Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: pappi747 skrivet 01 dec-08 kl 19:39

Titel: kallrök
Skrivet av: pappi747 skrivet 01 dec-08 kl 19:39
På min tomt finns en "kallrök" från den tidigare ägaren (en gammal farbror som gick bort -89). Det är en teglad eldstad i slänten med en kanal upp till en snickrad låda med galler i som han enligt hörsägen ska ha rökt fisk i.. känner någon till denna teknik? Hade varit kul att sätta fart på den och slänga på lite nyfiskad abborre..
Titel: SV: kallrök
Skrivet av: Skytten skrivet 01 dec-08 kl 21:12
Det är troligen en kallrök.  Häng in en firre, t.ex. en lax (det går bra med pink)  sätt fyr i spisen och elda med  t.ex. alved. Ha en termomter och kolla att det inte blir varmare rök än 30-40 grader.
Det kan ta ganska lång tid 20-30 timmar.

Du kommer nog underfund med det efter en eller annan rökning.
Titel: SV: kallrök
Skrivet av: pappi747 skrivet 02 dec-08 kl 19:21
tack för tips! ska prova till våren med aspved.. man tager det man haver. Verkar gå en helg till projektet men vad gör det en solig vår?
Titel: SV: kallrök
Skrivet av: Salsus skrivet 03 dec-08 kl 16:00
Se till att inte ha något i röken när du tänder den.
Låt veden tända upp ordentligt och brinna lite så veden förkolnar lite.
Släck lågorna med någon slags rökspån.
Då pyr det så där lugnt och fint och du kan lugnt hänga in din firre utan att det blir för varmt.

Kolla ibland så det inte flammar upp och släck själva lågorna med lite spån.

/Tommy
Titel: SV: kallrök
Skrivet av: pappi747 skrivet 03 dec-08 kl 20:16
Tack Tommy! Intressant.. jag hade en liten tanke om att elda med aningen sur ved men detta låter ju som lite mer genomtänkt. Spån får jag mängder av från mitt Logosol-sågande och den är nog lagom fuktig för ändamålet...
Titel: SV: kallrök
Skrivet av: strutsmamman skrivet 04 dec-08 kl 19:56
Om spånet är för tort kan man alltid blöta upp en del med varmt vatten.
Titel: SV: kallrök
Skrivet av: Vitis skrivet 07 dec-08 kl 19:12
....  Häng in en firre, t.ex. en lax (det går bra med pink) ....

Ursäkta trådkapningen ...  :-[

Eftersom jag inte kan fånga nån egen lax så är jag hänvisad till att köpa en ... frågan är om det funkar att kallröka en fisk som varit fryst ? Köttet får ju lite annan konsistens och tappar ev. lite vätska när man tinar upp den.

Visst kan man köpa en fäsk nyfångad lax hos fiskgubben ... men jag vill helst inte lägga 500:- på det här experimentet, 100:- i COOP's frysdisk känns mer rimligt.

Kommer att röka med ved och spån av bok och alm (det är det jag har).
Titel: SV: kallrök
Skrivet av: Salsus skrivet 08 dec-08 kl 00:06
Det är bara bra att fisken varit fryst.
Då har en del parasiter dött.

Man rekommenderar ju att frysa fisk innan gravning, så det borde väl gälla här med.

/Tommy
Titel: SV: kallrök
Skrivet av: Skytten skrivet 08 dec-08 kl 07:27
Prova med en tvåkilos pink stillahavslax, billig under hundringen, viltfångad och inte rödlistad.
Jag har gravat pink flera gånger och det blir bra, det går säkert alldeles utmärkt att röka.
Titel: SV: kallrök
Skrivet av: Moraggarn skrivet 08 dec-08 kl 11:56
Går alldeles utmärkt att röka fisk som varit fryst. Se bara till att den den är ordentligt torr innan du stoppar den i röken. Salta inte innan du röker utan gör detta efter rökningen genom att lägga den i en 10% saltlag,du får då en jämnare saltning.Lite mer arbete men det är det värt.Det är inget fel i att salta före men resultatet kan bli att vissa delar blir mindre salta.LYCKA TILL!!!

P.S Vad det gäller detta med rökning så är det testa testa och åter testa som gäller tills man hittar rätt.Tips och råd ska man ta åt sig och använda som "ram", men var inte rädd att exprimentera,det är då man till slut får det bästa resultatet,som med all matlagning är det endast fantasin som begränsar.
Titel: SV: kallrök
Skrivet av: gröngölingen skrivet 18 jan-09 kl 18:47
Veden bör vara helt torr när du skall använda den till rökning, spånen också om du använder det.
Sitter precis och läser en bok Så röker du kött och fisk skriven av Alf Andersson där finns en hel del
matnyttigt för nybörjaren.
Titel: SV: kallrök
Skrivet av: pappi747 skrivet 19 jan-09 kl 15:46
Supertips! Nu har jag såpass på fötterna i ämnet att jag vågar mig på att återuppliva röken.. tack allihop!
Titel: SV: kallrök
Skrivet av: Rödjan skrivet 23 jan-09 kl 21:55
Och jag kan tillägga att asp funkar bra att röka med. Det ger en mycket speciell smak som jag själv tycker mycket om. Andra har gillat den mindre dock.