Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: norris skrivet 11 dec-08 kl 17:33

Titel: Surdegsbröd som inte jäser
Skrivet av: norris skrivet 11 dec-08 kl 17:33
Har bakat surdegsbröd. Följde receptet noggrant ( receptet:http:// backaberg.blogsome.com/category/slalvforsorjning).
Surdegsklumpen hade jag haft i frysen (gjort efter Åter-Petters recept!)
Degen jäste (blev lite bubbligt) i bunken, men blev inte högre. Formarna hade jag på vedspisen som var lite ljummen, i två timmar. Jäste inte.
Gräddade efter receptet, i elugnen, vågade inte satsa på vedugnen (skulle ju sänkas värme och joxas).
Resultatet blev två 2cm höga limpor, närmast stenhårda, men goda  :)!
Min fråga är: varför jäste dom inte? Jag hade inte i jäst, men det skulle det ju inte vara?????
Brödet jag bakade tidigare efter Petters recept blev också platt och stenhårt, men gott.

Jag vill baka fler gånger, men vad gör jag för fel?
Och hur bakar jag detta i vedspisugnen? ( Det vill jag juh!)   ??? ::) :( :)
Titel: SV: Surdegsbröd som inte jäser
Skrivet av: Dandelia skrivet 12 dec-08 kl 08:16
Kanske surdegen inte har tillräcklig bakkraft efter tiden i frysen. Ta en liten bit av den och starta om inför varje bak. Grunda med den gamla, alltså, och gör en färsk, fräsch surdeg. Jag pysslade mycket med surdeg när jag var yngre och det var spännande!:-)

/Dandelia
Titel: SV: Surdegsbröd som inte jäser
Skrivet av: Jordefamn skrivet 12 dec-08 kl 08:53
Ja, det är nog bäst att mata upp surdegen lite först om du haft den i frysen.
Tillsätt lite mjöl och vatten och ställ ljummet i nån dag eller så, tills du märker att den är aktiv igen, sen går det nog bättre.
Glöm inte att ta undan en del till nästa gång!