Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: uljo2 skrivet 22 dec-08 kl 10:16
-
Hej,
Jag har gjort egen tranbärslikör.
Nån som vet hur man mäter alkoholhalten?. Jag har läst om hydrometer men det verkar inte fungera för detta om jag har förstått rätt.
Mvh Ulf
-
Skulle tro att det blir svårt att mäta.
En alkoholmätare påverkas av sockret också så den kommer att visa fel.
Kan du inte beräkna alkoholhalten ungefär genom att veta vad du haft i?
Jag menar har man tillsatt 1 l 40% sprit i den totala mängden 2 l borde ju alkoholstyrkan bli ungefär 20 %. Visserligen drar bär och frukt till sig en del alkohol men om det inte är supernoga.....
-
Det går inte med en utrustning till överkomligt pris, och någon spektrometer finns vanligen inte till hands. Vill man ha besvär finns det möjlighet att koka ut etanolen i en labapparat.
Har du blandat likören har du utgångsläget, så det skulle gå fint med papper och penna.
Du får vid en sån beräkning ett bra värde på styrkan, oavsett spillet i bärrester.
-
Vadå mäta alkohol i likör, likör gör man som regel i små bryggder,dricker i små glas, tycker man det är gott dricker man ett glas till, man hinkar ej en likör för alkoholen.Det är en annan sak om du brygger stora satser men då går man till väga på ett helt annat sätt. Skall härmed berätta om min syn på alkoholmätning, jag hade bryggt mjöd i många år, tänkte utveckla med att lära mig brygga öl. Berättade för bryggmästaren jag gick i lära hos om minna tidigare erfarenheter av bryggning och hur jag gjorde. Hans första kommentar var men hur mäter du alkoholen? Vadå mätta alkoholen, smakar det bra räknar jag glasen innan jag vågar bjuda upp. Smile OLAV.
-
Jo det var besvär med Urquell när det började leverera till Systembolaget, Systembolaget klagade på ojämn kvalite. Ett starköl fick vid denna tid inte ha över 4,5 % alkohol, och var det lägre än 3,5 % var det ju mellanöl (på den tiden var det volymprocent det motsvarar för starkölets del ca 5,2% i dagens viktprocent).
Tjeckerna var helt oförstående, de brygger ett gott öl, och för att få bästa kvalite med tanke på tillgänglig råvara, så fäster man inte så stor uppmärksamhet på alkoholprocenten.
I Tyskland frågade jag en gång hur starkt ölet var, bryggaren svarade 14%, och jag trodde han försökte driva med mej, tills jag förstod att han menade stamvörtsyrkan.
Krävs nog en tradition av att ha haft motbok och monopol för att man ska fästa stor vikt vid tom tiondels procent.
Öl som har 2,8 styrka är skattefri och kan köpas för en till tre kronor per burk, medan en 3,5, alltså en skillnad av 0,7% kostar ca tre ggr mer. Smakar ölen bra så finns det ingen anledning att köpa en 3,5:a. Dessutom om man vill bli påstruken kostar en betydligt starkare öl bara lite mer.
-
Vi utgår från att Du gjort en stor sats på flera liter,OK?Kolla hur mycket Du påverkas av ex. en halv liter.Drick samma mängd av dryck med känd styrka.Blev Du då dubbelt så påverkad?Bara i vetenskapligt syfte ! ::)
-
Jag kan nog räkna ut det, men måste veta hur du har gjort den.
Hur mycket socker har du haft i?
Är den jäst eller har du bara dragit ut den i färdig sprit?
Vad är den totala vätskevolymen?
Vad är vätskevolymen med frukt i?
Har du spritat upp den i efterhand och hur mycket?
har du sötat den i efterhand och hur mycket?