Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Totoro skrivet 10 dec-08 kl 16:51
-
Hej!
Jag funderar på att köpa kött från en bonde här i byn som har Scottish Highland Cattle. Det är filéer och köttfärs som levereras vakuumförpackade och frysta.
Då vi inte äter så mycket kött, och det säljs i lådor på 20 kg, undrar jag; hur länge håller sig kött i frysen?
-
Dra upp frysen till -30 grader, så kan du ha det ett par år. Man rekommenderar ett år, men jag har ofta utan problem haft längre tid. Ju fetere kött ju snabbare blir det sämre.
Man har ätit mammut som legat i permafrost i 10000 år ;)
-
Magert viltkött (älg o dyl) håller fint flera år. Fet fisk är väl det som håller sämst enligt "experterna", men jag har ätit lax som legat i frysen upp till ett år och det har ju gått bra...
Vanligt nötkött (highland cattle har väl samma typ av kött som vanligt nöt) skulle jag lätt äta efter ett år i frysen. Är köttet dessutom vaccat så är det ju ännu bättre.
/Sara
-
Älg har jag ätit som varit på tok för gammalt! Man skulle nog varit död om man skulle göra som många andra, hålla sig till rekommendationer ist f sitt luktsinne...
Min uppfattning är att kött i frysen håller sig nästan hur länge som helst. Det kan bli frysfläckar men de kan man skära bort. Så handla på du. HC är ett bra kött med fettet fint marmorerat i köttet. Ger god smak.
-
Jag gjorde militärtjänsten som slaktare och fick då lära mig att kött skulle lagras utan ben och svål för att hålla längst.
Det var iofs ett par år sedan så vetenskapen kanske har ändrat sig sedan dess. ;)
-
Det beror på kvaliteten när man fryser in det,tex blodiga bitar håller sämre men undvik vatten ändå.. Man tvättar med vatten sedan då man skall tillreda ! ;)
-
Ju fetare detstå sämre hållbarhet. Omättade fetter härsknar lättast.
-
Håller med ovanstående men jag vill ändå berätta att kötthanteringen och hygienen vid slakten är oxså jätteviktig för hållbarheten.
-
Om man saltar, torkar, röker magert kött som man sedan vakuumpackar innan det slängs ner i frysen borde ha en mycket lång hållbarhet.
-
O det sista men inte minsta:
Paketera VÄL!!! Täta påsar, och så lite luft i påsarna som möjligt!!
Men fisk, så som Öring t ex, smakar inte bra efter sex månader i MIN frys iaf... kändes tydlig skillnad när jag råkade blanda en påse "gammal" fisk med en nyfrysen dito.
-
Åt en bit sidfläsk som legat i frysen nio år, och det gick faktiskt, lite tråkigt och grått, men absolut inte oätligt.
-
Åt en bit sidfläsk som legat i frysen nio år, och det gick faktiskt, lite tråkigt och grått, men absolut inte oätligt.
Krasst sett... det här är väl det "värsta" som kan hända med kött som ligger länge i frysen... det blir grått tråkigt och torrt... och fisk som ligger lika länge i frysen blir det surströmming av... ;D