Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Toppen skrivet 07 dec-08 kl 14:58

Titel: Näringstäthet mjöl kontra "förr"
Skrivet av: Toppen skrivet 07 dec-08 kl 14:58
Hej!

Vet att någon lärd människa har informerat mej om hur våra numer alltmer urlakade jordar har försämrat näringstätheten i ex vetemjöl drastiskt de senaste (låt säga att det var 20) åren.....Det fanns även en siffra i procent med om hur mycket... Ex att det är 20 % mindre näring i ett vetekorn nu än för 20 år sedan.... -Men, jag minns inte infomationen helt klart, någon därute som har ett liknande exempel?
Titel: SV: Näringstäthet mjöl kontra "förr"
Skrivet av: Elektra skrivet 12 jul-09 kl 00:44
Det enda jag vet är att förra årets veteskörd var så dåligt att det inte ens dög till kreatursfoder.
Titel: SV: Näringstäthet mjöl kontra "förr"
Skrivet av: Vurre skrivet 12 jul-09 kl 14:45
Jag hörde ett föredrag av en kille här på Gotland, Curt Nicklasson, som håller på att uppföröka gamla spannmålssorter. Han påstår att de gamla sorterna har högre innehåll av mineraler o dyl samt ett djupare rotsystem. Jag vet inte vilka analyser som han låtit göra.
Titel: SV: Näringstäthet mjöl kontra "förr"
Skrivet av: Elektra skrivet 16 jul-09 kl 18:26
Nja, hur mineralrikt en sort blir beror ju även på jorden den växer i, det stora problemet med dagens jordbruk är att det sker en utarmning av jorden med sämre skördar som följd. Mer skit på åkrarna förr helt enkelt, nu är "allt" konstgödning istället. :P