Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: AnnaPanna skrivet 26 dec-08 kl 19:56
-
Hej!
Vi skulle lyxa till det å göra pannkakor på egne ägg å mjölk från grannbonden- Men det gick inte! det blev en kladdig å grynig smet och barnen blev väldigt besvikna.
Varför går det inte? Kan man få det att funka? Hur töntigt känns det att åka å köpa mjölk från affären för att kunna glädja barnen med pannkakor!
Det funkar inte med köpta ägg heller vill jag förtydliga. Bonden själv gör inte pannkakor och vet inte varför det inte funkar.
Men nån klok här vet säkert!?
God Jul på er!
Anna
-
Jättemysko.
Morsan gjorde alltid på egna ägg o egen mjölk o det funkade alltid.
Själv kör jag med detta recept, fast på köpevarianten.
Blanda 4 dl vetemjöl, 1,5 dl grahamsmjöl och 1 tsk salt.
Vispa ner hälften av 8 dl mjölk och ägg efter behag 3- 5 st.
Häll ner resten av mjölken. Stek i äkta smör.
Det blir mycket mättsamt. Man slipper stå hela dan o grädda.
Passar perfekt till ungspankaka med röktfläsk o lingonsylt.
-
Det låter konstigt, jag gör jämt pannkakor(eller plättar som vi säger i norrbotten) med bondmjölk, det funkar. Har även använt hemägg då vi hade höns och nog gick det bra. kolla så det inte är något annat som är galet...
-
har aldrig varit med om att det.
Här har vi egna höns och kor och bakar godaste pannkakor man kan tänka sig
-
Kanske det är ditt recept som inte är helt OK ifall det inte funkar med köpeägg heller.
Själv tycker jag det går lättast att få en slät smet ifall man vispar mjölet och mjölken slätt innan man tillsätter äggen.
-
Jag tycker själv att det är konstigt. ??? Det e ju inte så att jag inte kan laga pannkakor annars. Med mjölk från affären blir det ju jättebra. Men tråkigt...! :-\
Nån som har en förklaring vad det kan bero på? För helt klart är det ngt med bonnmjölken.
Anna
-
Låter jättekonstigt, har själv gjort både pannkakor å plättar på såväl hemmaägg som hemmamjölk när mormor o morfar hade gård. Gick alldeles utmärkt.
Det enda jag kan tänka mig är - använder du för kall mjölk? Prova även att låta smeten stå till sig ett tag innan du gräddar.
Kletig o grynig - har inte mjölet löst sig i mjölken på rätt sätt, vispat för lite? Men det blev kletigt sa du så det borde det inte va.
Prova att vispa mindre eller lite mera. Mjölmängden kanske behöver ändras - det känner du. Stekfettet du blandar i då, är det samma som du brukar ha?
Men man kan faktiskt vispa sönder en pannkakssmet på visst sätt sa de gamla.
Själv så gör jag pannkakssmeten på en höft med ögonmått, känner när blandningen är jämn och det blir bra.
-
Det är isåfall ngt med just den mjölken, skulle det inte gå hade inte pannkakor funnits, det är ju inte ngt nytt påfund precis ;D
Jag gör pannkakor på "riktig" mjölk o dom blir ungefär 100 gånger godare än köpemjölk :P
-
Det är inte konstigt alls. Det låter ju som om ni fått alldeles normal, råmjölk. Gör kalvdans på den och gå tillbaka till bonden och be om den vanliga mjölken, inte råmjölk :)
-
Det är inte konstigt alls. Det låter ju som om ni fått alldeles normal, råmjölk. Gör kalvdans på den och gå tillbaka till bonden och be om den vanliga mjölken, inte råmjölk :)
Näpp! Inte råmjölk!
-
Är du riktigt, riktigt säker på att bonden hade koll den gången? ;)
-
Vet inte vad som nu gick snett, jag får bäst pannkakor på riktig mjölk.
Det är viktigt att smeten står och sväller ett tag innan man gräddar.
Skulle du ha fått råmjölk, hade du nog sett det på färg och konsistens, annars är det väldigt gott som "Raumjulkakaga", ett härligt barndomsminne.