Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Smålands-Lina skrivet 15 dec-08 kl 17:23
-
Funderar kring att bygga odlingssängar för grönsaksodlingen. Hur har ni gjort? ???
Har hört en del som har använt pallkragar att odla i, och det låter ju i och för sig bra och bekvämt, men ruttnar inte träet mot marken efter ett tag? ??? Eller är träet impregnerat? :-X Kan man bygga med sten på något vis, eller tegel eller nåt?
Tar gärna emot tips och råd om hur man kan göra. ;)
-
Halaj!
Man kan ju linolja eller måla kragarna.
Vissa häftar plast på insidan också.
Men visst är det bara en fördröjning av ruttnandet.
Jag har gjort ett litet experiment med bara en obehandlad pallkrage som nu går in på sitt 4:e-5:e år, minns inte riktigt.
Den är nu rejält rutten, men håller säkert en säsong eller två till.
Jag tror att det skulle vara bättre att bygga i sten eller tegel för då agerar stenen som ett värmemagasin och utjämnar tempskillnader.
//T
-
Nu har vi inga odlingsbäddar av det slaget, men när vi hade gjorde vi inget särskilt för att de skulle hålla längre. När det blir för dåligt eldar man upp resterna eller lägger dem i komposten, beroende på konsistensen. Jag tycker det är som det skall att träet återgår till naturen efter några år.
-
Har lite funderingar att i år bygga en av tegelsten eller typ lekablock MEN vad måste jag göra för underarbete? Jag har tidigare gjutit bla en "sarg" eller mur till växthuset - jag grävde då "halvdjupt" och la i sten + bruk, jämnade till och sedan murade jag själva muren. Ska jag nu göra på samma sätt? Kan maskar mm komma in då? Eller kan jag "bara" mura direkt på marken?
-
Jag går i samma tankar. Hoppas att det inte gör något att jag hoppar in.
Jag såg Patti M på Garden Girl tv på you tube och blev intresserad av hennes drivbänkar, så jag har rusat i väg och köpt plankor.
www.youtube.com/user/GardenGirltv - 96k - (http://www.youtube.com/user/GardenGirltv - 96k -)
www.gardengirltv.com/ - 41k - (http://www.gardengirltv.com/ - 41k -) sök Building a raised garden bed
Min fundering är stenplattor längst ned mot marken och på dem 2 plankor högt ca 4m långt och 2m brett. Är det lagom?
Jag funderar också på hur man skulle kunna förlänga livet på plankorna. Funderar på linolja eller parafin olja på insidan och svart lasyr på utsidan. Eller ingenting. Den svarta utsidan tror jag drar till sig värme.
Vad tror ni ???
-
Tja, jag är i exprimentstadiet. Jag har 2 pallkragar som jag har "målat" med spill-loja, 1 som är målad med falurödfärg och 1 som är målad med .... hum, vad det nu var ... en färg som tränger in i trät ... heter något speciellt och är grön ;D. Sedan har jag 1 som är obehandlad. Nu återstår en hel hög som jag inte riktigt vet hur jag ska behandla.
Jag hade de ute förra sommaren men jag ställde de bara rätt på jorden - vill ju ha maskar och mickro-organismer in i jorden. Det funkade jättebra.
Funderar dock på hur jag till våren ska göra med min "sten-ide", om jag måste gräva och gjuta under den.?
-
Jag håller också på och experimenterar :D
Jag har några pallkragar som är obehandlade, och så har jag byggt ramar av bak-trä. På bak-träna satte jag gamla plastsäckar på insidan, för att inte jorden skulle trilla ut mellan springorna. Har haft den första i två säsonger och har en del höstplanterade morötter i nu. Får se om det tagit sig i vår. Avrinningen har iaf varit underbar! I våras kunde jag plantera när marken runt fortfarande var tjälad.
Jag funderade också på att testa med spillolja och cuprinol (är väl den gröna inpregneringen?) men kom fram till att jag nog inte skulle vilja äta grönsakerna då.... Vem vet hur mycket jox som tas upp av dem? Jag tyckte plasten kändes säkrare ::)
Min fundering är stenplattor längst ned mot marken och på dem 2 plankor högt ca 4m långt och 2m brett. Är det lagom?
Jag har inte sett youtube länkarna, men tycker det låter lite brett...? Eller tänkte du gå i odlingsbädden? Jag skulle nog göra så pass brett att man kan nå för ogräsrensning genom att stå på marken. Mina bak-trä lådor är 1*15 m Det känns lite långt att gå 7 m när man står mitt i och bara vill över till motsatta sidan en snabbis ;)
-
cuprinol (är väl den gröna inpregneringen?) men kom fram till att jag nog inte skulle vilja äta grönsakerna då....
;D JAPP, så hette den !!!
-
Det spelar nog ingen roll vad man odlar i om man inte har jord, var får ni tag på er jord som har/hade tänkt att ha i era "sängar". Jag är helt inne på att ha odlinssängar, som jag ska göra utav de lättbetongbalkar som ligger och skräpar i min trädgård, men var får jag tag på all jord som kommer att gå åt? Tips snälla!
Köpa jordpåsar verkar inte realistiskt...
Hoppas att det finns någon som har ideer!
Hubban
-
Jorden kommer från gångarna man gräver ut mellan bäddarna.
-
Eller så beställer man matjord från en grus/jordfirma. Kostar någon tusenlapp men du får ett helt lastbilslass :)
Har du djur så kan du blanda brunnen dynga med sand.
-
Jasså det finns så att man göra så, trodde det bara fanns grus... :-[då är det nog bäst att jag ringer dem nu medan det är käle i marken för annars kommer de inte fram till där jag ska ha sängarna för vi har ingen uppfartsväg på tomten, och resten av året är det lite sankt där...
Men tack för tipsen! ;D
Hubban
-
Hej!
Ett sätt att skydda träet är trätjära. Blanda med rödsprit så är det lätt att måla med.
MVH
Jan
-
trätjära. Blanda med rödsprit.
hur blir det?
-
Man kan ju alltid blanda till sk. Roslagsmahogny. Det används på trä som utsätts för stora påfrestningar rent vädermässigt. Sjöbodar, utvändiga trappor mm.
På Skansens byggnadsvård finns det här receptet:
1 del trätjära (var observant så det verkligen är TRÄtjära)
1 del terpentin
1 del linolja, kokt eller rå
Blanda tjäran och oljan väl innan terpentinet tillsätts. Blandningen är tunnflytande och laserande. Det tar 3-4 veckor innan den är riktigt torr, men kan vid bra torkväder vara dammtorr redan efter något dygn. En liter av blandningen räcker till 6-12 kvadratmeter!
www.skansen.se
Tjingeling!
-
Var får ni tag på pallkragar?
-
Var får ni tag på pallkragar?
Testa med en annons under "övrigt önskas" ;)
Jag fick tag via forumet, men kolla runt bland lager och transportfirmor i närheten kanske? I nödfall kan man köpa på granngården, men då blir det ingen billig affär ::)
Har du en såg nära dig så går det, som sagt, att använda bakträ...
-
Var får ni tag på pallkragar?
Kika hos de närmaste lastbilsåkerierna, de kasserar ofta många pallkragar när de är något fel på gångjärn eller dyl.. behöver ju inte vara tipptopp i hörnerna när man odlar i dem ?
-
Hej.
Jag är också helt inne på odlingssängar. Har inte försökt ännu men jag läste i bonniers stora bok att man gräver ut ca 80cm brett och 30cm djupt hål som är så långt som du vill ha (tänk på att du måste gå runt odlingssängen). Fyll tillbaka jord luftigt blandat med trädgårdsavfall. Så att hela odlingssängen blir en enda stor jordblandad trädgårdskompost.
Det ska gå att anlägga den när som helst, gärna tidigt på våran. Passar bra med täckodling och så kan man blanda ner en massa trädgårdsavfall på hösten.
Så ny jord ska du inte behöva köpa. Drenera gärna runt om och imellan odlingssängarna.
-
Man slipper gräva om man lägger komposten och jord/sand uppepå marken i stället ;)
*Lite slö*
-
Jag funderar på om man skulle kunna förhindra sork med nät i botten. Vad tror ni?
-
Sökert varit uppe förr: http://www.holon.se/garden/howto/hotbed_sv.shtml
Min tanke är att kombinera detta med en "vakumtoa" (Kompostera skiten) och rotzon (för urin och annat spill/tvätt vatten)
-
Är det inte smartare att hälla urinen i latrinkomposten?
90 % av näringen finns i urinen, resten i skiten.
Bättre att göda nyttoväxter än vass och liknande.
-
möjligt det är?
Men ibland kan det vara lite svårt att kontrollera var och när man ska pissa, har jag märkt på utdasset.
Med Rotzon så kommer det spridas "jämntfördelat" över det område jag själv väljer, behöver nödvändigtvis inte vara vass.
-
Bra beskrivning av djupgrävning på länken ovan! Jag har testat djupgrävning med iblandning av organiskt avfall(trädgårdsavfall+hönsgödel+fårgödsel) och det blir väldigt bra. Sådde i april (mot i slutet av maj i vanliga fall) och la fiberväv över. Det är en otrolig skillnad mot att lägga kompost m.m. ovanpå bädden. Djupgrävningen gör att det bli varmare och luckert för rötterna. I år ska jag djupgräva i växthuset. Då blir hela växthuset en varmbänk. Snart dags att börja!
-
djubgräva i växthuset och gör den till en varmbänk....
fan vilken bra ide... nu ska jag till stallet o hämta skit
mvh
Jonathan