Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Attes matte skrivet 17 dec-08 kl 12:48
-
Jag hittade ingen bättre kategori för blodplättar, så det fick bli "övrigt"... ;)
När jag var liten så fick jag vara med farmor och göra blodplättar (dvs röra i blodhinken) när vi slaktade nötterna, och jag kommer ihåg dessa blodplättar (med lingonsylt) som nåt himmelskt gott. Nu har ju salig farmor varit frånvarande från jordelivet ett antal år, men jag skulle vilja prova att göra blodplättar igen. Är det nån som har ett recept?
Jag misstänker att blodpannkaka är samma sak, så ett sånt recept funkar ju oxå... ;)
Hilfe!
/Sara
-
Skulle inte äta dom själv, men ett recept kan du få om du vill vännen ;)
Blodplättar
5 dl nötblod
5 dl vatten
2 tsk salt
½ krm vitpeppar
3 ägg
½ dl sirap
4½ dl vetemjöl
Vispa ihop alla ingredienser till en klimpfri smet.
Grädda i stekpanna till tunna plättar.
Äts med lingonsylt, eventuellt blandad med riven vitkål.
Kramen Ewa
-
Oooo, tack! :D
Jag kom ju på oxå att min faster kanske har ett recept oxå, måste ringa henne.
Nu gäller det bara att jag fortfarande tycker att det är lika gott som jag tyckte när jag var liten... ;D
/Sara
-
mm favvomaten vid slakt
mums mums
recept vi byter ut hälften av mjölken i pannkaksreceptet till blod
lite extra smör när man gräddar
-
Ooohh..blodplättar serverades till barnen i skolan när jg var ett barn (I Finland) och det var närapå vilt slagsmål om dom sista.. Läraren fick dra lott om dom sista.. På den tiden satt vi i våra klassrum och åt.. Och kokerskan drygade ut köpesylten med vinbär och krusbär ..o det var så GOOOOT!
*längtar o sucktar*
-
min farmors recept:
lika delar blod och vatten
salt efter behag (ganska mycket till blodmat)
vetemjöl så att det blir en lagom tjock smet.
stek i ordentligt med smör eller margarin
serveras nygräddade med smör och lingonsylt
mums!