så förekommer det olika åsikter kring hur bra det egentligen är att använda i matlagning. Jag är inte så insatt i detaljerna, men det är rätt intressant och kan vara kul att känna till.
I varje fall så finns det en del personer som anser att rapsolja inte är riktigt hälsosamt att använda i matlagning. Tidigare användes inte rapsolja överhuvudtaget som människoföda pga hälsoriskerna, men idag odlas en modern speciellt framodlad raps-variant som innehåller mindre av de ämnen man vill undvika. Kallpressad rapsolja har högre halter av dessa ämnen.

I produkter som tillverkats i usa och innehåller rapsolja används numera namnet "canola". (canola = canadian oil, raps odlas i canada)
Titel: Re:vilket slags fett att steka i??
Skrivet av: Skytten skrivet 16 dec-05 kl 20:21
Man kallar det ibland canola för att det riktiga namnet för raps klingar lite otäckt. (rape)
Titel: Re:vilket slags fett att steka i??
Skrivet av: Magnus W skrivet 02 feb-06 kl 14:27
Kokosolja är bäst att steka i. Passar även för vegan, vegetarian och allätare. Tål mycket hög temperatur utan att förändra sin kemiska sammansättning.
 Smör är näst bäst, tål ca 200 grader men förändringar i smöret börjar runt 130 gr till det sämre. Under 130 är en bra stektemperatur.
mer info på  www.nutriq.se (http://www.nutriq.se)
Titel: Re:vilket slags fett att steka i??
Skrivet av: Kicki skrivet 02 feb-06 kl 15:00
An de vegetabiliska oljorna är det bara oliv- och raps, förutom kokosfett, som är bra att upphetta. Om man hettar upp t.ex. solros- majs- m.fl. oljor så bildas sk. "funny fats" = farliga transfetter!
Titel: Re:vilket slags fett att steka i??
Skrivet av: Neiklot skrivet 02 feb-06 kl 15:08
Hej!

Om du inte vill äta smör så råder jag dig att använda oljor av olika slag.
Gärna solros eller rapsolja som är producerade i sverige.
Annars går olivolja också bra. :-)

Margarin ska INTE användas.
Ty detta "klet" är satans eget påhitt och innehåller inte något alls som som kan vara nyttigt för människorkroppen.

Kokosolja ger lite mer smak (god smak) på maten.
Titel: Re:vilket slags fett att steka i??
Skrivet av: Nettus skrivet 07 feb-06 kl 13:53
Kan man använda olja i potatismos? Eller göra sås på olja? Kan man smöra formar med olja?
Titel: Re:vilket slags fett att steka i??
Skrivet av: Vitis skrivet 07 feb-06 kl 15:52
Naturligtvis kan man använda olja i potatismoset men det smakar ju annorlunda mot smör. Olivolja ger väldigt mycket smak åt moset, skarpare, smör ger mjukare/rundare smak.

Samma med såsen, smaken blir annorlunda men också konsistensen i vissa fall. Beror ju på vad det är för sås och vilken typ av redning du har tänkt dig.

Ska du smörja och "bröa" formen fäster smulorna nog betydligt bättre i smör än olja.

Jag gillar smör för att det är gott, och nyttigt i lagoma doser med många fettlösliga vitaminer som inte återfinns i vegetabiliskt fett. Men måttlighet är som bekant en dygd, 1/4 kilo KRAVsmör räcker ett bra tag i mitt hus.

Det enda du egentligen kan göra är ju att prova själv och se om du gillar det och vad som funkar bra resp. dåligt.

En del bakar med olja istf. fast fett men jag har bara provat det nån enstaka gång eftersom jag inte bakar så ofta.

Om du är sån som räknar fett och kalorier tänk på att olja är fetare än smör, 100% istf. 80%.
Titel: Re:vilket slags fett att steka i??
Skrivet av: EvaSara skrivet 17 feb-06 kl 11:28
Om man är vegetarian eller vegan så är det bra att använda rapsolja eftersom den innehåller en stor del omega-3. Omega-3 är en typ av fleromättat fett som är viktigt för hälsan och de största källorna är annars fisk och skaldjur.

Rapsolja innehåller även precis som olivolja en stor del enkelomättat fett men olivoljan har liten andel omega-3. Det finns även margariner som består av en blandning av kokosfett och rapsolja utan härdade fetter. Läs på innehållsförteckningen.

Man behöver inte vara rädd för att steka i olja. Det krävs väldigt höga temperaturer för att förstöra fetterna, mycket högre än normal stektemperatur.
Titel: Re:vilket slags fett att steka i??
Skrivet av: Vitis skrivet 17 feb-06 kl 11:59
Om man lyssnar till konspirationsteorier så kan man höra att :

Anledningen till att olivolja blivit promotad som så oerhört nyttig handlar om en EU-kampanj för att försöka göra av med ett ofantligt överskott av just olivolja. Att rapsolja egentligen är mycket nyttigare men inte produceras så mycket i de EU-länder som skriker högst om stöd och bidrag (utan i lilla lydiga Sverige t.ex.). Sanning eller inte ... tja.

Oavsett vilket så är rapsolja bra fett. Omega 3 är nyttigt för alla människor och man slipper en del av de tungmetaller som en del oroar sig för när man äter mycket fiskfetter.

Jag tror generellt det är bra att variera sig och använda så många olika råvaror som möjligt för att få alla näringsämnen.
Titel: Re:vilket slags fett att steka i??
Skrivet av: Too-ticki skrivet 07 jul-06 kl 23:47
Jag håller med många av de tidigare inläggen om att margariner är ondska!Många tar upp kokosolja(kokosfett, beror på vad man föredrar att kalla det) och jag tror också på det! Vill för ev. "oinvigda" påpeka att det INTE rör sig om den härdade (och därmed ondskefulla) varianten som köps i affären i silverförpackningar och vanligtvis används till t ex ischoklad. Nej ohärdat ska det vara (som smälter när man tar det i sin hand) Det var min svåger som tipsade mig (Tack Robert!!)om detta. Han brukar beställa genom naturmedicinska föreningen. (Såhärårs brukar man dock ej kunna beställa p g a att det är för varmt, inte för att det blir oätbart då utan snarare av praktiska skäl, sommarens höga temperatur får det att anta en flytande form som gör den omöjlig att skicka i de plastlådor de brukar lägga fettet i..) Jag har även sett i Crearome´s katalog (säljer råvaror för egentillverkning av kosmetika) att de säljer livsmedelsklassad kokosolja, dock till ett högre pris än Naturmedicinska
Titel: Re:vilket slags fett att steka i??
Skrivet av: lisabritt skrivet 08 jul-06 kl 07:35
Jag håller med många av de tidigare inläggen om att margariner är ondska!Många tar upp kokosolja(kokosfett, beror på vad man föredrar att kalla det) och jag tror också på det! Vill för ev. "oinvigda" påpeka att det INTE rör sig om den härdade (och därmed ondskefulla) varianten som köps i affären i silverförpackningar och vanligtvis används till t ex ischoklad. Nej ohärdat ska det vara (som smälter när man tar det i sin hand) Det var min svåger som tipsade mig (Tack Robert!!)om detta. Han brukar beställa genom naturmedicinska föreningen. (Såhärårs brukar man dock ej kunna beställa p g a att det är för varmt, inte för att det blir oätbart då utan snarare av praktiska skäl, sommarens höga temperatur får det att anta en flytande form som gör den omöjlig att skicka i de plastlådor de brukar lägga fettet i..) Jag har även sett i Crearome´s katalog (säljer råvaror för egentillverkning av kosmetika) att de säljer livsmedelsklassad kokosolja, dock till ett högre pris än Naturmedicinska
Hej!Var finns rissirapen att köpa.Har aldrig hört talas om den.Är den nyttigare än honung?
Titel: Re:vilket slags fett att steka i??
Skrivet av: Too-ticki skrivet 08 jul-06 kl 09:30
Rissirap ska vara nyttigare än honung! Däremot är det kanske inte så lätt att få tag på..  :(Jag är så lyckligt lottad att jag bor i Uppsala och har Sveriged kanske mest välsorterade ekologiska specialbutik  Tant Gröns skafferi. Där säljs mycket "alternativ mat"" som passar den som är medveten vegetarian makrobiotikeretc. De har ett otroligt utbud, där säljs mat, hygienartiklar, kemtekninska produkter (av märken såsom Eco-ver, Urtekram m fl) , godis utan socker (och natrurligtvis utan aspertam och annan ondska!!) buljonger utan ondskefull natriumglutamat, (vegetariska)tandkrämer utan gifter m. m. m. m. Oj, det blev ett långt inlägg om Tant Grön, jag kan inte låta bli, de är så FANTASTISKA! Det finns en liknande butik, fast av mindre format i Stjärnsund utanför Hedemora. Jag vet att det också är för långt för dig, men det kanske får dig att komma på fall det kan finnas en liknande butik nära dina hemtrakter? Om du vet någon butik(matinriktad hälsokostbutik) som är återförsäljare av Biofoods produkter kanske du kan be dem ta hem rissirap?
Titel: Re:vilket slags fett att steka i??
Skrivet av: lisabritt skrivet 08 jul-06 kl 20:23
Rissirap ska vara nyttigare än honung! Däremot är det kanske inte så lätt att få tag på..  :(Jag är så lyckligt lottad att jag bor i Uppsala och har Sveriged kanske mest välsorterade ekologiska specialbutik  Tant Gröns skafferi. Där säljs mycket "alternativ mat"" som passar den som är medveten vegetarian makrobiotikeretc. De har ett otroligt utbud, där säljs mat, hygienartiklar, kemtekninska produkter (av märken såsom Eco-ver, Urtekram m fl) , godis utan socker (och natrurligtvis utan aspertam och annan ondska!!) buljonger utan ondskefull natriumglutamat, (vegetariska)tandkrämer utan gifter m. m. m. m. Oj, det blev ett långt inlägg om Tant Grön, jag kan inte låta bli, de är så FANTASTISKA! Det finns en liknande butik, fast av mindre format i Stjärnsund utanför Hedemora. Jag vet att det också är för långt för dig, men det kanske får dig att komma på fall det kan finnas en liknande butik nära dina hemtrakter? Om du vet någon butik(matinriktad hälsokostbutik) som är återförsäljare av Biofoods produkter kanske du kan be dem ta hem rissirap?
Tack för ditt engagemang,jag ska leta efter det.Tack än en gång.Hälsningar lisabritt. :D
Titel: Re:vilket slags fett att steka i??
Skrivet av: Fred skrivet 09 jul-06 kl 00:32
Jag brukar använda det tjocka gula fettet som finns att ta tillvara på vid kycklingslakten till allt kött jag steker.

Annars tycker jag majsolja fungerar bra.
Titel: Re:vilket slags fett att steka i??
Skrivet av: sofia på gotland skrivet 25 okt-06 kl 22:17
Rapsolja åt veganer för omega3 skull är rätt och riktigt. Men den ska vara kallpressad, annars är den inte längre rik på omegor! Precis som olivolja kan den smaka väldigt olika; mjuk rund och mandelnötig är den helt underbar bla a till pajdegar, Men sist jag köpte en ny sort smakade den bittert - blä! Får bli målarfärg!

Omega 3 är känsligt och förstörs lätt av värme, solljus och luft. Alltså får man inte i sig såna nyttigheter när man steker i den.

Steka är ett sånthär modernt påfund som inte är så nyttigt egentligen. Att steka så ofta som vi gör nu. Det är som vanligt, ska man vara nyttig tar det lite tid, surdegsbröd och långkok. Inte arbetstid för det mesta dock, men väntetid. Men gott blir det!