Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: Vallenius skrivet 28 dec-08 kl 16:02
-
Hej! Har p g a en mängd olika orsaker en bytta med ca 30 kg stelnad, orörd honung.
Hur göra med detta? Skall man sakta men säkert försöka med hjälp av värme "tina" upp honungen, eller.....? Jag har en ymp färdig i svalen....?
Tacksam för all hjälp och råd!
-
Helt rätt, sakta värme. 35 grader, ej mer, tar en tre-fyra dygn att smälta en 30 kilos klump.
Finns flera möjligheter, ett gammaldags torkskåp är bra, man får mixtra lite med timern och termostaten.
Ett annat alternativ är en garderob och en kupévärmare, en sån man har i bilen på vintern. Även här måste man använda en termostat så det ej blir för varmt, Clas Ohlson har billiga termostater.
En bastu fungerar också.
Sen finns det ju fina doppvärmare att köpa från biredskapsfirmorna som man ställer ovanpå honungen och sakta smälter sig ner. Kanske lite dyrt alternativ om det bara rör sig om 30 kilo.
Däremot skall du skaffa en omrörare som du sätter på borrmaskinen, låga varv. Det kostar inte mycket men underlättar väldigt.
Lycka till.
-
Tack Wiktor!!!!!
Som f d mjölkbonde har vi ju kvar en "doppvärmare", som användes till att värma upp råmjölken.
Skall skura upp den och sakta men säkert "tina" upp min honung.
Åter igen TACK!
-
När du har värmt upp honungen igen kan det ta tid att den stelnar på nytt, ibland behöver du ympa till den igen. Allt beror på hur mycket du har värmt upp den.
Troligtvis behöver du värma den så att den nästan går ur sin kristalliserade form för att kunna göra den slät igen.
MVH Roger
-
Enklast är det att få honungen användbar (bredbar) om man
kör den genom en köttkvarn och undviker
skadlig värmebehandling ( över 40grader) .
-
så här gör jag:
värmer upp till 35 grader - håler i 10 % ymp vid 25 grader - tappar direkt - låter det stå i 2-3 dagar i 10 grader - sedan mogna i 2-3 veckor i rumstemp.