Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Humleblomster skrivet 09 dec-08 kl 13:54

Titel: Köttbullar
Skrivet av: Humleblomster skrivet 09 dec-08 kl 13:54
Nu inför jul så är jag nyfiken på hur ni gör era köttbullar, om ni kryddar extra osv. Gärna hela recept om ni vill dela med er!
Titel: SV: Köttbullar
Skrivet av: git skrivet 09 dec-08 kl 15:55
vanliga köttbullar gör jag och så blandar jag i malen kryddpeppar.  enkelt och jättegott.
tar jag upp färdiga köttbullar ur frysen så när  jag steker dom tar jag  kryddpeppar på. doftar jul i köket.
Titel: SV: Köttbullar
Skrivet av: fräsen skrivet 13 dec-08 kl 21:47
ingefära tar jag mmm så gott!
Titel: SV: Köttbullar
Skrivet av: Monica H skrivet 13 dec-08 kl 23:24
Har inget recept på mina köttbullar utan går efter "gammal ohejdad vana".
Till jul brukar jag blanda in lite viltfärs och extra kryddor förstås, kryddpeppar är givet till jul. Julköttbullar skall ha mycket smak och de skall vara små.
Lamm- och fågelfärs varierar också smaken, man får provsteka och smaka sig fram.
Titel: SV: Köttbullar
Skrivet av: Moraggarn skrivet 13 dec-08 kl 23:36
Testa att krydda med enbär. ;)
Titel: SV: Köttbullar
Skrivet av: ingvar2 skrivet 13 dec-08 kl 23:54
Jag gör alltid köttbullar på en färs som övervägande består av fläskfärs, blandar i lite ströbröd, ett par ägg och lite mjölk, och så lök som förstekts då.. Kryddar rätt rejält men mest med traditionella kryddor, vit- och svartpeppar, salt , aromat och en rejäl hög med en speciell köttfärskrydda som jag köper från krydderi krokus. Jag ser till så smeten blir ganska lös, så det nätt och jämt går att forma köttbullar, för jag vill ha dom saftiga och inte torra sen när dom är stekta. Blir rätt bra om jag får säga det själv, och folk åker långväga bara för att få äta köttbullar här.. :)
Titel: SV: Köttbullar
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 14 dec-08 kl 10:37
Jag har gjort tre omgångar köttbullar och fryst in till jul. En med nötkött med "provencalsk" kryddning och tomatsalsa i; blandfärs med mer exotisk kryddning som garam masala samt fläskfärs blandat med "kräuterquark", alltså kesella (eller nåt) med örter i. Den sista var oväntat god. De två första har jag gjort förr. Annars håller jag med om att kryddpeppar och ingefära är jättebra.
Titel: SV: Köttbullar
Skrivet av: Naturliv skrivet 14 dec-08 kl 10:46
När man samlas kring jul kan det vara bra att tänka på att allergierna ökar. Jag gör köttbullar med kokt potatis istället för ströbröd och det passar även glutenallergiker. Så tar jag laktosfritt alternativ istället för mjölk/grädde så passar det även min laktosintoleranta dotter.

Som alternativ till ägg har jag ännu inte hittat något, men mamma klarar lite ägg i matlagningen även om hon inte äter ägg i övrigt. Har någon ett köttbullerecept utan ägg?
Titel: SV: Köttbullar
Skrivet av: Tux skrivet 17 jan-09 kl 01:09
Jag har slutat klydda med ägg och ströbröd och annat utfyllnadsmaterial i mina köttbullar. Fläskfärs, lök och kryddor. Dom blir lättare att rulla, bränner inte fast i stekpannan och blir saftiga och fina.
Titel: SV: Köttbullar
Skrivet av: 40+ skrivet 18 feb-09 kl 12:54
Jag brukar andvända kolsyrat vatten i min köttbullssmet istället för mjölk  :)
Titel: SV: Köttbullar
Skrivet av: Nettus skrivet 20 feb-09 kl 13:19
Har någon ett köttbullerecept utan ägg?
Lite sent nu, men testa att använda sojamjöl istället för ägg! Det binder bra!
Titel: SV: Köttbullar
Skrivet av: gust1880 skrivet 24 feb-09 kl 13:34
Ingen som provat med hackad dill i köttbullarna? Ger sommarsmak.